Učesnici protesta traže oslobađanje privedenih

Demonstranti i lideri dela opozicije okupili su se danas u parku ispred Predsedništva Srbije tokom obraćanja predsednika Aleksandra Vučića. Oni su zatim krenuli u protestnu šetnju do zgrade policije u Bulevaru despota Stefana, zahtevajući oslobađanje privedenih zbog upada u zgradu RTS-a. MUP saopštava da je grupa demonstranta predvođena liderom Dveri Boškom Obradovićem uletela u kordon Žandarmerije na uglu ulica Kneza Miloša i Srpskih vladara.

18.15 – Naš reporter sa lica mesta javlja da su se demonstranti u Bulevaru despota Stefana razišli. Boško Obradović je prethodno zatražio da svi privedeni nakon upada u RTS budu pušteni do sutra u 15 časova.

17.40 – Nekoliko flaša vode poletelo prema policiji što je podiglo tenzije na protestu. Sprečeno širenje incidenta.

17.00 – Roditelji uhapšenih M. S. i N. D. ušli su u zgradu policije u Bulevaru despota Stefana.

16.40 – Predsednik Vučić napustio zgradu Predsedništva na Andrićevom vencu.

16.15 – Učesnici protesta stigli su do policijske stanice u Ulici despota Stefana ispred koje se nalazi policijski kordon. Kod policijske stanice je i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović sa saradnicima.

15.35 - Nalazim se na svom radnom mestu u Predsedništvu. Nikada neću pobeći, skloniti se, jer je ono za šta se borim, principi za koje se zalažem vredniji od života, objavio je predsednik Aleksandar Vučić u video-poruci na svom nalogu na Instagramu.

15.15 - Građani okupljeni na protestu ispred Predsedništva krenuli su ka zgradi policije u Ulici despota Stefana da traže oslobađanje učesnika protesta koji su privedeni zbog upada u RTS i zbog današnjih sukoba sa policijom.

13.45 - Okupljeni demonstranti napravili su živi obruč oko zgrade Predsedništva i najavljuju da neće pomerati dok Vučić ne podnese ostavku.

12.30 - Grupa demonstranata predvođena Boškom Obradovićem uletela je u kordon Žandarmerije na uglu Kneza Miloša i Srpskih vladara koji nije dozvoljavao da prođe kamion sa ozvučenjem.

Nakon obraćanja Boška Obradovića ispred zgrade MUP-a u Bulevaru despota Stefana, demonstranti su se razišli. Obradović je rekao da će zakazati novi protest ako se do sutra u 15 časova ne puste na slobodu svi privedeni nakon upada u RTS.

Demonstranti su se pre podne okupili ispred zgrade Predsedništva, uoči obraćanja predsednika Aleksandra Vučića.

Oni su probili zaštitnu ogradu koja je bila postavljena na oko 70 metara od ulaza u zgradu Predsedništva i došli do samih vrata ispred kojih se nalazio kordon policije. U 12.30, oko zgrade Predsedništva raspoređeni su pripadnici Žandarmerije. Među građanima okupljenim u Pionirskom parku, bili su lideri SzS Dragan Đilas, Boško Obradović, Zoran Lutovac, Vuk Jeremić i Janko Veselinović. 

Na poziv lidera Dveri Boška Obradovića okupljeni demonstranti napravili su živi obruč oko zgrade Predsedništva, kako bi pratili na koji će ulaz predsednik Aleksandar Vučić pokušati da napusti zgradu.

Obradović je rekao da u ceo svet "treba da ode slika da je Aleksandar Vučić opkoljen i da se traži njegova ostavka".

Lider Dveri tvrdi i da se okupljeni neće pomerati dok Vučić ne podnese ostavku, a ponovio je i zahtev da se organizatori protesta "1 od 5 miliona" pojave u Dnevniku 2 RTS-a.

Pozvao je i policiju da se, kako kaže, pridruži narodu i skine šlemove.

"Nema povlačenja, svi ruka do ruke, oči u oči sa režimom", rekao je Obradović.

Lideri Saveza za Srbiju, pored Vučićeve ostavke, traže odlazak i premijerke Ane Brnabić, predsednice Narodne skupštine Maje Gojković i održavanje slobodnih izbora na svim nivoima.

Oko 15.15, demonstranti su krenuli u protestnu šetnju ka zgradi policije u Ulici despota Stefana, gde su tražili oslobađanje učesnika protesta koji su privedeni zbog sinoćnjeg upada u zgradu RTS-a.

Poslanici Balša Božović, Maja Videnović i Aleksandra Jerkov uputili su hitan dopis Dejanu Careviću, direktoru uprave za izvršenje krivičnih sankcija, u kom traže da im se dozvoli ulaz u KPZ Padinska skela kako bi se susreli sa privedenima.

"Sudar" demonstranata i policije

Tanjug je javio da su oko 12.30 demonstranti predvođeni Boškom Obradovićem uleteli u kordon Žandarmerije na uglu Kneza Miloša i Srpskih vladara koji nije dozvoljavao da kamion sa kojeg je emitovano obraćanje predsednika priđe zgradi Predsedništva Srbije.

Na društvenim mrežama pojavila se informacija da je Obradović priveden. Međutim, lider "Dveri" je i dalje bio sa građanima okupljenim ispred Predsedništva.

MUP je oko 13.10 saopštio da je "nekolicina huligana predvođena jednim od lidera Saveza za Srbiju Boškom Obradovićem napala pripadnike policije na uglu ulica Kralja Milana i Kneza Miloša u Beogradu".

U saopštenju se navodi da su oni "fizički nasrnuli na pripadnike policije i pokušavali da ih udare kamionom i probiju kordon".

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović najoštrije je osudio napad na policiju i pozvao sve državne organe da "bez odlaganja procesuiraju i kazne sve one koji su danas napali policijske službenike".

Stefanović je u izjavi za Tanjug demantovao da je policija upotrebila suzavac.

Napade na policiju osudili su i državni sekretari MUP-a Biljana Popović Ivković i Milosav Miličković. 

Zahtevi da se Vučić obrati okupljenima

Kamion sa ozvučenjem ipak je stigao do Predsedništva Srbije i okupljenima se obratio predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac.

Ocenio je da "Aleksandar Vučić deli Srbiju i neće da razgovara sa opozicijom i građanima".

"Glavni centar fabrike laži je u Takovskoj", rekao Lutovac, a Vučića je nazvao autokratom koji ne razume posao predsednika Republike.

Lutovac je istakao da "pravi predsednik mora da razgovara sa svim građanima", a demonstrante je pozvao da nastupe jedinstveno i da kažu "dosta više sa tim da jedan čovek upravlja državom".

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić obećao je predsedniku Aleksandru Vučiću da će "pasti do Uskrsa".

Jeremić je demonstrantima ispred Predsedništva rekao da Vučić danas nije izašao pred građane i da će "ga to skupo koštati, odlaska iz Predsedništva".

"Moramo da budemo zajedno jer policija neće da bije narod, skinuće svoje šlemove onog dana kad bude padao", rekao je Jeremić.

Dragan Đilas je najavio da će okupljeni do daljeg ostati ispred Predsedništva i ocenio da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare ponovo izneo "iste poruke mržnje i agresije", kao i da "nema želju da se narod ujedini".

Dramski pisac Siniša Kovačević je rekao da Aleksandar Vučić "više nije predsednik" i da će ga okupljeni građani "obavestiti o tome".

Okupljenima je poručio da misle na ljude koji su pre sto godina prežaljeni izašli iz svojih domova i vratili se ovom ulicom u Beograd.

"Treba da mislimo na te heroje i na našu nerođenu decu kako bi sačuvali i naše i njihovo dostojanstvo", rekao je Kovačević.

Pripadnike policije je pozvao da "razmisle o tome na koga nasrću" jer su među okupljenim ljudima žene koje dočekuju njihovu decu u obdaništu, uče u školama njihovu decu pismenosti i vode računa o njihovom zdravlju u bolnicama.

Pre početka konferencije za novinare predsednika Srbije, Boško Obradović se obratio medijima i rekao da su tu došli da bi im Vučić objasnio šta se desilo sinoć u RTS-u.

"On će to najbolje da uradi. Danas smo ovde da izrazimo svoj protest protiv onoga što se desilo u zgradi RTS, kada su pobunjeni građani došli da vrate što je njihovo. RTS je vlasništvo građana", rekao je Obradović.

Lider "Dveri" ponovio je da se traži ostavka Vučića. 

Lideri SzS su sinoć, nakon što ih je policija mirno izvela iz zgrade Javnog servisa, pozvali građane da se danas u podne okupe ispred zgrade Predsedništva.

Број коментара 46

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво