Брнабићева на предавању у Шпанији: Верујемо у европску идеју

Премијерка Ана Брнабић одржала је предавање у шпанском Сантандеру на тему "Проширење у новој Европи", где је поручила да је најбоља политика за нову Европу да унутрашње реформе спроводи истовремено са проширењем.

Конференција "Quo Vadis Europa - Европска унија пре новог политичког циклуса" одржана је на Интернационалном универзитету "Менендез Пелаyо" у Сантандеру.

Добродошлицу српској премијерки пожелео је шеф шпанске дипломатије Жозеп Борел, који је истакао да је њено учешће велика част.

"Европске интеграције стратешки циљ Србије"

Ана Брнабић је нагласила да је проширење веома важно за Србију и регион из којег долази и додала да су европске интеграције и чланство стратешки циљ Србије и земаља региона.

Навела је и да земље које нису чланице ЕУ неће моћи саме да се изборе са изазовимате и истакла да жели да буде премијерка земље чији ће се грађани радовати што постају члан клуба којем припадају и чије вредности деле.

"Нас на Балкану окружују земље ЕУ, може се рећи да се не ради о проширењу већ о укључивању", рекла је Брнабићева и додала да верује у речи нове председнице Европске комисије да ЕУ није комплетна без Западног Балкана.

Премијерка Србије је истакла да је проширење кључно и за реформе у региону и истакла да ЕУ мора да остане посвећена укључивању региона, јер ће у супротном нестати покретач за реформе у земљама.

"И ми желимо јачу Европу. ЕУ је почела као мировни пројекат и то најуспешнији који имамо. То је нама на Балкану важно и потребно. Док постоји ЕУ постојаће одржив мир. И то је мој одговор на питање зашто желимо у ЕУ иако има своје проблеме и изазове", рекла је Брнабићева.

"Најбоље је симултано спровођење реформи и проширења"

Брнабићева је рекла да сматра да је без сумње најбоља политика за Европу да два процеса, унутрашње реформе и проширење ЕУ, иду симултано.

"Унија се суочава са многим изазовима, а ми са Западног Балкана верујемо у европску идеју, можда и више него многе европске земље у овом тренутку", рекла је Брнабићева.

Наводећи да су унутрашње реформе ЕУ нужне, Брнабић је набројала бројне изазове са којима се унија суочава - Брегзит, миграције, растући популизам, наговештај рецесије и климатске промене, те истакла да у процесу преиспитивања Европа мора да слуша своје грађане.

"Европска унија је једина шанса европских земаља у ефикасном надметању са светом. И свету је потребна ЕУ, а она треба да има активну улогу у решавању светских питања и да буде фактор стабилности", сматра Брнабићева.

Студенти постављали питања о Косову и Русији

Студенти су премијерки Брнабић постављали велики број питања, која су се тицала европских интеграција, Русије, НАТО, климатских промена, а сала је била испуњена до последњег места.

Брнабићева је студентима реклада у Србији постоји консензус кад је реч о ЕУ, те да већина опозиционих странака подржава интеграције, иако има оних који су против.

"Ни ја ни Александар Вучић никада грађанима не говоримо о ЕУ као о 'ћупу злата' већ као о месту којем припадамо и са којим делимо исте вредности. ЕУ није рај где су високе плате. То сами морамо да створимо кроз реформе", нагласила је Брнабићева.

Одговарајући на питања у вези са односима са Русијом, Брнабићева је рекла да Србија и Русија имају добре доносе, да их много тога веже, те да Србија треба да искористи све могућности, попут Споразума о слободној трговини.

"Не причамо различито у Москви и Бриселу, желимо у ЕУ, то је наш циљ, али и добре односе са Москвом. Не мислим да је то проблем ни за Москву ни за Брисел", навела је Брнабићева.

Говорећи о Косову и Метохији, поновила је да је компромис неопходан, али не тако да једна страна добије све а друга све изгуби.

Истакла је да разуме да ЕУ да не жели да увезе нови конфликт у Европу и да је Србија спремна за разговоре, кад се укину таксе, али да јој је потребна сва могућа подршка Уније.

Предавањем на Универзитету "Менендез Пелаyо", Брнабићева је завршила једнодневну посету Шпанији, током које је разговарала са шефом дипломатије те земље и наредним шефом европске дипломатије Жозепом Борелом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво