SZS: Od utorka protesti i "dežurstva" ispred Predsedništva

Savez za Srbiju je najavio da će od utorka, kada bude završen žalbeni proces za uhapšene đake i studente na protestima, ako oni ne budu pušteni, nastaviti mirne proteste koje će intenzivirati i organizovati stalna dežurstva ispred Predsedništva.

Iz Saveza su zatražili od predsednika Srbije Aleksandra Vučića do donese odluku o aboliciji odnosno amnestiji za decu koja su uhapšena i koja se nalaze u zatvoru u Padinskoj Sekli na odluženju kazne od 30 dana da bi mogla da završe školsku godinu.

Predsednik Srbije, inače, u međuvremenu je naložio nadležnim organima da oslobode sve učesnike protesta koji su prekršajno kažnjeni, a od abolicije izuzima samo one koji su na protestima nosili testeru i koji su napadali pocajce.

Predstavnici SZS su odbacili tvrdnje da je ulazak u RTS bio planiran i da su izazvali nasilje tvrdeći da je policija izazvala haos i da su učesnici protesta bili legitimisani, tučeni i privođeni.

Smatraju da je za sve što se desilo u prethodna dva dana odgovoran predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Lider SZS Dragan Đilas je rekao da će već sutra imati određene akcije u Beogradu, kao i da će se učesnici protesta "Jedan od pet miliona" okupiti u sredu u Gorckoj ispred opštine kako bi se razrešio predsednik opštine Dragoljub Simonović koji je osumnjičen da je naložio paljenje kuće novinara.

Na konferenciji su bili prisutni lideri SZS i vođe protesta "Jedan od pet miliona", osim Vuka Jeremića i Boška Obradovića koji je bio odsutan, kako su rekli, zbog političkih obaveza.

Iako je, kako su ranije najavili, danas u 15 sati istekao rok koji je dat vlastima da uhapšene puste na slobodu ili će se okupiti ispred MUP-a u Ulici Despota Stefana, oni su rekli da će sačkati da prođe žalbeni proces koji traje 24 sata, tako da će se o puštanju na slobodu sutra odlučivati.

Na pitanje novinara da li će od sada politički lideri SZS biti organizatori protesta, Đilas je kratko rekao da to sad nije bitno i zahvalio na pitanju.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво