Црква Свете Тројице важна за све у Мостару

Председник Србије Александар Вучић изјавио је, после обиласка Саборне цркве Свете Тројице у Мостару да је тај храм важан за цео српски народ, али значајан и за Бошњаке и Хрвате јер говори о томе да можемо да живимо заједно и да се поштујемо међусобно.

Александар Вучић је новинарима рекао да је црква у Мостару једна од највећих и најзначајнијих светиња у бившој Југославији, која је на ужасан начин уништена 1992. године, када је срушена и спаљена.

"Поносан сам на то што су Србија и РС дале пуни допринос за обнову овог храма. Хвала на указаној части да Србија колико може помогне", рекао је председник Србије о подсетио да је Саборна црква Свете Тројице саграђена 1873. године и била највећи српски православни храм, до изградње Храма Светог Саве.

Председник Србије је истакао да је храм важан за Србе у Мостару, њих 4.000-5.000 који данас живе у том граду, за целу источну Херцеговину и цео српки народ, али и значајан и за Бошњаке и Хрвате јер говори о томе да можемо да живимо заједно и да поштујемо једни друге.

Истакао је да је Србија издвојила значајна средства за обнову храма и да ће своје обавезе да испуни.

"Надам се да ћемо пре краја 2020. моћи да присуствујемо отварању овог величанственог храма, где ће осим осликвања, сви радови бити завршено. То је дивна вест за све Србе где год да живе", рекао је Вучић.

Додатних 1,5 милиона евра за цркву у Мостару 

Вучић је најавио да ће Србија у наредне две недеље уплатити додатних 1,5 милиона евра за цркву у Мостару.

Он је указао да Србија тиме даје мало више од РС и захвалио се Додику што је нашој држави дозволио да имамо ту част.

Председник је додао да је Србија дала и 154.000 евра на основу обећања дата Србима у Мостару, и да то може захваљујући томе што четврту годину заредом има суфицит у буџету, који имају свега четири државе у ЕУ.

Додик је указао да је из цркве речено да је потребно 2,2 милиона евра да се уради све до осликавања, а да РС даје 700.000 евра.

Владика захумско-херцеговачки Димитрије захвалио је на помоћи Србији и РС, јер без те помоћи, како је рекао, храм не би био, сада већ, скоро завршен.

"Имамо чврста уверења да ће храм 2020. бити потпуно завршен", рекао је владика.

"Нама остаје да, осим што волимо бога, волимо све људе, своје по вери, али и све друге. Све националности, све припаднике осталих вера. Тиме ћемо најбоље посведочити да смо прави хришћани", рекао је владика.

Владика Димитрије је поклонио златник председнику Србије.

Додик: Имамо шта да тражимо на овим просторима

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да Саборна црква Свете Тројице у Мостару има несумњив значај за Србе на простору БиХ, и подсетио да је храм био брутално срушен што је била порука да Срби ту немају шта да траже.

"Имамо шта да тражимо овде. Та окупљања око важне ставри као што је ова представља наше опредљење да нашу историј и културу не предајемо тако лако забораву как неки други мисле", рекао је Додик обраћајући се новинарима заједно са председником Србије након обилска радова на храму.

Истичући да овде говори у име Републике Српске, нагласио је да је захвалан Вучићу што је прошле године издашно помогао храм и додао да је сада на њему и Вучићу да обезбеде остала средства да би обнова цркве била завршена у предвиђеној динамици.

"Србија и РС су издвојиле средства за обнову, сада већ видимо напредак. Преузели смо обавезу, Вучић и ја, да та средства обезбедимо", рекао је Додик.

Додик је оценио да је положај Срба у Мостару и Федерацији уопште неповољан, истакао да се доносе одлуке против српског народа, а да веће присуство Србије и РС у БиХ говори о томе да воде рачуна о свим сегментима живота својих грађана. 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво