Junker: Prvo rešenje za KiM, onda ulazak u EU

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker kaže da bez rešenja spora između Beograda i Prištine nijedna strana neće imati šansu da uđe u Evropsku uniju.

Žan Klod Junker je izjavio da je uvek bio za konstruktivan dijalog između Srbije i Kosova. 

"Nisam zadovoljan što taj proces ne ide u pravom smeru", rekao je Junker na konferenciji za novinare sa albanskim premijerom Edijerom Ramom odgovarajući na pitanje Tanjuga da li misli da se do isteka mandata aktuelne EK može postići napredak u dijalogu.

Junker je pozvao Beograd i Prištinu da imaju više razumevanja za poziciju druge strane.

"Ako se ovaj spor između Srbije i Kosova ne reši nijedna neće imati šansu da postanu članica EU. Ne želimo da uvozimo nestabilnost u EU, želimo da izvozimo stabilnost u te zemlje ili kako god to zovete", zaključio je Junker.

Sanjam o nečemu većem, ali to nije velika Albanija

Premijer Albanije Edi Rama rekao je da sanja o nečem većem, ali da to nije "velika Albanija".

Na pitanje Tanjuga da li je "ujedinjenje Albanije sa Kosovom" o kojem često govori neka konkretna strategija ili vrsta pritiska na dijalog Beograda i Prištine, ali i samu EU, Rama je uz igru reči odgovorio da on govori "o nečem velikom" i dodao da to "nije velika Albanija već velika EU sa Srbima, Makedoncima i Albancima zajedno u njoj".

Kako je Rama naveo, zemlje Zapadnog Balkana su unutar evropskih granica, ali su kao "organ koji se vuče za telom i nije na svom mestu".

"EU mora da odluči šta da radi sa tim organom. Da li će ga pustiti da iskrvari ili će ga primiti kao deo tela i postaviti sve na svoje mesto", poručio je Rama.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво