Vulin: Ako Albanci reše nacionalno pitanje, i Srbi će

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin poručio je za ruski državni kanal "Rusija 24" da svet neće zaustaviti nesreću na Balkanu ako dopusti stvaranje "Velike Albanije".

Vulin je za ruski državni kanal rekao da ono što bude dozvoljeno Albaniji moraće da bude dozvoljeno i Srbiji, i da ukoliko bude rešavano albansko nacionalno pitanje, i Srbi će rešiti svoje nacionalno pitanje.

"Mi drugog puta nemamo. Zato, kada govorite o Kosovu, nemojte ga izdvojiti iz celine srpskog pitanja. Mi moramo da rešavamo celokupno srpsko nacionalno pitanje, uključujući Kosovo i Metohiju, a ne bez njega. Predstavnici međunarodne zajednice moraju da imaju razumevanja za srpske probleme", rekao je ministar odbrane.

Vulin je naglasio da i pored toga što u Srbiji ne postoji konsenzus po pitanju Kosova i Metohije, interes Srbije je da zaštiti Srbe na Kosovu.

"Dok su Srbi na Kosovu i Metohiji, možemo nešto da učinimo. Ono što je za nas vrlo važno, velike i moćne zemlje kao što je Rusija, moraju da prepoznaju da se stvara 'Velika Albanija'", kazao je Vulin.

Prema njegovim rečima, svi Albanci, izuzev dve opštine koje su u centralnoj Srbiji, nalaze se u jedinstvenom političko-bezbednosnom okruženju NATO pakta.

"Kada Severna Makedonija postane članica NATO pakta, svi Albanci će živeti u jedinstvenom političko-bezbednosnom okruženju. Oni traže formalizaciju svog prostora granicama. Sve zemlje na koje gledaju ćute. Crna Gora vrlo često napada Srbiju, ali ne i 'Veliku Albaniju', iako ona hoće da uzme deo njene teritorije. I Severna Makedonija će vrlo često napadati Srbiju, priznaje Kosovo bez ikakvih problema, a polovina njene teritorije je na putu 'velike Albanije'. Svi ćute, samo Srbija govori", izjavio je Vulin.

Srbija će ostati vojno neutralna 

Upitan da li Srbija kao vojno neutralna zemlja ipak razmišlja o tome da bude član NATO, Vulin je odgovorio:

"Dok je predsednik Vučić vrhovni komandant Vojske Srbije i dok sam ja ministar odbrane možete biti sigurni da nikada nećemo ući u NATO pakt, makar bili i poslednja zemlja u Evropi koja nije članica NATO pakta".

Srbija je, ističe, samostalna i slobodna zemlja i tako će ostati.

"Za mir ćemo uraditi skoro sve, a za slobodu ćemo uraditi sve. Mi smo prva srpska administracija od 2000. godine koja se nikome ne izvinjava zato što je Rusija njen prijatelj. Mi ne govorimo o našim istorijskim i kulturnim vezama. Mi smo prijatelj Rusije, buduće Rusije - ekonomski, vojnički, politički jake Rusije, Rusije koja je prijatelj mog naroda. Mi nismo grupa entuzijasta zaljubljenih u istoriju, mi smo za zajedničku budućnost naših naroda", poručio je Vulin.

Ocenjujući trenutno stanje u Vojsci Srbije, on je rekao da je bolje nego što je bilo zahvaljujući sporazumu između predsednika Vučića i Putina, koji je nama otvorio sva vrata u Rusiji.

"I to govori koliko su važni lični odnosi između ljudi, kad vidite odnos dva čoveka koja se razumeju, beskrajno poštuju i veruju jedan drugom", zaključio je Vulin.

Vulin je na poziv ruskog kolege Sergeja Šojgua učestvovao na Osmoj bezbednosnoj konferenciji u Moskvi.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се