Sastanci Brnabićeve na marginama samita u Poznanju

Predsednica Vlade Ana Brnabić sastala se na marginama samita u Poznanju sa, između ostalih, britanskom premijerkom Terezom Mej, nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, sa francuskim premijerom Eduardom Filipom, kao i sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevim.

Ana Brnabić je na marginama Samita EU–Zapadni Balkan imala više bilateralnih susreta.

Učešće na samitu počela je sastankom sa evropskom komesarkom za transport Violetom Bulc sa kojom je precizirala otvaranje Transportne zajednice sa sedištem u Beogradu 13. septembra 2019. godine.

Premijerka se sastala i sa Terezom Mej, sa kojom je razgovarala o taksama koje je Priština uvela na proizvode iz centralne Srbije.

Takođe, razgovarale su i o odnosima Srbije i Velike Britanije. Brnabićeva je navela da joj je Mejova prenela da je sve veći broj britanskih investitora zainteresovan za ulaganje u Srbiju zbog čega je danas, kaže, bilo reči i o trgovinskom sporazumu između dve zemlje.

"Jednošalterski sistem sa Severnom Makedonijom"

Predsednika Vlade Srbije se sastala sa kolegom iz Severne Makedonije, Zoranom Zaevim, a novinarima je rekla da je sa njim razgovarala o jednošalterskom sistemu, navodeći da je reč o inicijativi koja je pokrenuta tokom Berlinskog procesa.

Nada se da će do kraja jula Srbija i Severna Makedonija ratifikovati sporazum o međusobnom priznavanju autorizovanih ekonomskih operatera i da će biti upostavljen "jednošalterski sistem" na graničnim prelazima (Tabanovce i Preševo).

"To znači da će se manje čekati na granicama", napomenula je Brnabićeva.

Objasnila je da u ovom trenutku jedino Severna Makedonija i Srbija u okviru Cefte imaju sertifikovane ekonomske operatere.

Navodeći da je sporazum Cefta blokiran od strane Prištine, Brnabićeva je rekla da se pronalaze "bočni načini" za saradnju i da se sada više radi na bilateralnom nivou sa drugim zemalja dok, kako kaže, Cefta ne profunkcioniše.

Na maginama samita, Brnabićeva je razgovarala i sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koja je pohvalila Srbiju na sastanku šefova vlada u regionu.

Takođe, razgovarala je i sa francuskim premijerom Eduardom Filipom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи