Vučić u Raškom okrugu, otvorena fabrika "Lus protekt"

Obilaskom Raškog okruga, nastavljena je kampanja "Budućnost Srbije". Predsednik Aleksandar Vučić je najavio da će medicinskim sestrama i lekarima ove godine biti znatno uvećane plate. Nakon obilaska Vrnjačke Banje, Vučić je otišao u Kraljevo, gde je za kraj marta najavio nova zapošljavanja. Predsednik je u Raški razgovarao sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije, a zatim je prisustvovao otvaranju fabrike "Lus protekt". Srbima i Bošnjacima u Tutinu Vučić je poručio da će čuvati mir. Na kraju posete govorio je na skupu u Kraljevu.

Predsednik Aleksandar Vučić je na početku obilaska Raškog okruga obišao Vrnjačku Banju, u kojoj je posetio Dom zdravlja "Dr Nikola Džamić".

Vučić je obećao medicinskim sestrama i lekarima da će plate ove godine biti znatno uvećane.

"Polako, vas sestre i lekare motivišemo da ostanete u Srbiji, da budete nešto zadovoljniji", rekao je predsednik zahvalivši zaposlenima na dočeku.

Ispred Doma zdravlja su ga dočekali ministar zdravlja Zlatibor Lončar, načelnik Raškog okruga Nebojša Simović, predsednik opštine Vrnjačka Banja Boban Đurović, direktorka Vesna Malićanin i zaposleni u toj ustanovi, kao i građani koji su, kao i u drugim mestima, iskoristili priliku da predsedniku iznesu svoje probleme.

Jedan od meštana Vrnjačke Banje požalio se da nema zdravstvenu knjižicu, jer mu firma u kojoj je radio osam godina nije uplaćivala radni staž, a predsednik opštine Boban Đurović je obećao da će taj problem biti rešen.

Tokom obilaska, direktorka Doma zdravlja Vesna Malićanin je Vučiću predočila šta je prošle godine urađeno u Domu zdravlja u prvoj fazi rekonstrukcije, za koju je Vladina Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima izdvojila 105 miliona dinara.

Naglasila je da 40 godina ništa nije rađeno u toj zdravstvenoj ustanovi i najavila drugu fazu radova u ovoj godini, za koje će Kancelarija izdvojiti 128 miliona dinara.

"Nećemo dozvoliti nikome da napadne naš narod"

Predsednik Vučić je u Vrnjačkoj Banji rekao da svakog dana na KiM srpskom narodu prete. Naveo je da je poruka Srbije da će čuvati mir i stabilnost, ali da to niko ne treba da shvati kao znak slabosti jer Beograd neće dozvoliti nikome, pa ni Prištini, da napadne naš narod.

Obraćajući se građanima na Promenadi u Vrnjačkoj Banji, Vučić je rekao da nema nikakvu bojazan što se tiče ekonomije Srbije, ali da ga brine politička situacija u regionu.

"Imamo u Prištini ljude koji se ponašaju neodgovorno, nisu ispunili što piše u Briselskom sporazumu – jedinu obavezu, Zajednicu srpskih opština, a posle toga uveli su takse od 100 odsto na srpsku robu želeći da unište srpski narod na KiM, da ga proteraju sa svojih vekovnih ognjišta, ali i da nanesu ekonomsku štetu Srbiji. Mi tu štetu možemo da istrpimo, ali nećemo odustati od nacionalnih i državnih interesa", naglasio je on.

Govoreći o Vrnjačkoj Banji, Vučić je podsetio da je država prethodnih godina mnogo novca uložila u tu opštinu.

"Danas Vrnjačka Banja divno izgleda, sve više je hotela, turistički kapaciteti su lepši i bolji. Vrnjačka Banja danas bukvalno izgleda lepše od Baden-Badena i mnogih evropskih banja", rekao je predsednik obećavši da će država uložiti još mnogo novca u Vrnjačku Banju.

Međutim, ukazao je da je jedna loša vest koja dolazi iz Vrnjačke Banje da se sve manje dece rađa u toj opštini. Bez dece, naš narod i zemlja neće imati budućnost, upozorio je Vučić.

Vučić je na Promenadi obišao i štandove sa rukotvorinama Udruženja "Zlatne niti".

Nova zapošljavanja u Kraljevu od kraja marta

Predsednik Srbije je obišao proizvodni pogon fabrike kreveta i dušeka "Moja soba" u Kraljevu i razgovarao sa upravom i radnicima fabrike. Na pitanje novinara kada će biti otvorene nove fabrike u Kraljevu, Vučić je rekao da Kraljevčani mogu da očekuju nova zapošljavanja od kraja marta i početka aprila.

