Вучић обишао радове на вијадукту "Чортановци"

Председник Александар Вучић обишао је радове на изградњи вијадукта "Чортановци" на железничкој деоници Стара Пазова – Нови Сад.

Вијадукт "Чортановци" је дуг три километра и налази се на излазу из тунела на месту где се брдовит терен спушта у равницу. Носиће га 58 стубова, од којих ће највиши бити 28 метара.

Радови на прузи Београд–Будимпешта подељени су у две целине Београд Центар – Нова Пазова од 34,5 километара и Нови Сад – државна граница од 108,2 километра.

Пруга се гради за мешовити путнички и теретни саобраћај, биће електрифицирана и пројектована за брзине до 200 километара на час. Оно што је грађевински подухват је да ће се обезбедити да пруга не буде у нивоу са другим саобраћајницама, што значајно подиже ниво њене безбедности и безбедности осталих учесника у саобраћају.

Вијадукт и тунел код Чортановаца су два објекта која су посебно грађевински захтевна, а предвиђено је да се ова деоница заврши до краја 2021. године.

Радове на модернизацији и изградњи двоколосечне пруге Стара Пазова – Нови Сад, укључујући и изградњу тунела и вијадукта "Чортановци", изводи руска компанија "РЖД Интернешенел", а пројекат се финансира из руског кредита за модернизацију српских железница.

Александар Вучић је честитао српским и руским радницима на обављеном послу и поручио да ће то променити изглед Србије.

"Хоћу да честитам и овим нашим радницима и руским пријатељима на томе што ово данас изводе овде у срцу Србије, на северу Србије и верујем да ће овај резултат бити подстрек за наставак истих оваквих радова и у другим деловима наше земље, јужно од Београда", рекао је председник. 

"Ако је мост Врла симбол Грделице, вијадукт код Чортановаца биће симбол свеукупног напретка Србије, брзих пруга и можда најлепше место које може да се види", истакао је Вучић.

Поносан је, каже, на све што је урађено последњих пет-шест година. "Подигли смо земљу ни из чега, из амбиса, дотле да данас овде имамо највеће железничко градилиште у целој Европи", рекао је Вучић, који је затим одговарао на питања новинара.

Председник Србије се, иначе, попео на вијадукт, упркос упозорењима обезбеђења. Са врха радилишта поручио је да је "поглед предиван". 

За њим се на конструкцију попео и руски амбасадор Боцан-Харченко који је затим рекао да је велика част што Русија учествује у овом пројекту, и да су димензије пројекта "величанствене".

Председник Покрајинске владе Игор Мировић рекао је у разговору са председником Србије, приликом обиласка радова на вијадукту Чортановци, да је у питању највећи пројекат овог типа у Војводини, после изградње канала Дунав–Тиса–Дунав (ДТД), пре око 100 година.

Вучић је рекао да је веома задовољан како радови напредују и како ће пројекат изгледати када буде завршен и навео да ће се од центра Београда до центра Новог Сада стизати за 30 минута.

Министарка грађевинарства Зорана Михајловић рекла је приликом обиласка да од времена Јосипа Броза Тита ова пруга није обнављана.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи