Vučić: Šetnja može, nasilje ne

Dijalog se vodi u parlamentu a ne na ulici i to su evropske norme i vrednosti rekao je predsednik Aleksandar Vučić. Navodi da je spreman da razgovara sa građanima ali ne i sa onima koji su uništili i urušili zemlju.

Aleksandar Vučić je, povodom izjave portparolke EU Maje Kocijančič da protesti treba da budu mirni i u okviru zakona kao što su bili pre proteklog vikenda, istakao da je i on to govorio i da su to evropske norme.

"Pa, to sam i ja rekao, niste mi verovali da su to evropske norme. Rekao sam: možete da šetate koliko hoćete, sve je u redu, ali nasilje ne može i to je sve što imam da kažem", rekao je Vučić novinarima.

Takođe je istakao da je važno da se dijalog odigrava u parlamentu.

"Ali, oni koji nisu deo parlamenta naterali su one iz parlamenta da izađu i da nešto silom pokušaju, jer drugačije nemaju priliku za političku promociju. Dijalog treba da se odigrava u parlamentu i važno je da se to kaže", zaključio je Vučić.

Poručio je da nasilje, ako se dogodi tokom protesta, neće biti nekažnjeno.

"Jedino je važno da ne bude nasilja, svi koji ga počine odgovaraće", naglasio je Vučić.

Kaže da je juče pozivao demontrante da dođu kod njega, a ne da se iživljavaju nad novinarima.

Novinarka Ranka Čičak je rekla Vučiću da je dobila udarac u grudi od jednog učesnika protesta zbog pitanja koje je postavila, na šta je Vučić kazao: "Naljutio se zbog pitanja, eto takvi su vam ti fini ljudi...".

Vučić je rekao da ne očekuje da će se ponovo dogoditi nasilje, jer će svi koji ga počine biti kažnjeni.

Dodao je da sve što se juče dogodilo nije nikakvo iznenađenje.

Na pitanje da li u jučerašnjim događajima ima elemenata krivičnog dela, Vučić je rekao da je to pitanje za tužilaštvo i da time neće da se bavi.

"Njihovo ponašanje govori o osionosti, kukavičluku i bahatosti – kada napadate onog za koga znate da iz različitih razloga neće smeti da vam odogovori i da ga još ponižavate", naveo je Vučić.

Podsetio je da su ponižavali policajca koji je samo profesionalno obavljao svoj posao.

Predsednik je dodao da neće tim protestima da daje veliki značaj pošto ove nedelje ima važne događaje i projekte za budućnost Srbije, kao i razgovore sa potencijalnim investitorima.

"Na vlast se ne dolazi testerom, već izborima"

Predsednik je dodao da se na vlast dolazi izborima, demokratkim putem i procesima a time što se unose testere i zauzimaju neke prostorije, ne znači da je osvojena narodna volja.

Vučić je podsetio da je on legalno i legitimno izabran.

"Koji im je ovo put i Uskrs već, da oni misle da se sklanja neko silom. Možete jedino da me ubijete, jer sam ja legalno i legitimno izabran. Danas mi je legitimitet veći nego tada. Volja naroda je potrebna da se dođe na vlast", naglasio je on komentarišući jučerašnje izjave lidera opozicije.

Ukazao je da je tek juče video koliko je velika podrška građana, i koliko ne podržavaju nasilje.

"Mi nasilje da dozvolimo nećemo", ponovio je i na najave da će ga skloniti kazao je da čeka još neku žešću akciju tokom koje mogu samo da ga ubiju, jer da beži neće, a izbori nisu zakazani za promenu vlasti.

"Neću da bežim, jer mi je savest čista, za razliku od Jeremića i Đilasa nisam ukrao milione evra, a za razliku od Obradovića nisam fašista, već se borim protiv fašista", rekao je Vučić.  

Istakao je da ga više od toga zašto zapadne ambasade nisu reagovale na ono što se događalo tokom protesta u poslednja dva dana, zanima kako reaguju građani Srbije.

"Mene najviše zanima kako će da reaguje naš narod. I video sam juče kako su ljudi reagovali", rekao je upitan "zbog čega nijedna zapadna ambasada nije reagovala na nasilje opozicije".

Vučić je napomenuo da su, koliko on poznaje narod i javno mnjenje u Srbiji, oni napravili katastrofalne greške i da je to rezulatat besa, frustracije, političke nemoći i nedostatka političkog programa tog dela opozicije.

Na pitanje novinara N1 da li će se ograditi od pojedinih medija koji su preneli da je N1 pozivao na njegovo ubistvo, rekao je da nije upoznati sa tim, ali da je siguran da se to nije desilo, pošto ta televizija, kako kaže, ne bi ni imala program u Srbiji da njega nema.

Bombardovanje – teško i užasno vreme 

Komentarišući NATO bombardovanje 1999. godine rekao je da je to bilo teško i užasno vreme za Srbiju a da je simbol svega toga ono što su u NATO-u nazivali kolateralnom štetom – ubijanje devetoro dece.

Kako je rekao, svi su zapamtili Sanju iz Varavarina koja je bila najbolja iz matematike, i Milicu Rakić, dvogodišnje dete iz Batajnice, nevino, nikom krivo ni za šta.

"To jeste ostao simbol strašnog zločina nad našim narodom", rekao je Vučić.

Srbija se, kaže, danas diči svojom nezavisnošću i slobodarskom tradicijom.

"Srbija je vojno neutralna i tako će i ostati. I uvek će se boriti da bude dovoljno jaka da samu sebe zaštiti", zaključio je on.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи