Han: Verovatno ću napustiti ovaj položaj, ali ostajem posvećen regionu

Predsednica Vlade Ana Brnabić sastala se sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom. I dok je premijerka poručila da "nije do nas kada ćemo postati članica EU, ali da jeste koliko ćemo brzo postati evropska Srbija", Han je istakao da ostaje posvećen ovom regionu.

Johanes Han je, nakon razgovora sa premijerkom Anom Brnabić, na zajedničkoj konferenciji za medije, podsetio da je Evropska komisija pod predsedavanjem Žan Klod Junkera bila posvećena regionu i da se u to vreme mnogo toga postiglo, ali da "nedavni događaji" bacaju senku na taj napredak.

Prema njegovim rečima 2018. je bila godina važnih prekretnica, a 2019. godina napretka.

"Verovatno ću napustiti ovaj položaj, ali ostaću posvećen regionu kakav god bio moj posao. Potrebno je da postoji institucionalni kontinuitet i predsednica naredne Evropske komisije Ursula fon der Lajen biće posvećena i rešena je da radi na evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana", rekao je Han.

On je kao primer za pomake naveo sporazum o smanjenju troškova rominga, ocenivši da je to važna prekretnica u izgradnji dobrosusedskih odnosa.

Evropski komesar za proširenje je istakao i da je dijalog Beograda i Prištine ključni element za dalji napredak celokupnog regiona i podvukao neophodnost da se pronađe trajno rešenje.

Što se puta Srbije u EU tiče, podsetio je da je otvoreno 17 poglavlja, da su dva privremeno zatvorena i da to ne pokazuje samo dosledan napredak Srbije ka članstvu, već predstavlja i podsetnik da nova Komisija ne sme da izgubi region iz fokusa.

Preneo je da je sa premijerkom razgovarao o brojnim temama, posebno rekavši da preporuke Izveštaja o napretku treba da budu prioritet vladi kako bi Srbija nastavila napredak ka članstvu u EU.

Han je rekao da očekuje da će uskoro doći do izbora na KiM koji će promeniti političku situaciju i da će dijalog Beograda i Prištine biti nastavljen tokom septembra.

Premijerka Ana Brnabić je poručila da Srbija ostaje posvećena evropskom putu, ali da razume izazove sa kojima se Evropska unija suočava, a razume i šta Srbija treba da uradi da bi napredovala.

"Nije naše kada ćemo postati članica EU, ali je do nas koliko ćemo brzo postati evropska Srbija", rekla je Brnabićeva.

Brnabić: Uskoro sastanak radne grupe

Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je da će u narednom periodu, kada to bude odgovaralo medijskim i novinarskim udruženjima, organizovati sastanak radne grupe da bi se razmotrila tri sporna pitanja u Nacrtu Medijske strategije oko kojih je došlo do nesporazuma.

Medijska strategija neće biti poslata na usvajanje bez dogovora, razgovora, konsultacija sa medijskim i novinarskim udruženjima, bez da svi transparetno znaju šta menjamo, koja je logika promena i da se u što većoj meri složimo oko Nacrta, rekla je Brnabićeva.

Johanes Han je pozdravio "sve inicijative koje se odnose na medijsku staregiju".

"Neophodno je nastaviti rad na medijskoj strategiji. Kada budemo dobili konačni nacrt daćemo svoje komentare na to. Medijska strategija će morati potom da se sprovede i to je važnije od dobrog nacrta, i biće uspešna samo ako doprinese napretku u uslovima rada medija. Pluralistička medijska scena potrebna je Srbiji", istakao je Han.

Rekao je i da parlament treba da bude mesto za političku debatu, te je podvukao važnost međustranačkog dijaloga u skupštini, pozdravljajući prve korake preduzete u tom smeru.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво