Haradinaj ponavlja: Priznanje Kosova u postojećim granicama

Kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, tvrdi da nemačka kancelarka Angela Merkel nije tražila da Priština ukine nametnute takse uvećane za 100 odsto na robu iz Srbije. Haradinaj je rekao i da će na predstojećem samitu u Parizu prištinska delegacija tražiti priznanje Kosova, kao i da ne odustaje od stava da sveobuhatni obavezujući sporazum Beograda i Prištine treba da rezultira "priznanjem kosovske nezavisnosti u postojećim granicama".

Nemačka kancelarka Angela Merkel i kosovski premijer Ramuš Haradinaj istakli su da je pravno obavezujući sporazum o potpunoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine od ključnog značaja za stabilnost u regionu.

Merkelova je u Berlinu primila Haradinaja s kojima je, kako je saopšteno iz njenog kabineta, razgovarala o bilateralnim odnosima, spoljnopolitičkim pitanjima, kao i o odnosu Beograda i Prištine.

"Pravno obavezujući sporazum je od ključnog značaja za put dve države u Evropu", kaže se u saopštenju.

Ramuš Haradinaj je, nakon prijema kod nemačke kancelarke u Berlinu, izjavio da Priština ne menja stav o rešenju pitanja Kosova i da očekuju postizanje sveobuhvatnog rešenja koje uključuje "međusobno priznanje u postojećim granicama". 

Merkelovoj je, dodao je, zahvalio na doslednom stavu Nemačke u pogledu, kako je rekao, zaštite suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova.

Kako je prenela prištinska Gazeta Ekspres, Haradinaj je rekao da su razgovarali o sto odsto uvećanim taksama na proizvode iz Srbije, ali da kancelarka nije tražila da ta mera bude ukinuta, te da će ona ostati na snazi.

"Mi smo ozbiljno zainteresovani za nastavak dijaloga, takse na robu iz Srbije ostaju i nije ih potrebno ukidati. O tome smo razgovarali u kontekstu dijaloga sa Srbijom", rekao je Haradinaj.

Govoreći o predstojećem samitu u Parizu, Haradinaj je rekao da će prištinska delegacija tražiti priznanje Kosova.

"U Parizu ćemo imati zahtev za sporazum o međusobnom priznavanju, odnosno priznanju Kosova od Srbije i pet zemalja članica EU koje to još nisu učinile", rekao je Haradinaj i dodao da je priznanje kosovske nezavisnosti jedino preostalo nerešeno pitanje između Beograda i Prištine.

Sastanak sa nemačkim parlamentarcima

Ramuš Haradinaj je nakon razgovora sa nemačkim parlamentarcima u Berlinu, gde se nalazi u jednodnevnoj poseti, na svom Fejsbuk profilu napisao da ne odustaje od stava da sveobuhatni obavezujući sporazum Beograda i Prištine treba da rezultira "priznanjem kosovske nezavisnosti u postojećim granicama". 

"Sa nemačkim poslanicima razgovarao sam o ukupnom razvoju situacije u zemlji i regionu, o bliskoj saradnji između Kosova i Nemačke i procesu dijaloga sa Srbijom. Izrazio sam stav da je Kosovo za dijalog, za postizanje sveobuhvatnog sporazuma koji treba da rezultira priznanjem u postojećim granicama", napisao je Haradinaj.

Naveo je i da je u razgovoru sa poslanicima Bundestaga ponovio da su građani Kosova jedini u regionu Zapadnog Balkana koji ne uživaju slobodno kretanje zbog viznog režima i da, kako je rekao, s pravom očekuje da Nemačka doprinese pozitivnom razvoju ovog procesa.

"Uloga nemačke države bila je i ostaje moćna za unutrašnju i spoljnu konsolidaciju naše zemlje i trenutno smo na vrhuncu bilateralnih odnosa sa Nemačkom", naveo je Haradinaj.

Inače, Haradinaj je u Berlinu razgovarao sa članovima parlamentarne grupe za jugoistočnu Evropu Bundestaga, Josipom Juratovićem, Nezahatom Baradarij iz SPD, Fridrihom Ostendorfom...

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво