"Izveštaj Stejt departmenta konačno ukazao na prave probleme Srba"

Zamenik premijera i ministar za zajednice i povratak u ostavci Dalibor Jevtić, povodom godišnjeg izveštaja o stanju ljudskih prava Stejt departmenta koji se odnosi na Kosovo, rekao je da su se konačno u jednom tako važnom dokumentu stvari nazvale pravim imenom.

Izveštaj Stejt departmenta koji se odnosi na Kosovo, i u tom delu konkretno na položaj Srba kao i pitanje povratka, je konačno ukazao na istinske probleme u ovim segmentima i prikazuje realnost problema sa kojima se suočavamo, rekao je Dalibor Jevtić.

"Preko 100 incidenata, nedovoljna podrška procesu povratka – u najkraćem opisuju sve ono što danas predstavlja problem opstanka i povratka Srba na Kosovu. Nedvosmisleno je potvrđeno da se povratak podržava samo deklarativno, a da konkretno lokalne većinske zajednice, kao i institucije zadužene za vladavinu prava i zakona čine vrlo malo ili gotovo ništa u podršci procesu povratka raseljenih, ali i opstanku nevećinskih zajednica na Kosovu", istakao je Jevtić.

Navodi da je imovina kao jedan od ključnih pitanja ne samo kada je o povratku i opstanku reč, već i osnovnih ljudskih prava, je kao problem jedna od najvećih prepreka u rešavanju ovih problema.

"Nadam se da će ovaj izveštaj uticati na delovanje i predstavnika međunarodne zajednice na Kosovu da po ovim pitanjima urade više i imaju veći uticaj na institucije koje treba da urade svoj posao u skladu sa zakonima", ističe Jevtić i dodaje:

"Želim da izrazim lično zadovoljstvo zbog činjenice da su diplomatske aktivnosti predsednika Srbije Aleksandra Vučića, direktora Kancelarije za KiM Vlade Srbije Marka Đurića, mojih kolega političkih predstavnika Srba sa Kosova i mene lično dale rezultate i da sve ono što sam prezentovao o ovim pitanjima i problemima tokom sastanaka sa predstavnicima Stejt departmenta i na Kosovu, ali i tokom moje posete Vašingtonu su prihvaćene i ozbiljno razmatrane" naveo je Jevtić.

broj komentara 3 pošalji komentar
(četvrtak, 14. mar 2019, 16:20)
anonymous [neregistrovani]

Стејт департмент

Vratite Kosovo Srbiji. To je jedino resenje. Albanci su na Kosovu za vreme Jugoslavije i SR Srbije imali potpuna prava. A srbi sad u toj vestackoj nelegalnoj drzavi nemaju nikakva prava.

(četvrtak, 14. mar 2019, 12:42)
milan [neregistrovani]

Američki pogledi

Američki pogledi na određene stvari po svetu nemaju više
neku naročitu težinu. Možda čak štete onima, kojima kao
žele pomoći.

(četvrtak, 14. mar 2019, 12:35)
anonymous sasa [neregistrovani]

Podilaženje

Sada trebamo očekivati razne zahtjeve od istih koji su to napisali!