Нулта толеранција на ГМО

Србија има нулту толеранцију на производњу и трговину генетски модификованим организмима, изјавио је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић на редовном заседању Народне скупштине. Нагласио је да постоји посебан закон који регулише ту област.

Бранислав Недимовић је, образлажући сет закона из његовог ресора у Скупштини Србије, поручио да приче у јавности које се везују за члан 5. измена и допуна Закона о безбедности хране "не стоје".

"Молим вас као бога, не узнемиравајте јавност. Нека је на част ономе ко покушава да наруши фитосанитарну сигурност ове земље. Нулта толеранција је и на прозиводњу и трговину ГМО", нагласио је Недимовић.

Недимовић је истакао да је област безбедности хране један од приоритета Министарства пољопривреде и Владе Србије кроз преговарачко Поглавље 12. Најавио је да у том сектору следи "веома озбиљна реформа".

Подсетио је да Србија до децембра 2018. године није имала акредитовану лабораторију за контролу квалитета млека.

"До априла, маја добићемо акредитовану државну националну референтну лабораторију за контролу остале хране. Имамо фитосанитарну лабораторију тако да се тај систем дирекције националних референтних лабораторија полако заокружује", рекао је Недимовић.

По његовим речима, једну државу независном чини то што у сваком тренутку, са аспекта фитосанитарне и ветеринарске безбедности, може да се каже да има институцију и најсавременије уређаје за утврђивање шта се све узгаја на простору Србије и "шта покушава да се увезе".

Недимовић је рекао да, у погледу врста хране, измене и допуне Закона о безбедности хране утврђују поделу послова контроле између ресора Министарства пољопривреде и његових институција на нижем нивоу и Министарства здравља.

"Мора се тачно знати ко шта контролише на тржишту", рекао је Недимовић у Скупштини Србије.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво