Gojković u Kairu sa predsednikom parlamenta Egipta

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković sastala se u Kairu sa predsednikom parlamenta Arapske Republike Egipat Ali Abdel Alom, na čiji poziv boravi u zvaničnoj poseti Egiptu. Gojkovićeva i Al potpisali su Memorandum o razumevanju dva parlamenta i naglasili da se na taj način saradnja podiže na viši institucionalni nivo i stvara osnov za dalje unapređenje.

Maja Gojković i Ali Abdel Al istakli su da su dva parlamenta spremna da zajedno ispišu novu stranicu istorije odnosa Srbije i Egipta i učvrste parlamentarne i ukupne veze dve države.

Potpisivanjem Memoranduma o razumevanju dva parlamenta unapređenje saradnje ostvariće se kako na nivou odbora, tako i na nivou poslaničkih grupa prijateljstva i stalnih delegacija u međunarodnim parlamentarnim organizacijama, navodi se u saopštenju Skupštine.

Predsednica Skupštine istakla je da se deo razgovora sa predsednikom egipatskog parlamenta odnosio i na pitanje   saradnje u oblasti borbe protiv terorizma.

"Složili smo se da je to jedno globalno pitanje i da možemo da razmenjujemo naša iskustva iz zakonodavne oblasti, ali i da podstaknemo naše dve vlade da razmenjuju i svoja iskustva i informacije koje imamo kako bismo se zajedničkim snagama suprotstavili jednoj globalnoj pojavi i opasnom problemu koji opterećuje čitav svet", rekla je predsednica Skupštine.

Značaj posete je još veći budući da je to prva poseta naše zemlje na najvišem parlamentarnom nivou nakon skoro 40 godina, kao i da su dve zemlje posvećene daljem jačanju saradnje, upravo polazeći od tradicionalno dobrih odnosa zasnovanih na prijateljstvu dva naroda, poručila je Gojkovićeva.

Predsednici srpskog i egipatskog parlamenta podsetili su da je prošle godine obeleženo 110 godina diplomatskih odnosa i ukazali na zajedničku istoriju i saradnju koja datira iz perioda bivše Jugoslavije i zajedničkih aktivnosti u Pokretu nesvrstanih zemalja, koji su dali snažan pečat bilateralnim odnosima.

Al je istakao da dve zemlje imaju mnogo zajedničkih interesa, kao i izazova, te da rade na ekonomskom razvoju i da kao dve prijateljske zemlje moraju zajedno da rade u interesu građana.

Dve zemlje ostvaruju saradnju u svim oblastima – politici, ekonomiji, kao i u oblasti obrazovanja i kulture, rekao je predsednik egipatskog parlamenta i ukazao na značaj održavanja sastanka Mešovitog komiteta.

Egipat otvoren za ulaganja iz Srbije

Gojkovićeva je istakla da je Srbija posvećena jačanju odnosa sa tradicionalnim prijateljima, posebno sa zemljama Afrike, kao i da prijateljstvo sa Egiptom smatra važnim, a da je potvrda iskrene želje za jačanjem te saradnje i odluka da se 25. maj – Dan Afrike, zvanično obeležava kao Dan prijateljstva sa narodima Afrike.

Predsednica Skupštine Srbije zahvalila se predsedniku Parlamenta Arapske Republike Egipat što Egipat na međunarodnom planu ne glasa protivno interesima Srbije i ukazala da je Egipat država poznata po prinicipijelnim stavovima i poštovanju odluka i rezolucija UN.

Gojković je upoznala Ala sa situacijom na Kosovu i Metohiji i podsetila da se u ovom momentu ne vodi dijalog između Beograda i Prištine, te da Priština preduzima radikalne mere preme građanima srpske nacionalnosti.Naši dobri odnosi sa Srbijom se neže menjati. Uvek ćemo braniti i podržavati interese Srbije u međunarodnim forumima

Srbija je spremna za nastavak dijaloga, ali je neophodno da se ukinu takse od 100 odsto koje su uvedene na robu iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine, istakla je predsednica Skupštine. 

Kairo ukazuje da je odluka o priznanju nezavisnosti Kosova, nažalost doneta za vreme vladavine Muslimanske braće.

"Naši dobri odnosi sa Srbijom se neće menjati. Uvek ćemo braniti i podržavati interese Srbije u međunarodnim forumima", ističe Al.

Gojkovićeva i Al su saglasni po pitanju važnosti uspostavljanja čvršćih ekonomskih veza Srbije i Egipta, a predsednik egipatatskog parlamenta istakao je da njegova država prolazi kroz period ekonomskih reformi, obnove i izgradnje infrastrukture, kao i da je Egipat otvoren za ulaganja iz Srbije i za dolazak što većeg broja srpskih turista.

Otvaranje direktne avio-linije između Beograda i Kaira dobra je prilika za unapređenje ekonomskih odnosa i dolazak većeg broja turista, posebno imajući u vidu da je Egipat jedna od omiljenih turističkih destinacija građana Srbije, naglasila je Gojkovićeva.

Gojkovićeva i Al su razgovarali i o savremenim izazovima na Bliskom istoku i evropskom kontinentu, a predsednik parlamenta Egipta je naglasio da se njegova zemlja zalaže da se svi problemi moraju rešavati mirnim putem.

Predsednica Skupštine Srbije je pozvala predsednika Ala da učestvuje na 141. zasedanju Interparlamentarne unije u Beogradu od 13. do 17 oktobra.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво