Vučić u Mostaru: Želim da srpski proizvodi budu na svakom mestu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je u Mostaru da ne propušta nijedan sajam privrede u tom gradu, jer želi da vidi srpske proizvode na svakom mestu. Vučić je ukazao da je trgovinska razmena sa BiH 2015. godine bila milijardu evra, prošle godine je dostigla 1,8 milijardi evra, i da se ove godine očekuje da bude dve milijarde evra. Sajam nije samo susret privreda, već i kultura, poručio je Milorad Dodik.

Aleksandar Vučić je, nakon sastanka sa zamenikom predsedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, izazio zadovoljstvo što su i ove godine srpske kompanije iz raznih delova Srbije došle na Sajam u Mostaru da predstave svoje proizvode.

Predsednik Vučić je rekao da se nada da će ih sledeće godine biti još više. 

"Moj posao je i želim da srpski proizvodi budu prisutni u Mostaru, Širokom Brijegu, da se prodaju na svakom mestu. Želimo širu i bližu saradnju sa BiH", objasnio je Vučić.

Predsednik Srbije je podvukao da je BiH za Srbiju jedan od ključnih partnera i da je njegovo prisustvo u Mostaru u skladu s tom činjenicom. 

Ukazao je da je trgovinska razmena sa BiH 2015. bila milijardu evra, a prošle godine je dostigla 1,8 milijardi evra, te da se ove godine očekuje da dostigne vrednost od dve milijarde evra. 

Sa Čovićem, dodao je, razgovarao je i o odnosima Srba i Hrvata. "Smatram da, bez obzira na teško istorijsko nasleđe i razlike u stavovima o onome što se zbivalo, važno je da gradimo budućnost u miru i stabilnosti. To isto želimo sa Bošnjacima", rekao je predsednik.

Na pitanje koje su novinari uputili Čoviću i njemu što danas na Sajmu nema predstavnika bošnjačkog naroda, Vučić je odgovorio da ne želi da se meša u unutrašnje stvari. 

Čović: Odsustvo predstavnika Bošnjaka loša poruka

Zamenik predsedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović ocenjuje da je to loša poruka i da je Sajam upravo mesto gde se mogla pokazati dimenzija jačanja odnosa unutar BiH.

Čović je rekao da su Zvizdić i Džeferović juče otkazali dolazak.

"Tražili su da pošaljemo poziv, a i dodatno da protokoliramo dolazak Zvizdića i Džaferovića. Juče su otkazali, a nešto slično se desilo i prošle godine, upravo na isti dan kada je trebalo da imamo sastanke, Zvizdić je iz nekog razloga otkazao. Sutra će ovde biti Izetbegović, pa ga pitajte, mislim da je to najbolji način", rekao je Čović novinarima, nakon sastanka sa Vučićem.

"Moramo pokazati, upravo ovde, kroz Sajam u Mostaru, tu dimenziju jačanja odnosa u BiH, koji su danas na mnogim iskušenjima. Sa te strane mi je žao, ali to je njihov izbor", rekao je Čović.

On je naveo da je Sajam ove godine organizovaniji nego ikada do sada i da mu je zbog toga drago zbog "prisustva prijatelja u Mostaru".  

Čović je rekao da je sa Vučićem razgovarao o svim temama u vezi sa saradnjom BiH i Srbije, da bi se videlo kako dalje može da se unapredi saradnja. 

Dodik: Sajam u Mostaru mesto susreta različitih kultura

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik otvorio je 22. Međunarodni sajam privrede u Mostaru, tokom kojeg će više od 860 izlagača iz 27 zemalja predstaviti proizvode i usluge posetiocima iz četrdesetak zemalja. 

Poručio je da je grad na Neretvi danas mesto gde se susreću privrede celog regiona, ali i da je mesto susreta različitih kultura.

Dodik je rekao da je mostarski sajam prilika da se okupe privrednici iz brojnih zemlja regiona ali i sveta, i podsetio na 22 godine dugu tradiciju ove manifestacije, a Kina je ove godine zemlja partner.

Dodik je istakao važnost Sajma i to ilustrovao značajem Kine u globalnim okvirima.

"Sposobnost da se privuče Kina na Sajam govori o interesu Kine, ali i našoj spremnosti da to učinimo", rekao je Dodik govoreći o značaju kineske Inicijative "Jedan pojas, jedan put".

Saradnja sa ovim partnerom sa Istoka je, prema Dodikovim rečima, veoma dobra i šansa je za BiH i ceo region, jer poslednji podaci govore da usporava globalna ekonomija.

Za BiH i region je, dodao je, važno da uče od primera Kine i njihovih ekonomskih uspeha.

Dodik je posebno istakao Srbiju kao zemlju koja ima najbrže rastuću ekonomiju od svih zemalja regiona i zahvalio na prisustvu na Sajmu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

"Srbija ima jak uzlet takođe i isto može služiti kao primjer", poručio je Dodik.

Istakao je da je ova sajamska manifestacija u vrhu prioriteta Predsedništva BiH.

Nakon obraćanja, Dalfina Bošnjak, direktorka Mostarskog sajma, uručila je Dodiku specijalnu zahvalnicu za podršku i promociju Sajma i sajamskih manifestacija. 

Medenjaci u bojama srpske zastave na poklon 

Predsednik Srbije obišao je Mostarski sajam privrede, na kome učestvuju firme iz Srbije. 

Vučića su na Sajmu dočekali Milorad Dodik, predsednik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona Nevenko Herceg, direktorka Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić. 

Na nacionalnom štandu Srbije na Sajmu privrede, Vučić je poklonio predstavnicima BiH medenjake u bojama srpske zastave i u obliku srca, na kojima piše "Budućnost nas spaja".

"Ne piše ništa loše", rekao je Vučić uz osmeh dok je delio medenjake Draganu Čoviću, Miloradu Dodiku i pojedinim ministrima Saveta ministara BiH. 

Prethodno, predsednik Srbije je obišao i štandove Mađarske i Hrvatske. Na štandu Hrvatske je, uz čašu belog vina, nazdravio sa Dodikom i Čovićem.

Vučić je obišao i štand "Blatina i žilavka", gde je sa Dodikom probao hercegovačko belo vino. Takođe, posetio je i štand Republike Srpske.

Nakon obilaska Sajam, sa domaćinima, prisustvovao je kao gost svečanom otvaranju nacionalog štanda Kine. 

Predstavnica Privredne komore Srbije Tatjana Beok kaže da su naše kompanije već tradicionali učesnici Mostarskog sajma, a da kompanije koje se predstavljaju dolaze iz prehrambenog, metalskog, prerađivačkog sektora. 

Sajam će trajati do 13. aprila, do kada će predviđeno održavanje niza konferencija, prezentacija i poslovnih susreta privrednika.

Predsednik Srbije je nakon posete Sajmu obišao radove na obnovi Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи