Prvo redovno zasedanje parlamenta u 2019.

Prva sednica redovnog zasedanja Skupštine Srbije je završena, a poslanici će nastaviti načelnu raspravu sutra u 10 časova. Sednica je počela intoniranjem himne, a ispred Doma Narodne skupštine poslanike je dočekala Garda Vojske Srbije. Poslanici su duže od tri sata utvriđivali dnevni red, ali nijedan novi predlog nije usovojen.

Na dnevnom redu sednice našao se više zakonskih predloga, među kojima je bio zakon o Centralnom registru stanovništva. Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić obrazložio je poslanicima predlog zakona i najavio da će Centralni registar stanovništva objediniti podatke iz 13 različitih službenih evidencija.

Kako je naveo, zahvaljujući tom registru, građani neće imati troškove i neće koristiti dragoceno vreme kako bi nabavili dokumenta.

Na dnevnom redu sednice našli su se i predlozi zakona o turizmu, ugostiteljstvu, kao i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti hrane.

Tom prilikom je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović demantovao da se uvodi GMO hrana i pozvao sve poslanike da prenose da je u Srbiji na snazi nulta tolerancija na proizvodnju i trgovinu GMO hranom. Zamolio je sve da se javnost ne uznemirava netačnim informacijama.

Poslanici su raspravljali i o predlozima zakona o izmenama i dopunama Zakona o sredstvima za ishranu bilja i oplemenjivačima zemljišta, Zakona o sredstvima za zaštitu bilja i Zakona o zdravlju bilja, koje je podnela Vlada.

Skupština će razmatrati i Predlog zakona o potvrđivanju Ustava Međunarodne organizacije za civilnu zaštitu i Predlog zakona o prestanku važenja Zakona o ratifikaciji Sporazuma između SFRJ i Vlade Malezije o izbegavanju dvostrukog oporezivanja u odnosu na poreze na dohodak, sa Protokolom, koje je podnela Vlada Srbije.

Pred narodnim poslanicima našao se i Predlog odluke o izmenama Odluke o izboru članova i zamenika članova odbora Narodne skupštine Srbije, koji je podnela poslanička grupa Srpske napredne stranke.

Poslanici opozicionih partija bojkotovali su rad parlamenta. A neki od njih su održali konferencije za medije u centralnom holu Narodne skupštine.

Predstavnici pet opozicionih poslaničkih grupa pred prvu sednicu redovnog zasedanja održali su konferenciju za novinare na kojoj su podsetili da od marta 2017. godine traže smenu predsednice parlamenta Maje Gojković.

Oni su takođe na ulazu u parlament organizovali svoju svečanost za početak rada parlamenta i na stepenicama razvili i transparent "Jedan od pet miliona" kako bi građanima Srbije pokazali da imaju svoje predstavnike u Skupštini Srbije.

Sednici prisustvuje 115 poslanika, a poslanici SRS-a došli su obučeni u plave majce sa grbom Srbije.

Poslanička pitanja na početku sednice

Prva sednica prvog redovnog zasedanja parlmenta u 2019. počela je različitim poslaničkim pitanjima od kojih su neka poput napada na radnike gradske čistoće tokom protesta "Jedan od pet miliona" ili optužbi na račun potpredsednika Vlade Rasima Ljajića upućena ministru unutrašnjih poslova.

Tokom prva tri sata sednice čule su se i brojne optužbe poslanika vladajuće koalicije na račun opozicije, o novcu koji troše, ali i onih da moraju da kažu šta se desilo sa ubistvom gardista.

Prvi se parlamentu obratio lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, koji je rekao da već nekoliko puta postavljao pitanje ministru Nebojši Stefanoviću povodom krminilanih afera potpredsednika Vlade i ministra Rasima Ljajića.

Ljajić je vlasnik građevinske firme "Ikan kompani", koja u Sočiju gradi 14 zgrada sa po 100 stanova, tvrdi Šešelj i dodao da je "Ikan kompani" podizvođač radova firme "Alk kompani", čiji je vlasik Ljajićev prijatelj.

Poslanik Ljajićevog SDPS-a Milorad Mijatović odbacio je Šešeljeve optužbe i ocenio da je nedopustivo da osuđeni ratni zločinac sedi u poslaničkim klupama.

Tokom sednice, koja je počala u deset sati, poslanik Bojan Torbica iz PS upitao je predsednicu Vlade Anu Brnabić, povodom dve decenije od bormbardovanja SRJ, da li postoji mogućnost da se utvrdi tačan broj žrtava NATO agresije.

Poslanik Fatmir Hasani pitao je Vladu kada će integrisati albansku manjinu u državne organe i institucije.

Žika Gojković (POKS) zatražio je da se uvede novi zakon o povraćaju imovine i obeštećenju. jer bi zakon doneo pravičnost i zaustavio diskriminaciju postojećeg zakona.

Nemanja Šarović, poslanik SRS-a, pitao je šta je sa sa njegovim predlogom da se formira skupštinski Anektni odbor koji bi utvrdio političku pozadinu ubistva Zorana Đinđića.

Radikali su između ostalog zatražili i da se radi na donošenju zakona o borcima, da se onemogući da stranci "kupuju decu" u Srbiji.

Opozicija "učestvuje" u radu parlamenta iz hola 

Predstavnici dela opozicije koji bojkotuju sednice parlamenta, danas su u skupštinskom holu postavljali pitanja vladi i govorili o njihovim predlozima za dopunu dnevnog reda.

Lider Dveri Boško Obradović ponovo je pred novinarima zatražio posebnu sednicu parlamenta o KiM. Istakao je da Skupština nikada nije usvojila bilo kakvu platformu na osnovu koje bi predsednik mogao da vodi bilo kakve pregovore.

On je na konferenciji za medije kritikovao predlog Zakona o turizmu navodeći da taj zakon ugrožava više od hiljadu vlasnika turističkih organizacija širom Srbije, jer uvodi obavezni depozit.

Obradović je posebno kritikovao što u zakonu nije određena visina depozita i što će nju odrediti resorni ministar. Dodao je da u mnogim zemljama Evrope ne postoji nikakav obavezni depozit za turističke agencije.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво