Првог дана посете Пекингу потписано више споразума

Делегација Србије, коју предводи председник Александар Вучић, потписала је првог дана посете Пекингу више споразума и меморандума. Договорено је и образовање Радне групе за инвестициону сарадњу.

Делегација Србије борави у Пекингу, а председнику Србије је приређен свечани дочек. Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић потписала је са конзорцијумом "Power Construction Company of China" и "Азвирта" (Азербејџан) Меморандум о разумевању о сарадњи ради реализације Пројекта изградње обилазнице око Београда на ауто-путу Е-70/Е-75 и теретне обилазне пруге, деоница Бубањ поток – Панчево (Сектор Ц).

Дужина деонице Бубањ поток – Панчево је око 31 километар и укључује нови друмско-железнички мост преко Дунава код Винче. Процењена вредност извођења радова износи око 500 милиона евра.

Изградњом обилазнице омогућиће се повезивање Коридора 10 и Коридора 11 на прстену око Београда, који ће бити саобраћајно чвориште регионалних путева, бржи развој Београда и измештање транзитног саобраћаја из центра.

Михајловићева је са кинеском компанијом ЦРБЦ потписала и Општи уговор за реконструкцију и модернизацију деоница пруге на Коридору 10, деонице Београд – Ниш – Прешево – државна граница са Републиком Северном Македонијом.

Реконструкција комплетног железничког Коридора 10 кроз Србију је важна због железничког повезивања централне Европе са луком Пиреј.

То је уједно и стратешки циљ сарадње Србије са Кином – развој и промоција руте копненог дела Поморског пута свиле – железничко-друмског коридора од луке Пиреј до централне и средње Европе са стратешком рутом преко територије Србије.

Потпредседница Владе је потписала и Меморандум о разумевању између Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије и Министарства трговине Кине о образовању Радне групе за инвестициону сарадњу.

Радна група, како је предвиђено, образује се ради унапређења билатералних економских и трговинских односа, јачања инвестиционе сарадње у различитим областима, ради размене информација о законима, прописима, политикама и другим сродним информацијама које нису поверљиве природе, а односе се на инвестиције, и др.

Радна група ће радити у оквиру постојеће Мешовите међувладине комисије за трговину и економску сарадњу Србије и Кине, а њени главни задаци су инвестициона сарадња, сарадња у инфраструктури, олакшавање инвестиција, регионална инвестициона сарадња, промоција инвестиција у индустрију, финансирање финансијских институција.

Потписала је и Меморандум о разумевању између Србије и компаније "Power Construction Corporation of China, Limited" о сарадњи у вези са реализацијом пројекта "Београдски метро".

Основ за потписивање Меморандума је Споразум о економској и техничкој сарадњи у области инфраструктуре између Србије и Владе Кине потписаног августа 2009, али и добра сарадња са кинеским партнерима на досадашњим пројектима.

Меморандум ће омогућити блиску сарадњу страна у припреми прихватљивих техничких, комерцијалних и финансијских решења за развој пројекта, а стране ће предузети и активности у виду имплементације и финансирања пројекта путем јавно-приватног партнерства или других изводљивих модела финансирања на основу међусобних договорених услова и склапања даљих уговора.

Министарка Михајловић потписаће током посете Кини и Споразум о привредно-техничкој сарадњи између Владе Србије и Кине.

Вредност пројеката Србије и Кине у области саобраћајне инфраструктуре износи укупно око 7,5 милијарди евра.

Министар финансија Синиша Мали потписаће, током посете, Уговор о финансирању радова на изградњи деонице ауто-пута на Коридору 11, Прељина–Пожега, са кинеском Ексим банком.

Уговор се тиче деонице дужине 30,9 километара, а вредност изградње је 523,53 милиона долара (450 милиона евра). Извођач је кинеска компанија "ЦЦЦЦ", а рок за извођење радова је 36 месеци.

Скоро једну трећину трасе чине мостови и тунели – укупно три тунела и 35 мостова.

Овај ауто-пут, који повезује три локалне самоуправе – Чачак, Лучани и Пожега, као и два округа – Моравички и Златиборски, важан је не само за бржи развој овог дела Србије, а пре свега Моравичког округа него и за регионално повезивање.

Код Пожеге ће се укрштати ауто-путеви који иду ка Босни и Херцеговини (ауто-пут Београд–Сарајево) и ка Црној Гори (Коридор 11), а код Чачка се Моравским коридором повезују Коридор 11 и Коридор 10, ка Бугарској и Грчкој.

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић потписао је три споразума са кинеском компанијом ЦРБЦ којима се стичу услови за почетак радова на реализацији пројекта српско-кинеског индустријског парка у Борчи.

Потписани су Уговор о развоју пројекта, Уговор о оснивају заједничке компаније, као и пословни план Српско-кинеског индустријског парка, који ће се простирати на 320 хектара у Борчи.

Поповић се на састанку са кинеским министром за науку и технологије Ванг Зигангом договорио да Србија ове јесени буде домаћин министарске конференције о иновацијама у оквиру иницијативе "Појас и пут".

Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић потписао је Меморандум о разумевању између Владе Србије и компаније "Хуавеј" за пројекат "Паметни градови".

Сврха потписивања тог документа јесте развој стратегије паметних градова, кроз позиционирање компаније "Хуавеј" као стратешког партнера за градове и локалне самоуправе попут Београда, Ниша, Новог Сада и других.

Министар рударства и енергетике Александар Антић ће у Кини потписати План билатералне сарадње између Владе Србије и Народне Републике Кине у оквиру иницијативе "Појас и пут".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво