Šta se očekuje od rasprave o Kosovu

Predsednica Skupštine Maja Gojković ocenjuje da je sada važan momenat za parlamentarnu raspravu o Kosovu i Metohiji jer je dijalog u zastoju zbog radikalizacije poteza prištinskih vlasti. Očekuje da će se u ponedeljak čuti šta političke grupacije imaju da kažu u debati o Kosmetu nakon izlaganja predsednika države. S druge strane, ministar spoljnih poslova ne očekuje da će na toj sednici biti reči o konkretnom predlogu Srbije za rešenje kosovskog pitanja.

Nakon sastanka sa predsednikom Republike i analize unutrašnje i spoljne političke situacije, Srbi sa Kosova i Metohije još jednom potvrđuju da ih u narednom periodu ne čekaju lake odluke.

"Izazova će biti puno, albanske partije pored svih svojih neslaganja, jer između sebe se ne trpe, složne su i jedinstvene kada je u pitanju rešavanje srpskog problema, tako da ne očekujem ništa dobro od Prištine", kaže predsednik Opštine Zubin Potok Srđan Vulović.

Poslanik Srpske liste Slavko Simić očekuje da će na svaki mogući način pokušavati sa skupštinske govornice da optuže Srbiju.

"Tako se, nažalost, dobija glasačko telo kod Albanaca, ali i produbljuju međuetnički odnosi i kriza", rekao je Simić.

Predsednik Srbije će sa skupštinske govornice srpskim poslanicima podneti izveštaj o stanju na Kosovu i Metohiji, kao i o dijalogu koji se vodi već šest godina.

"Ovaj momenat je izuzetno važan zato što smo svi svesni toga da dijalog stoji i to isključivo zbog radikalizacije prištinskih vlasti prema Beogradu zbog toga što su oni odlučili da dijalog stane. Srbija pokušava da taj dijalog otkoči a jedna forma je sigurno i sada u ponedeljak da čujemo šta sve političke grupacije imaju da kažu u debati nako izlaganja predsednika", rekla je predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić nije optmističan. Ne očekuje u ponedeljak predlog Srbije za rešenje pitanja Kosmeta. Misli da neće ni biti razgovora o tome.

"Ne možete da idete s nekim predlogom kad nema uslova za nastavak pregovora, to ne bi bilo politički svrsishodno. Pregovaračke strane u BiH nisu pre Dejtonskog sporazuma u parlamentu govorile šta će biti pre potpisivanja. To treba da bude rezultat nekih pregovora, ali sad smo daleko od toga, jer Albanci misle da će Srbija pristati na nezavisnost Kosova", naveo je Dačić.

I dok deo opozicije najavljuje da će i sednicu o Kosovu i Metohiji bojkotovati, predsednica Parlamenta kaže da ih je dovoljno zvala.

Ivica Dačić ipak poručuje – "da sam na njihovom mestu ne bih propustio priliku da kažem šta imam i Vučiću i meni kao ministru".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи