Žandarmerija potisnula demonstrante iz RTS-a

Pripadnici Žandarmerije su nakon više sati iz zgrade Radio-televizije Srbije potisnuli učesnike protesta "Jedan od pet miliona" i predstavnike opozicije. Demonstranti su oko 20 časova upali u zgradu RTS-a zahtevajući uživo uključenje u program. Oni su oko ponoći napustili okolinu zgrade Javnog servisa. Ministar policije Nebojša Stefanović kaže da je uhapšena jedna osoba koja je napala policajca.

23.45 – Boško Obradović je ispred zgrade RTS-a zatražio od prisutnih da se raziđu i pozvao ih da se u 11.55 okupe ispred zgrade Predsedništva, za kad je predsednik Vučić sazvao konferenciju za novinare povodom upada u zgradu RTS-a. Obradović je najavio i ponovno okupljanje ispred zgrade Javnog servisa u 19.30 ukoliko ne bude obezbeđeno gostovanje predstavnika opozicije ili organizatora protesta u Drugom Dnevniku. 

23.40 – Direktor Radio-televizije Srbije Dragan Bujošević rekao je da su zaposleni u RTS-u bili sprečeni da profesionalno obavljaju svoj posao. "Ljudi su nasilno upali u RTS i hodnicama prolazili sa motornom testerom. Sve naše ekipe su bile blokirane u zgrade. Izvinjavam se svim zaposlenima, ljudima iz tehnike, produkcije, informativnog programa što im ni mi ni država nismo omogućili da obavljaju svoj posao. Ove večeri su ti protesti izgubili legitimitet", rekao je Bujošević.

23.15 – Lideri opozicije i demonstranti još uvek su ispred zgrade RTS-a. Poručuju da neće otići.

22.50 – Na drugoj vanrednoj konferenciji za medije ministar Stefanović rekao je da je policija na miran, ozbiljan način, poštujući zakon, uspostavila red i mir i zaštitila sve koje rade na RTS-u. Uhapšena jedna osoba koja je napala policajca, dodaje Stefanović.

22.35 – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sutra će se u 12 časova obratiti javnosti.

22.25 – Ispred ulaza u RTS sa parkinga u Aberdarevoj situacija je napeta. Građani nasrću na vrata i pokušavaju da uđu.

22.15 – Žandarmerija je potisnula demonstrante i predstavnike opozicije iz prostorija Javnog servisa. Ispred zgrade RTS-a u Aberdarevoj situacija je napeta.

22.05 – Ministar policije održaće još jednu konferenciju za medije u 22.45. 

22.00 – Demonstranti pregovaraju sa Žandarmerijom i situacija je povremeno napeta. Neki demonstranti napustili su zgradu RTS-a.

21.50 – Boško Obradović, kao i demonstranti, odbijaju da napuste zgradu RTS-a. Nekoliko kordona pripadnika Žandarmerije na hodnicima.

21.45 – Ispred zgrade RTS-a u Aberdarevoj ulici nalaze se građani koji podržavaju demonstrante. 

21.40 – Udruženje novinara Srbije traži od lidera opozicije i demonstranata da mirno napuste zgradu RTS-a.

21.30 – U zgradi Radio-televizije Srbije nekoliko kordona policije. Demonstranti su i dalje hodnicima, zahtevaju uključenje uživo u programu. 

21.15 – Ministar policije Nebojša Stefanović rekao je na vanrednoj konferenciji za medije da će svako ko se poslužio nasiljem prilikom upada demonstranta u RTS odgovarati pred zakonom prekršajno i krivično.

21.00 – Ministarstvo kulture poziva demonstrante da napuste zgradu RTS-a. Poručuju da upad u zgradu RTS-a predstavlja prelazak one delikatne linije koja društvo deli od anarhije i bezakonja.

20.50 – Očekuje se obraćanje ministra policije Nebojše Stefanovića. 

20.30 – Svi ulazi u RTS su blokirani. Prisutni pripadnici Žandarmerije. 

Učesnici protesta "Jedan od pet miliona" ušli su u zgradu Javnog servisa, predvođeni liderom pokreta Dveri Boškom Obradovićem. Prisutni su bili i lider Demokratske strane Zoran Lutovac i jedan od čelnika Saveza za Srbiju Dragan Đilas.

Oni su oko 20 časova, tokom trajanja Dnevnika 2, ušli u zgradu RTS-a iz Aberdareve ulice.

Ubrzo nakon toga stigli su i pripadnici specijalnog odreda policije i Žandarmerije koji su  sprečili demonstrante da se sa nižih spratova popnu gore.

Demonstranti su hodnike Radio-televizije Srbije izlepili trakama, polomili stakla i poručili da žele da se uključe uživo u program. Oni su odgurivali obezbeđenje i zaposlene u televiziji.

Boško Obradović rekao je da demonstranti žele da oslobode Radio-televiziju Srbije kako bi se, kako kaže, saznalo šta učesnici protesta "Jedan od pet miliona" imaju da poruče.

Dragan Đilas kaže da nije tačno da su demonstranti u RTS-u primenili nasilje i dodaje da neće mirno izaći iz zgrade. 

Obradović je u hodniku zgrade razgovarao sa policijom. Rečeno mu je da neće biti primenjena sila, ali da takvo ponašanje nije prihvatljivo. Policijski komandant je u razgovoru sa Draganom Đilasom i Obradovićem tražio da napuste zgradu RTS, što su oni odbili. 

Posle višečasovnog insistiranja pripadnika Žandarmerije da demonstranti mirno napuste RTS, policija je potisnula ljude iz prostorija RTS-a.

Neki od njih su pokušali ponovo da uđu ali je policija napravila živu ogradu ispred RTS-a ne dozvoljavajući im da uđu.  

Oko ponoći je Boško Obradović ispred zgrade RTS-a zatražio od prisutnih da se raziđu i pozvao ih da se u 11.55 okupe ispred zgrade Predsedništva, za kad je predsednik Vučić sazvao konferenciju za novinare povodom upada u zgradu RTS-a.

Obradović je najavio i ponovno okupljanje ispred zgrade Javnog servisa u 19.30 ukoliko ne bude obezbeđeno gostovanje predstavnika opozicije ili organizatora protesta u Drugom Dnevniku.  

Istovremeno, na parkingu ispred zgrade u Takovskoj demonstranti su održali performans pod nazivom "Dnevnik slobodne Srbije".

Ministar policije je na prvoj vanrednoj konferenciji za medije poručio da će svako ko se poslužio nasiljem prilikom upada demonstranta u RTS odgovarati pred zakonom prekršajno i krivično. 

Kasnije je održao još jednu konferenciju za medije na kojoj je rekao da je uhapšena jedna osoba koja je napala policajca.

Dodao je da je, uz poštovanje zakona, u Radio-televiziji Srbije uspostavljen mir. 

Povodom upada demonstranata u zgradu RTS-a oglasilo se i Ministarstvo kulture i informasanja, navodeći da ulazak demonstranata predstavlja prelazak one delikatne linije koja društvo deli od anarhije i bezakonja.

Premijerka Ana Brnabić i ministri u Vladi osudili su upad u zgradu Radio-televizije Srbije.

Okupljanje na Platou 

Večerašnji, petnaesti po redu, protest "Jedan od pet miliona" počeo je oko 18 časova okupljanjem građana na Platou ispred Filozofskog fakulteta, gde se građanima obratio dramaturg Siniša Kovačević.

Kovačević je poručio da vlast građanima krade dušu i da od njih pravi gljive.

"Ako se ne kaže dosta, ostaćemo samo mi starci da čekamo svoj dan i da mirišemo čamovinu čekajući sa usahlim očima, pogledom prema drumu na kom se nikad neće pojaviti auto koji nam treba", rekao je Kovačević dodajući da je "koren svih zala u zgradi na Andrićevom vencu".  

"Doveo nas je u poziciju modernih robova, koji treba da kleče pred nekim gazdama, da se od sve te silne industrijske proizvodnje u Srbiji prave kablovi i drvena dugmad. Samo se stara laž nadomesti novom, većom a mi smo na to ogluveli", rekao je dramaturg.

Poručio je da se narod mora vratiti čestitosti i poštenju jer će tada, dodaje, promena vlasti doći kao nuspojava. 

Sa Platoa su građani krenuli u protestnu šetnju preko ulice Vase Čarapića, zatim Makadenoskom i Svetogorskom do Takovske.

Protesti u drugim gradovima Srbije

Protest "Jedan od pet miliona" održan je po 11. put u Kragujevcu, a građanima su se obratiti profesor iz Beograda Čedomir Čupić i poljoprivrednik iz Čumića Dragiša Đorđević.

Građani nezadovoljni aktuelnom vlašću okupili su se u 18 časova na platou ispred nekadašnje Robne kuće "Beograd" odakle su krenuli u protestnu šetnju.

U Jagodini je održan sedmi protest građana "1 od 5 miliona" a na štandu u centru grada okupljeni građani mogli su da potpišu i "Ugovor s narodom".

Na trgu prisutnima se obratio novinar Milojko Pantić koji je istakao da je Srbija postala puki izvršilac volje jednog čoveka i da u državi Srbiji ne postoje ni zakoni, ni deset božijih zapovesti.

Protest je održan i u Pirotu, Brusu, Aleksandrovcu, Smederevskoj Palanci.

U gradovima širom Srbije protestovalo se i sinoć – Novom Sadu, Nišu, Pančevu, Kruševcu, Subotici, Kraljevu, Valjevu...

Prvi protest nezadovoljnih građana u Beogradu održan je 8. decembra i to pod nazivom "Stop krvavim košuljama" zbog napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića u Kruševcu 23. novembra.

Upućeni su zahtevi da se otkriju nalogodavci ubistva Olivera Ivanovića, da se otkrije ko je pokušao da ubije Borka Stefanovića i da se sazna ko je pokušao da ubije novinara Milana Jovanovića.

Nakon toga dodati su i zahtevi da ostavke podnesu i ministar policije Nebojša Stefanović, direktor RTS-a Dragan Bujošević i glavni i odgovorni urednik Informativnog programa RTS-a Nenad Lj. Stefanović.

Objavljivanje plana za rešavanje pitanja Kosova takođe je jedan od zahteva.

Protest su, između ostalih, podržali i profesori sa Fakulteta političkih nauka, Filozofskog fakulteta, Fakulteta dramskih umetnosti i drugi.

Број коментара 91

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво