Стејт департмент о стању људских права у Србији

Амерички државни секретар Мајк Помпео представио је Стејт департменту годишњи извештај о људским правима. Кад је у питању извештај за Балкан, за Србију се као проблеми наводе корупција, која у неким случајевима укључује високе званичнике, насиље према новинарима, као и насилни акти према представницима ЛГБТ заједнице.

У извештају објављеном на сајту Стејт департмента наводи се и да је Влада Србије предузела кораке да кривично гони званичнике који су прекршили људска права у редовима полиције и на другим нивоима власти, као и да их казни у случају доношења пресуда.

Додаје се да посматрачи ипак верују да бројни случајеви корупције, друштвеног и насиља у породици, као и друге злоупотребе нису пријављени ни кажњени. 

У извештају се наводи да су од 1. марта формиране четири нове специјализоване јединице за борбу против корупције и економског криминала, као и четири кореспондирајућа правосудна одељења и осам полицијских јединица у складу са законима усвојеним 2016. године.

Закон даје тужиоцима овлашћења да формирају радне групе за борбу против криминала, и побољшава размену информација између владиних агенција и јавних тужилаца.

Ипак, у извештају се додаје да иако постоји правни оквир за борбу против корупције, службама надлежним за то питање недостаје адекватно особље и оне нису интегрисане са осталим правосудним органима, што онемогућава размену информација и доказа са тужилаштвима.

"Напади против Срба на Косову континуирано трају"

У делу извештаја посвећеном Косову наводи се да су проблеми напади на етничке мањине, укључујући и оне од стране снага безбедности, затим ендемска корупција у редовима владе као и претње и напади на новинаре.

У извештају објављеном на сајту Стејт департмента се наводи и да инциденти и напади против Срба на Косову континуирано трају и подсећа се да су непознати нападачи 16. јануара прошле године убили истакнутог политичара Оливера Ивановића, као и да косовска полиција до сада није идентификовала ниједног осумњиченог за тај злочин.

Наводи се такође да је у првих седам месеци 2018. регистровано више од 100 инцидената који укључују крађе, оштећивање имовине косовских Срба и Српске православне цркве и вербалне нападе.

У извештају се додаје да је косовска полиција започела истраге које су у неким случајевима довеле до хапшења починилаца.

Наводи се и да је процес повратка расељених Срба отежан због безбедносних инцидената као и неспремности локалних заједница да прихвате повратнике.

Упркос званичним позивима на повратак расељених лица, косовска влада није предузела кораке да елиминише препреке њиховом повратку, као што је, између осталог повратак имовине.

Када је реч о злоупотребама и корупцији у влади и снагама безбедности, у извештају се наводи да је косовска влада у неким случајевима предузела кораке да кривично гони и казни представнике власти који су у то умешани, али многи сматрају да су они често остали некажњени.

Извештај о стању људских права у свету ради се сваке године од 1977. године а обухвата око 200 држава и територија. Резултат је сарадње стотина америчких мисија широм света и званичника Департмента.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво