"Makronov stav ne usporava pristup zemalja Balkana EU"

Nemačka kancelarka Angela Merkel kaže da pristupni proces zemalja Balkana Evropskoj uniji dovoljno dugo traje i da se ne kosi se sa unapređenjem radnih mehanizama EU, koje traži predsednik Francuske Emanuel Makron.

Merkleova je navela da deli Makronov stav da mehanizmi rada u EU moraju biti poboljšani.

Smatram da tu može još mnogo toga da se unapredi. To ne vidim kao odbijanje početka i napuštanje pristupnih pregovora", ocenila je Merkelova na konferenciji za medije upitana da li stavovi Emanuela Makrona o budućnosti EU znače kraj procesa širenja.

Merkleova je na Samitu zemalja zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa u Poznanju istakla da se stav o potrebi poboljšanja mehanizama EU ne kosi sa procesom proširenja.

Navela je da se predsednik Makron, na sastanku o Zapadnom Balkanu, koji je održan u aprilu u Berlinu, ponudio da održi skup posvećen problemu Beograda i Prištine, kako bi se podstakao politički proces pronalaženja rešenja, ali da se u tome nije stiglo "onoliko daleko koliko je trebalo" da se on održi.

Istakla je da je dobro što je Francuska najavila nameru da pojača svoje angažovanje na Zapadnom Balkanu i obećala saradnju Nemačke.

Na pitanje da li moguće uskraćivanje podrške socijaldemokrata u Evropskom parlamentu Ursuli fon der Lajen, koja je imenovana za novu predsednicu Evrospke komisije, može da ugrozi koaliciju u Nemačkoj, Merkel je rekla da će kao šefica vlade učiniti sve da vlada dobro radi i da Fon der Lajen dobije "dobru većinu" u Evropskom parlamentu.

"Ona će narednih dana objasniti svoje stavove. Razumem kada poslanici koji ne poznaju njene stavove o Evropi traže da ih razjasni", rekla je Merkelova.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво