Дачић: Шпанија снажно подржава интегритет Србије

Министар спољних послова Ивица Дачић захвалио је Шпанији на снажној подршци територијалном интегритету и суверенитету Србије, као питању од највећег националног интереса Србије и истакао да наша земља пружа чврсту подршку територијалном интегритету Шпаније. Његов шпански колега, министар Жосеп Борел навео је да је став Мадрида о непризнавању једногласно проглашене независности Косова јасан, као и да се Косово и Каталонија не могу да поредити.

Србија се, навео је Ивица Дачић, противи покушајима интернационализације каталонског питања.

"Подршка територијалном интегритету је питање од највећег националног интереса за Србију и веома је важно да Шпанија као велика земља чланица ЕУ није признала једнострани акт Приштине", рекао је Дачић после састанка са министром за спољне послове, ЕУ и сарадњу Краљевине Шпаније Жосепом Борелом, на заједничкој конференцији за новинаре.

Шеф српске дипломатије је истакао да Србија пружа чврсту подршку територијалном интегритету и суверенитету Шпаније, да се противи покушајима интернационализације каталонског питања и да нема контакте са сепаратистима из Каталоније.

Дачић је додао да Србија није дозволила отварање представништва Каталоније, које би имало било какав призвук државности, а који је отворен у Загребу.

Истакао је да су Србија и Шпанија традиционално пријатељске земље, имају добре односе, сарадњу на свим нивоима, уз тренд унапређења редовних односа.

Дачић је подсетио да је Југославија била једна од ретких земаља која никада није признала Франкову владу и да су, у том смислу, пријатељски односи у последњим деценијама још више учвршћени.

"Пошто сваки дан имамо посете из међународне заједнице, посета из Шпаније представља прави мелем у односу на неке друге личности и теме", нагласио је Дачић.

Унапређење економских односа 

Министар је указао да би било важно да добре политичке односе прати и унапређење економских односа, где су забележни помаци у протеклом периоду.

Дачић је рекао да је спољнотрговинска размена око пола милијарде евра, односно између 450 и 500 милиона евра.

"Већа је него што је била, али је релативно мала у односу на могућности које се пружају", рекао је Дачић.

Зато, подвукао је, Србија са нестрпљењем очекује привредни форум у Мадриду који је планиран за другу половину ове године, који би требало искористити за даље унапређење економских односа.

Такође, Дачић је поздравио и одлуку да се уведу редовне авио-линије Београд–Мадрид и Београд–Барселона.

Такође, додао је да су Србија и Шпанија заједно присутне у мултилатералним операцијама, попут оне у Либану, где је 117 припадника Војске Србије у саставу шпанског батаљона, као и да је добра сарадња министарстава одбране и унутрашњих послова две земље,.

"Земље смо које имају традиционално добре односе са Шпанијом и наставићемо сарадњу", закључио је Дачић.

Борел: Само дијалогом се може доћи до решења

Министар спољних послова Шпаније Жозеп Борел нагласио је да је став Шпаније о непризнавању једногласно проглашене независности Косова јасан и да Мадрид сматра да само кроз дијалог може да се дође до трајног решења овог питања.

Борел је на конференцији за штампу рекао да је Шпанија посвећена миру на Балкану и да верује у дијалог као најбољи начин да се превазиђу проблеми који постоје у том региону.

Споразум између Грчке и Северне Македоније је, како је оценио, најбољи показатељ да је то могуће.

Борел је истакао да Косово и Каталонија не могу да се пореде.

"Оно што се десило на Косову нема везе са Каталонијом. Оваква поређења падају на глуве уши, немају тежину. Свакако се заговорницима независности Каталоније свиђа да праве поређења такве врсте. Ниједну од ситуација које имамо у Европи у вези са сепаратистичким процесима немогуће је поредити", објаснио је Борел.

Истакао да сваки пут када неки лидер из Каталоније пореди ситуацију са Косовом нема потребе да се то коментарише.

Дачић је указао да је сваки случај посебан и да се сепаратизми руководе једностраним актима, да не желе дијалог, због чега су неприхватљиви.

"Ми одбијамо било какву врсту контаката са сепаратистичким круговима у Каталонији", нагласио је Дачић.

Борел је подвукао да Шпанија подржава европску перспективу Србије.

"Подржавамо жељу Србије да се придружи европској породици, а реформе показују да Србија напредује великом брзином", закључио је Борел.

На одвојеним састанцима са шпанским министром Жозепом Борелом разговарали су и председник Александар Вучић и премијерка Ана Брнабић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво