"Izveštaj Stejt departmenta konačno ukazao na prave probleme Srba"

Zamenik premijera i ministar za zajednice i povratak u ostavci Dalibor Jevtić, povodom godišnjeg izveštaja o stanju ljudskih prava Stejt departmenta koji se odnosi na Kosovo, rekao je da su se konačno u jednom tako važnom dokumentu stvari nazvale pravim imenom.

Izveštaj Stejt departmenta koji se odnosi na Kosovo, i u tom delu konkretno na položaj Srba kao i pitanje povratka, je konačno ukazao na istinske probleme u ovim segmentima i prikazuje realnost problema sa kojima se suočavamo, rekao je Dalibor Jevtić.

"Preko 100 incidenata, nedovoljna podrška procesu povratka – u najkraćem opisuju sve ono što danas predstavlja problem opstanka i povratka Srba na Kosovu. Nedvosmisleno je potvrđeno da se povratak podržava samo deklarativno, a da konkretno lokalne većinske zajednice, kao i institucije zadužene za vladavinu prava i zakona čine vrlo malo ili gotovo ništa u podršci procesu povratka raseljenih, ali i opstanku nevećinskih zajednica na Kosovu", istakao je Jevtić.

Navodi da je imovina kao jedan od ključnih pitanja ne samo kada je o povratku i opstanku reč, već i osnovnih ljudskih prava, je kao problem jedna od najvećih prepreka u rešavanju ovih problema.

"Nadam se da će ovaj izveštaj uticati na delovanje i predstavnika međunarodne zajednice na Kosovu da po ovim pitanjima urade više i imaju veći uticaj na institucije koje treba da urade svoj posao u skladu sa zakonima", ističe Jevtić i dodaje:

"Želim da izrazim lično zadovoljstvo zbog činjenice da su diplomatske aktivnosti predsednika Srbije Aleksandra Vučića, direktora Kancelarije za KiM Vlade Srbije Marka Đurića, mojih kolega političkih predstavnika Srba sa Kosova i mene lično dale rezultate i da sve ono što sam prezentovao o ovim pitanjima i problemima tokom sastanaka sa predstavnicima Stejt departmenta i na Kosovu, ali i tokom moje posete Vašingtonu su prihvaćene i ozbiljno razmatrane" naveo je Jevtić.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара