Vučić: Za 10 dana otvaranje južnog kraka Koridora 10

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u Pekingu najavio da će za deset dana biti otvoren južni krak Koridora 10.

Aleksandar Vučić je tokom obraćanja novinarima u Pekingu rekao da se nada da će prisustvovati otvaranju južnog kraka Koridora 10.

"Moći ćete da idete ka Skoplju, ka Solunu, bez metra koji nije auto-put", poručio je Vučić.

Najavio je i da će do kraja jula ili avgusta potpuno završiti istočni Koridor, a za dva meseca da će otvoriti i put Obrenovac–Čačak.

Pre kraja godine očekuje da će biti završena i deonica Surčin–Obrenovac.

Vučić, kojem je danas priređen svečani doček na aerodromu u Pekingu, rekao je da je ponosan na činjenicu što je drugi put dobio poziv za učešće na forumu "Jedan pojas, jedan put".

Ukazao je da je prvog dana posete Pekingu potpisano više sporazuma i memoranduma o saradnji.

"Kinezi najviše od svih zemalja jugoistočne Evrope ulažu u Srbiju, u svoje fabrike i proizvodne pogone u Smederevu i Zrenjaninu", ukazao je Vučić istakavši da se radi i na stvaranju industrijskih parkova i formiranju radne grupe za zajedničke investicije.

Vučić je rekao da će jedna od njegovih ključnih molbi kineskom predsedniku Si Đinpingu biti da Kina pomogne Srbiji da se uključi u tokove napretka veštačke inteligencije i robotizacije, u čemu je Kina prva u svetu.

Novinarima je ukazao i zašto Peking poštuje Srbiju. "Naša saradnja sa Kinom je takva da je ona potvrda našeg čeličnog prijateljstva. Prvi smo iz jugoistočne Evrope otvorili put Kini, to se ovde poštuje i u Kini poštuju nas. To što kažem u Kini, kažem i u Vašingtonu, Moskvi i Briselu. I baš me briga šta oni za to kažu. U tome se razlikujem od ostalih, nigde se ne pravdam", rekao je predsednik Srbije.

Saradnja i na prugama 

U narednih mesec dana biće potpisan i ugovor o kreditu za prugu Subotica – Novi Sad. "Imamo dve deonice: Beograd – Stara Pazova, i deonicu koju Rusi odlično rade: Stara Pazova – Novi Sad. Zamoliću Kineze da ubrzaju radove na deonici Beograd – Stara Pazova", rekao je Vučić.

Ukazao je da je potpisan i okvirni sporazum za prugu Beograd – Niš – Preševo – državna granica sa Severnom Makedonijom.

Želimo da vozovi idu 160 kilometara na sat, time podstičemo biznis u Srbiji i rasterećujemo auto-puteve, poručio je Vučić dodajući da se prvi put u izgradnju metroa uključuju i Kinezi.

"Ulazimo u novi investicioni ciklus ne praveći problem sa javnim dugom", rekao je Vučić.

Ukazujući i na ostale infrastrukturne projekte na kojima se sarađuje sa Kinezima, Vučić je rekao da je Srbija potpuno drugačija zemlja nego što je bila pre nekoliko godina.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи