Посланици о поплавама, државном земљишту, медијима, Јови Бакићу

Посланици Народне скупштине постављали су на данашњој седници питања о продаји земљишта, поплавама, раду телевизије "Нова С", инциденту у Шапцу, социологу Јови Бакићу.

Посланик Српске радикалне странке (СРС) Петар Јојић питао је министра пољопривреде Бранислава Недимовића колико је република имала државног земљишта 2000. године, а колико има данас.

"У овој области има криминалних дубоких корена. Тајкуни, а и странци, опљачкали су Србију на тај начин што су успели да на незаконит начин дођу до огромних површина пољопривредног земљишта", рекао је Јојић и додао да "мафију с државним земљиштем треба што пре хапсити".

Како каже, треба извршити попис ко је и колико узео земљишта и по којој основи. "Сматрам да треба да се изврши ревизија, јер је то од општег интереса", рекао је Јојић.

Посланица Странке модерне Србије Татјана Мацура тражила је да се у државном буџету за 2020. годину издвоји више средстава за заштиту од поплава, док је Ђорђе Вукадиновић из посланичке групе "Покрет за спас Србије – Нова Србија" рекао да се у тренутку "када је пола Београда потопљено" троши новац на изградњу националног стадиона, што је, како каже, ствар луксуза.

Додао је да је неумесно трошити новац на изградњу стадиона, наводећи да утакмице прве лиге гледа у просеку 3.000 људи, а националне репрезентације 10.000 људи, док се градња стадона најављује за 50.000 или 60.000 гледалаца.

Вукадиновић је питао и да ли је полиција нешто предузела у вези са јучерашњим инцидентом у Шапцу када су, како каже, нападнути и на бруталан начин вређани активисти опозиционе странке која је имала заказан састанак у том граду.

"То није први пут да се баш у Шапцу дешавају такве ствари, то је лоше и опасно. Прича о томе како то гневни грађани не желе да трпе не знам кога, не само да је демагошка него и штетна. Растурање и ометање скупова политичких противника јесте неки од елемената фашизма", оценио је Вукадиновић.

Посланик на листи СНС-а Марјан Ристичевић желео је да зна да ли је тачно да је председник Народне странке Вук Јеремић од априла 2008. до 2012. године преко амбасаде Србије у Вашинготну укупно платио 2,3 милиона долара за лобистичке услуге америчким агенцијама, међу којима је "Подеста група".

Он је рекао и да је уговор потписао Мирко Стефановић, тадашњи секретар Министарства спољних послова, иначе стриц политичара Борка Стефановића.

Ристичевић је показао и насловну страну приштинског Експреса из 2010. године, те упитао да ли је могуће да је Јеремић платио за лобирање "за албанску ствар", јер му се косовски часопис захваљује.

Ристичевић је имао и питање у вези са радом појединих медија у Србији.

Питања је проследио РЕМ-у, РАТЕЛ-у, Комисији за заштиту конкуренције, а желео је да зна да ли се телевизије Н1 и Нова С сматрају прекограничним медијима, јер их нема у регистру и да ли они угрожавају домаће медије.

"Не смета ми шта ради Оља Бећковић, ни Иван Ивановић, смета ми само то што нису регистровани као електронски медији", рекао је Ристичевић.

Посланик Српске напредне странке Марко Атлагић питао је зашто Тужилаштво није покренуло кривични поступак против Јове Бакића који је, како је оценио, својим наступима починио кривична дела против уставног уређења земље.

Атлагић каже да је Бакић помињао револуцију, да свакоденвно на најпризменији начин блати председника Александра Вучића, његову породицу и сараднике, а да је скупштину назвао "шталом".

"Позивам Тужилаштво да анализира јавне наступе доцента доктора Јове Бакића и предложи мере у складу са Кривичним закоником", поручио је Атлагић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи