Dačić: Izjava Mogerinijeve ne znači promenu formata pregovora

Izjave Federike Mogerini da će Savet bezbednosti UN morati da verifikuje dogovor Beograda i Prištine ne znači da će doći do promene formata pregovora, izjavio je šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Ivica Dačić je dodao da inače pregovora nema, a da Priština svoju platformu može da "okači u hodniku parlamenta kao zidne novine ili interno obaveštenje".

Dačić je, na konferenciji za novinare sa šefom španske diplomatije Žozepom Borelom, povodom izjave visoke predstavnice EU, naglasio da je Srbija oduvek govorila da će na kraju morati bilo kakav dogovor koji bude eventualno postignut na drugom nivou, da verifikuje ovo izvršno telo svetske organizacije.

"To znači da bi uopšte došlo do verifikacije od strane Saveta bezbednosti UN članice moraju da budu informisane i upoznate. Sa naše strane može samo da raduje upućivanje predloga Savetu bezbednosti UN, zato što Srbija sve svoje prijatelje upoznaje sa tokom pregovora i razgovora", objasnio je Dačić.

Ukazao je da, ako se ima u vidu doneta platforma, ona je samo pokazatelj da predstavnici Prištine ne žele kompromis i da je sve ono što je urađeno proteklih sedam godina "badava".

"Koja korist od toga da se iznese neki stav u toku dijaloga, platforma se donosi valjda na početku. Oni se setili sada kao da dijalog tek počinje. Mislili su da će Srbija prihvatiti sve ono što oni traže, to je reakcija da ne ide sve kako planiraju", istakao je Dačić.

Takođe, odbacio je i najavu kosovskog ministra Bedžeta Pacolija da će tokom ove godine Prištinu priznati 19 zemalja rečima: "Ajde da vidimo i to čudo."

Podsetio je da prošle godine nijedna zemlja nije priznala Kosovo.

Povodom podnošenja zahteva za članstvo u Interpolu, Dačić je izrazio uverenje da će to učiniti i u Unesku.

"Šta treba da kažemo, da ćemo vas pustiti? Ne znam da li misle da ćemo o tome stvarno razgovarati", poručio je Dačić.

"Međunarodna zajednica prištinske vlasti tretira kao svoje nestašno čedo"

U svetu, kako je rekao, kažu "ma pustite ih sa tom platformom, šta ima veze što su doneli".

Dačić je kritikovao međunarodnu zajednicu što prištinske vlasti tretira kao svoje nestašno čedo, čije nestašluke i incidente stalno pravda.

"Doneli su takse – pa dobro, doneli su odluku o formiranju vojske – pa neće to još za deset godina. Doneli su platformu – to će olakšati ukidanje takse", pravdanja su prema mišljenju Dačića prištinskih poteza od strane međunarodne zajednice.

Poručio je da oni na taj način mogu da se igraju sa nekim drugim, ne sa Srbijom.

Na pitanje šta Srbija misli da preduzme zbog platforme, Dačić je uzravio pitanjem šta da se preduzme imajući u vidu da to što su uradili nema nikakvog značaja.

"Zašto bi to imalo značaja za dijalog? Što bi se on vodio ako Srbija treba samo da prizna Kosovo?", rekao je Dačić.

Ukazao je da Srbija ima svoju platformu, prema kojoj Kosovo ima autonomiju u okviru Srbije i da je ona davno doneta, još za vreme Tomislava Nikolića.

"To je platforma kada hoćete da utvrđujete svoje početne pozicije i koja su kompromisna rešenja. Oni neće kompromis, hoće da uzmu sve i još i više od toga", dodao je Dačić.

"Bez provokacija, inače ćemo reagovati"

Svim međunarodnim faktorima jasno je rečeno da će svaka vojna intervencija koja narušava dogovor u Briselu, sa NATO-om i sa Kforom, izazvati reakciju Srbije, poručio je Dačić.

"Svi dobro znaju da niko ne sme da se igra vatrom i da očekuje da Srbija neće reagovati. Srbija će reagovati", rekao je Dačić novinarima upitan da komentariše navode da kosovske vlasti planiraju upad u postrojenje "Trepče" na severu KiM.

Dačić je pozvao sve da vode računa da ne provociraju Srbiju.

Takođe, istakao da Srbija neće dozvoliti da bude deo problema i da se ne pridružuje načinu na koji prištinske vlasti funkcionišu u poslednjem periodu – donošenje raznih jednostranih odluka, od formiranja vojske, uvođenja taksi, usvajanja platforme.

Dačić je naglasio da platfroma nije za, nego je protiv dijaloga, da je to ultimatum Srbiji i Beograd nema nameru da razmatra tako nešto.

"Kažu da će oni na kraju nas priznati. Kada čujete tako nešto, zapitate se da li su ti ljudi svesni pozicije u kojoj se nalaze. Da li su svesni da kada ja sedim u Savetu bezbednosti ispred mene stoji – Srbija, a kad oni sede, stoji njihovo ime i prezime? Da li je to pravnično ili nije – takvo je realno stanje", rekao je Dačić.

Poručio je Prištini da će imati sporazum, ako ga želi dogovorom i kompromisom, ali, ukoliko ne žele na taj način, da ne misle da su jači od Srbije koja neće uraditi ništa da bi provocirala sukobe.

Na konstataciju da sve veći broj diplomata dolazi u Prištinu i upitan da li ima konkretnijih pomaka kada je reč o platformi i taksama, Dačić je rekao da Srbiju raduje toliki broj predstavnika koji dolaze, ali i primetio da je reč o "dvostrukoj igri", jer ne reaguju svi na isti način.

"Neki potajno podstiču Haradinaja i razne druge da budu što ekstremniji, kako bi se opstruirao dijalog i Srbija navela da mora da prizna Kosovo. To se neće desiti. Hoćete sporazum? Imaćemo dogovor na bazi kompromisa. Nećete? Nećemo imati bilo kakav sporazum. To je lošija varijanta, ali i u toj varijanti mi svakako nećemo odustati od naših nacionalnih i državnih interesa", zaključio je Dačić.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво