SZS: Od utorka protesti i "dežurstva" ispred Predsedništva

Savez za Srbiju je najavio da će od utorka, kada bude završen žalbeni proces za uhapšene đake i studente na protestima, ako oni ne budu pušteni, nastaviti mirne proteste koje će intenzivirati i organizovati stalna dežurstva ispred Predsedništva.

Iz Saveza su zatražili od predsednika Srbije Aleksandra Vučića do donese odluku o aboliciji odnosno amnestiji za decu koja su uhapšena i koja se nalaze u zatvoru u Padinskoj Sekli na odluženju kazne od 30 dana da bi mogla da završe školsku godinu.

Predsednik Srbije, inače, u međuvremenu je naložio nadležnim organima da oslobode sve učesnike protesta koji su prekršajno kažnjeni, a od abolicije izuzima samo one koji su na protestima nosili testeru i koji su napadali pocajce.

Predstavnici SZS su odbacili tvrdnje da je ulazak u RTS bio planiran i da su izazvali nasilje tvrdeći da je policija izazvala haos i da su učesnici protesta bili legitimisani, tučeni i privođeni.

Smatraju da je za sve što se desilo u prethodna dva dana odgovoran predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Lider SZS Dragan Đilas je rekao da će već sutra imati određene akcije u Beogradu, kao i da će se učesnici protesta "Jedan od pet miliona" okupiti u sredu u Gorckoj ispred opštine kako bi se razrešio predsednik opštine Dragoljub Simonović koji je osumnjičen da je naložio paljenje kuće novinara.

Na konferenciji su bili prisutni lideri SZS i vođe protesta "Jedan od pet miliona", osim Vuka Jeremića i Boška Obradovića koji je bio odsutan, kako su rekli, zbog političkih obaveza.

Iako je, kako su ranije najavili, danas u 15 sati istekao rok koji je dat vlastima da uhapšene puste na slobodu ili će se okupiti ispred MUP-a u Ulici Despota Stefana, oni su rekli da će sačkati da prođe žalbeni proces koji traje 24 sata, tako da će se o puštanju na slobodu sutra odlučivati.

Na pitanje novinara da li će od sada politički lideri SZS biti organizatori protesta, Đilas je kratko rekao da to sad nije bitno i zahvalio na pitanju.

broj komentara 9 pošalji komentar
(utorak, 19. mar 2019, 13:50) - Milan [neregistrovani]

1 od Đilasovih 500

Sad huškate studente a posle ćete i za njih da molite.Bolje i pametnije da ih savetujete da budu ljudi što vi to ne znate a njima je bolje na ulici nego na fakultetu a posle im ne valja vlast što studiraju do 40.-te godine.Ne zarađuje se tako penzija čekajući starosnu a kukaju da im ne valja vlast i traže nezarađenu platu.Nema leba bez motike jer ne valja ako dođe na vlast opet Marko Kraljević ili Miloš Obrenović kako kažu ti studenti.Biće teško sa tolikim neznanjem.Žalosno.

(utorak, 19. mar 2019, 13:33) - 1 od Đilasovih 500 [neregistrovani]

Abolicija

Abolicija u redu ali vođe koji su ih navukli na nasilje u zatvor.Mislim da je to pošteno a ne braćo napred a ja ću za vama.Lepo rečeno šetnja da a nasilje ne jer svi mi plaćamo što vi uništite i što ste uništili sve od 2000.god.do 2012.Hvala vam više za to što isto misle i 70 % građana.

(utorak, 19. mar 2019, 13:24) - Milan [neregistrovani]

1 od Đilasovih 500

Pa zar vam malo bilo do sada pa hoćete još nekog da pošaljete na robiju pa ste sad našli studente kojima je mesto u školi a ne na ulici.Tako ste navukli i ove pa sad molite za neku aboliciju a vi ste ih uvukli u nasilje i kriminal.Sramota.

(utorak, 19. mar 2019, 11:14) - savo sumadinac [neregistrovani]

Eeee Djilasu, Djilasu

Mizerno je koristiti decu za politicke ciljeve.

(ponedeljak, 18. mar 2019, 22:16) - Boki [neregistrovani]

Svrha

Koja je svrha dežurstva? Koja je svrha svega ovoga? Ima li neko da mu je jasno?

(ponedeljak, 18. mar 2019, 18:53) - anonymous [neregistrovani]

Nista vise nece biti isto.

Moze SZS da trazi sta god hoce ali sa nasiljem je,barem u obimu kao sto je bilo juce i prekjuce,gotovo. Jadno izgledaju lideri te organizacije sto se kriju iza dece. 

(ponedeljak, 18. mar 2019, 18:19) - anonymous [neregistrovani]

Протести

А ја наивно поверовао да су протести народни и грађански и да опозиција нема ништа са њима. Сад лепо скупите децу из школа и из кафића и наставите борбу за власт, од старијих који нису политички активни тешко да ће неко да понови грешку од пре две деценије и бори се за ваше циљеве и за ваше богаћење.

Можда ће све ипак да буде другачије јер су тада имали 100% подршку запада а данас и није баш тако.

(ponedeljak, 18. mar 2019, 17:46) - Drmr [neregistrovani]

Znaci tako

Znaci od sutra stupa na snagu anarhija koju predvodi Djilas,Jeremic i Obradovic.Ometanje Predsednika u radu i duznostima u pravnim drzavama gde vladaju zakoni,ovako nesto se kaznjava.Sve vise i vise drzava Srbija upada u anarhiju, jer ovko nesto nemoze niti sme biti dozvoljeno.

(ponedeljak, 18. mar 2019, 17:31) - XY [neregistrovani]

XY

Zasto je nasilno usao u zgradu RTS?