Vučić: Ne vidim problem u dodeli pasoša Šinavatri

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, povodom dodele pasoša bivšoj premijerki Tajlanda Jingluk Šinavatri osuđenoj za korupciju, da ne vidi u tome problem i da se zalaže za potpunu liberalizaciju dodele srpskih pasoša.

"Ja ne vidim da je to za nas problem, posebno ako je vlada mogla da vidi ma kakvu ekonomsku ili neku drugu korist za našu zemlju", rekao je Vučić, odgovarajući na pitanja novinara i dodao da "pasoš nije neka svetinja".

"Dovedite ljude u našu zemlju, bolje da dovodimo ljude, mnogo smo ih izgubili zahvaljujući siromaštvu u kojem su nas ostavili", rekao je Vučić novinarima u Čortanovcima nakon obilaska radova na vijaduktu

Istakao je da ne može da govori o svim konkrektim slučajevima, ali da je načelno za potpunu liberalizaciju dodele srpskih pasoša.

"Pre svega bih voleo da to vidim na primeru državljana nekih drugih zemalja iz regiona, ali i svih drugih", rekao je Vučić.

Vlada Srbije je na sednici 27. juna ove godine donela rešenje o prijemu u državljanstvo Republike Srbije bivše premijerke Tajlanda Jingluk Šinavatre, koja je 2017. godine u svojoj zemlji osuđena na pet godina zatvora zbog korupcije.

Jingluk Šinavatra i devet članova njenog kabineta primorani su odlukom Ustavnog suda da podnesu ostavke 2014. godine jer su proglašeni krivim zbog zloupotrebe vlasti i kršenja Ustava.

Tužbu je tada uložila grupa senatora koji tvrde da je Jingluk smenila šefa službe na nacionalnu bezbednost i prebacila ga na drugu dužnost kako bi svojoj partiji 2011. donela korist. 

I brat Jingluk Šinavatre, takođe bivši premijer Tajlanda, ima pasoš druge zemlje i to – Crne Gore.

"Oznaku tajnosti skinuo sam zarad istine i pravde"

Vučić kaže da je odluku o skidanju oznake tajnosti sa poverljivih dokumenata o njegovom prisluškivanju doneo u skladu sa zakonom i kako bi javnost saznala istinu o tome kako ga je bivša vlast prisluškivala.

Dodao je da se na taj korak odlučio jer svaki dan sluša o tome kako "neko svoj nerad, nesposobnost i lenjost pravda tobožnjim napadima vlasti na opoziciju", kako govore o diktaturi, autokratiji i autoritarnom režimu, kao i da ga optužuju da on nekog prisluškuje.

Predsednik smatra da je opozicija sada nervozna, jer se neki, kaže, plaše sa čega bi još mogao da skine oznaku državna tajna ili poverljivo.

"Ne treba da brinu, ovo sam skidao zbog sebe, da pokažem ko su bili stvarni tirani i diktatori, oni koji su mislili da mogu da kontrolišu živote svojih političkih protivnika i koji mogu da rade šta hoće", rekao je Vučić novinarima nakon obilaska radova na izgradnji vijadukta "Čortanovci".

Kaže da je za vreme prethodne vlasti ubijen Ranko Panić, jer tadašnjoj opoziciji, kaže, nisu dozvolili da se prošeta do RTS-a.

"Ranka Panića je ubio režim Đilasa, Jeremića, Tadića samo zato što nam nisu dozvolili slobodnu šetnuju. Za to još nisu odgovarali, što je sramota nadležnih državnih organa", naveo je Vučić.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво