Стефановић: Кривичне и прекршајне пријаве за упад у РТС

Министар полиције Небојша Стефановић поручио је да ће свако ко се послужио насиљем приликом упада демoнстранта у РТС одговарати пред законом прекршајно и кривично.

Стефановић је на ванредној конфренцији за новинаре рекао да је тенеденција опадања броја демонстраната из недеље у недељу изазвао велику нервозу код лидера Савеза за Србију, наводећи да да се на данашњем протесту окупило око 1.400 људи.

"Водећи своје присталице демолирали су приземље зграде РТС-а, а један број људи са скупа ушао је унутра", додао је Стефановић.

Како је истакао, таква врста окупљања која прераста у насиље била је једина ствар коју је власт у нашој земљи молила да се не догоди.

"Свако окупљање је дозовољено, али овакво уз демолирање имовине, претње новинарима, застрашивање, ломљење. Насиље и напад за новинаре је нешто што у нашој земљи не сме да се догоди", нагласио је министар.

"Држава ће на ово морати да одговори. Свако ко је био у згради РТС-а противзаконито, чинио насиље, претио или на други начин кршио закон, одговараће кривично и прекршајно". поручио је Стефановић.

"Ови људи који се диче 'македонским сценаријом' и кажу да је баш дивно што је неко осуђен на 18 година затвора што је дозволио да неко упада у Собрање, сада чине то упадом у РТС, позивају људе на насиље, позивају на кршење закона и наставак насиља према новинарима РТС-а", рекао је Стефановић.

Како је навео, полиција је упозоравала раније на насиље на женама – напад на жене испред других телевизија, различите позиве на насиље у парламенту, вербалне позиве на вешање, стрељање и линч сваке врсте.

"Нажалост, нису стали са тим и то се прелило у насиље и демолирање РТС-а", рекао је Стефановић.

Према његовим речима, када нема аргумената и политичког програма и нема подршке народа, прибегава се насиљу.

Стефановић је апеловао на демонстранте који су у и испред зграде РТС-а да се разиђу.

"Ово шаље веома лошу слику. Користим прилику да позовем све људе, посебно оне које су ушли у зграду РТС-а да се мирно разиђу и прекину са сваким насиљем и кршењем закона, јер то апслоутно није добро", рекао је Стефановић.

"Имали смо ситуацију када је (Драган) Ђилас сарађивао са РТС-ом и зарађивао велике паре од РТС-а, а тада је РТС очигледно био веома добар", навео је Стефановић.

Како је додао, вечерас РТС није добар ни Ђиласу ни Бошку Обрадовићу, Вуку Јеремићу ни било ком лидеру Савеза за Србију као ни онима који су упали у РТС да прете новинарима и да изазивају насиље.

Стефановић је још једном позвао демонстранте да напусте РТС како би се повратио јавни ред и мир и, пре свега, заштитили новинари РТС-а.

"Полиција и МУП ће се потрудити да заштите сваког новинара РТС-а. То је нешто што држава мора хитно да успостави", закључио је министар.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво