Poslanici o Predlogu zakona o nauci i istraživanjima

Poslanici vladajuće većine u Skupštini Srbije pozitivno su ocenili predloženi zakon o nauci i istraživanjima, navodeći da se njime obezbeđuje sigurnost za istraživače, jer će se primenjivati kombinovani model finansiranja - budžetski i projektno.

Predsednik Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo Muamer Zukorlić rekao je da je suštinski iskorak sa zakonom na polju institucionalnog finansiranja, tačnije obezbeđivanja sigurnosti ustanovama i pojedincima koji se bave naukom.

Zukorlić je dodao da su na javnu raspravu o predloženom rešenju bili pozvani svi rektori Univerziteta, predstavnici naučnih institucija, naučnih tela, navodeći da je odziv bio sjajan. Pored pozitivnih ocena, bilo je, kaže, i rezervi koje se tiču nedorečenosti dela zakona koji se tiče nauke na univerzitetu.

To se, dodaje Zukorlić, tiče trajne dileme da li je moguće nauku tretirati odvojeno od visokog obrazovanja i u pogledu zakonske regulative, ali i same organizacije. Kako kaže, svaka nedorećenost ili nedostatak se može reštii podzakonskim aktima.

"Zaštitićemo se i od rizika da se izgubi motivacija kroz projektno finansiranje koje smo imali do sada. Ovo nije ukidanje projektnog finansiranja, već se radi o kombinovanom finansiranju nauke",objasnio je Zukorlić.

Poslanica Pokreta socijalista Ana Karadžić ukazala je da prelazak sa projektnog na institucionalno finansiranje koristi i državi, jer, kako objašnjava, postoji način da se u saradnji sa privrednim subjektima sve više ulaže u znanja.

Poslanik SDPS Muamer Baćevac istiće da je nesporno da u Srbiji postoji naučno-istraživački potencijal, međutim, ukazuje da je dosadašnji model finansiranja nauke doveo do toga da su konkursi poslužili kao sredstvo za preživljavanje istraživača.

Naveo je da je resorno Ministarstvo uvrdilo menjkavosti takvog modela finansiranja i opredelilo se za kombinovani, a poručio da veruje u opredeljenje Vlade Srbije da modernizuje zemlju.

Poslanica SPS Snežana Bogosavljević Bošković ističe da je reč o krovnom zakonu, kojim se propisuje pravni okvir za sprovođenje važnih reformskih procesa.

Skupština o finansiranju istraživača

Ministar prosvete Mladen Šarčević obrazložio je ranije poslanicima Predlog zakona o nauci i istraživanjima.

On je rekao da je resorno Ministarstvo uzelo u obzir brojne probleme i činjenicu da je većina istraživača u naučnoj zajednici nezadovoljna postojećim zakonskim okvirom i odlučilo da sprovede kompletnu reformu sistema finansiranja naučnih istraživanja.

“Imali smo sistem u kome niko do kraja nije bio zadovoljan, a najmanje država. To je bila neka vrsta kvazi institucionalnog ili kvazi projektnog modela. Prvi konkretan korak u toj reformi je već učinjen početkom decembra prošle godine kada je usvojen Zakon o fondu za nauku”, rekao je Šarčević.

On je naveo da je prvi poziv za izvrsne projekte mladih istraživača već raspisan 21. juna 2019.godine preko Fonda za nauku i dodao da se do kraja godine mogu očekivati još dva poziva.

"Posebna vrsta grane Fonda za nauku biće projekti vezani za veštačku inteligenciju, robotiku, i mislim da Srbija ima pametne naučnike i šansu da ih zadrži”, rekao je Šarčević. Ministar je ukazao da Srbija ulaže u infrastrukturu naučnih institucija, navodeći da je 23,9 miliona evra opredeljeno za Naučno- tehnološki park u Novom Sadu, a 30 miliona evra za Naučno-tehnološki park u Nišu…

Šarčević je precizirao da povećanje budžeta za nauku od 2015. do 2019. godine iznosi 35,8 odsto i približio se procentu od jedan odsto ukupnog budžeta Srbije.

Poslanici će razmatrati izmene Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara koje predviđaju poskupljenje putarina za 12 odsto.

Poslanici će razmatrati i predloge zakona komunalnoj policiji, o utvrđivanju javnog interesa i posebnim postupcima radi realizacije projekta izgradnje infrastrukturnog koridora auto-puta E-761 na deonici Pojate-Preljina.

Opozicioni poslanici okupljeni uglavnom u Savezu za Srbiju i dalje bojkotuju skupštinska zasedanja. 

Poslanici Narodne skupštine postavljali su na današnjoj sednici pitanja o prodaji zemljišta, poplavama, radu televizije "Nova S", incidentu u Šapcu, sociologu Jovi Bakiću. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво