Tači za Gardijan: Sporazum sa Beogradom moguć ove godine

Kosovski predsednik Hašim Tači rekao je za Gardijan da je sporazum s Beogradom moguć ove godine, ali da nema planova za ukidanje tarifa na robu iz Srbije koje su i dovele do obustave dijaloga.

Hašim Tači je za britanski Gardijan rekao da je sporazum o normalizaciji odnosa Prištine i Beograda i dalje moguć, uprkos ozbiljnim zastojima poslednjih nekoliko meseci.

"Sporazum o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova u skladu sa istorijskim sporazumom između Grčke i Severne Makedonije i dalje je moguć 2019. godine, uprkos ozbiljnim zastojima u poslednjih nekoliko meseci, rekao je Tači.

Dodaje da dve strane treba da sednu i probaju da saslušaju jedni druge bez ikakvih preduslova.

"Moramo da sednemo čak i s našim najljućim neprijateljima, ali bez ikakvih preduslova, i pokušamo da slušamo jedni druge", rekao je kosovski predsednik britanskom listu uoči konferencije u Berlinu koja će se održati 29. aprila.

Razgovori između dve zemlje obustavljeni su od novembra, kada je Kosovo uvelo 100 odsto carine na robu iz centralne Srbije i BiH.

Tači je rekao da nema plana za ukidanje tarifa, ali je naglasio potrebu za brzim napretkom.

"Međunarodna oklevanja i mešovite poruke stvarale su prostor za nacionaliste i populiste sa obe strane granice", rekao je kosovski predsednik za Gardijan.

"Mirovni sporazum uslov za napredak" 

Prema njegovim rečima, on je uložio sav politički kapital koji je izgradio za dve decenije u uspeh dijaloga, kao i da bi cena neuspeha bila šteta za ceo region.

"U trenutnim okolnostima, sa ovim tenzijama, ne vidim zašto bi ijedan strani investitor došao i ulagao u naš region. Jedino mirovni sporazum može da donese napredak", rekao je Tači, javlja Gardijan.

Dodaje i da bi demarkacija granica mogla da bude deo svakog "sveobuhvatnog sporazuma o međusobnom priznanju", i istakao da ne može biti graničnih ili etničkih linija i da će i Kosovo i Srbija ostati multietničke sredine.

Govoreći o Srbima na Kosovu i predsednicima opština na severu koji su podneli ostavke nakon uvođenja taksi u novembru prošle godine, on je rekao da su se Srbi povukli iz političkog života na Kosovu.

"Kosovski Srbi su se povukli iz političkog života na Kosovu, uključujući policiju i pravosuđe na severu Kosova. Niko nema odgovor kako da se krene napred, a najveće žrtve su stanovnici Kosova, a posebno kosovski Srbi", rekao je Tači za Gardijan.

broj komentara 2 pošalji komentar
(ponedeljak, 15. apr 2019, 12:04) - Australiski kengur [neregistrovani]

Sta ovaj prica

Covece, okani se vec jednom tog, da ce Srbija priznati svoju, juznu, autonomnu pokrajinu kao nezavisnu drzavu. Samo ti sanjaj I cekaj. U Srbiji niko nema parvo da to uradi, jer je KiM srpska juzna pokrajina iz koje ste nasilno proterali I pobili srpsko stanovnistvo. Kosovo je srce Srbije!!!

(ponedeljak, 15. apr 2019, 12:01) - anonymous [neregistrovani]

trag i komedija

Zeri o Kosovskoj tragediji a Gardijan o Kosovskoj komediji !!!