Vučić je rekao da država može da pomogne srpskim privrednicima, i to sa do 50 odsto investicije, i naglasio da su porodične firme budućnost srpske privrede.

"Ovakve (porodične) kompanije su budućnost Srbije", rekao je Vučić i dodao da fabrika "Moja soba" može sve da proda u Nemačkoj, Belgiji i drugim zemljama zapadne Evrope.

Direktor fabrike Branko Petrović rekao je za Tanjug da je ta fabrika 2012. godine imala četiri zaposlena, a danas ih ima 119 i izvozi 95 odsto proizvoda, odnosno oko 2.000 kreveta mesečno.

Proizvodi se ne izvoze samo u zemlje regiona već i u zemlje EU, poput Nemačke, Holandije, Belgije...

Fabrika je prošle godine zabeležila rast od 150 odsto, rekao je Petrović.

Gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić, koji je sa Petrovićem sačekao predsednika, rekao je da je "Moja soba" primer fabrike koja je ostvarila izuzetan napredak za samo šest godina. "'Moja soba' je fabrika koju nijedan radnik nikada nije napustio", dodao je Terzić za Tanjug.

Vučić je potom obišao etno-selo Bogut, u podnožju planine Čemerno. Tamo su ga dočekali vlasnici turističkih objekata sa Radana i Golije, a predsednika je ugostila Darinka Filipović, povratnica iz Francuske, koja je sav stečeni kapital uložila u rodnu Lopatnicu.

"Tek kada se razbolimo i kada su nam potrebne matične ćelije, shvatimo da su majke najvažnija bića", poručio je Vučić.

Otvorena fabrika za proizvodnju zaštitne opreme

Predsednik Vučić susreo se sa građanima u Raški i prisustvovao otvaranju fabike "Lus protekt".

Zahvalio je na podršci koju mu, kako je rekao, pružaju sve vreme i istakao da je otvaranje fabrike, u kojoj će biti zaposleno više stotina ljudi u narednim godinama, veoma važna stvar za Rašku. Rekao je da je u planu da se dovede još jedan investitor u to mesto.

"Lus protekt" proizvodi radnu zaštitnu opremu, opremu za vojsku i policiju, korporativne uniforme, kao i lake konfekcije. Trenutno zapošljava 120 radnika, a plan je da u naredna tri meseca bude zaposleno još 100 ljudi, da ih u naredne tri godine bude 550, a u narednih pet – 750 zaposlenih.

Svečanom otvaranju prisustvovali su i ministar finansija Siniša Mali, direktor BIA Bratislav Gašić, ambasador UAE u Srbiji Mubarak Saed el Daheri, predsednik opštine Raška Ignjat Rakitić.

Fabrika je otvorena bez novčanih podsticaja države Srbije.

Menadžer fabrike Đorđo Đake poručio je nakon svečanog otvaranja da će učiniti sve da ta novootvorena fabrika postane jedna od najuspešnijih tekstilnih priča jugoistočne Evrope.

"Mi izvozimo u većinu zemalja zapadne Evrope, kao i u Sjedinjene Američke Države. 'Lus protekt' sa svojim mladim menadžerskim timom ima potencijal da bude jedan od vodećih proizvođača odevnih predmeta u Evropi", rekao je Đake.

Otvaranje fabrike "Lus protekt" doprineće unapređenju standarda u oblasti zaštite na radu, ali i boljem životnom standardu građana koji žive u ovom delu Srbije, poručio je ambasador Ujedinjenih Arapskih Emirata u Srbiji Mubarak Said Buršaid Al Daheri. 

"Do 2012. gašene fabrike, sada ih samo otvaramo"

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da su do 2012-2013. godine fabrike gašene, dok se danas otvaraju, jer nova radna mesta doprinose boljem životu građana.

Predsednik je ukazao da se mora naći rešenje za Matarušku i Bogutovačku banju. "Moramo da pomognemo domaćinima u ovom kraju, po selima, koji prave etno sela duž Doline jorgovana", konstatovao je Vučić.

Naveo je da je država dosta pomogla Raškoj, kao i da očekuje a se uradi put ka Goliji.

Konstatovao je da je Raški potrebna još jedan fabrika, što bi, uz rešavanje problema sa prečišćavanjem otpadnih voda sa Kopaonika, bio veliki rezultat za tu opštinu.

Napomenuo je da iz Raške ide u posetu Tutinu, te da se mora obnoviti put Novi Pazar – Raška, u dužini od 22 kilometra, za šta je već potpisan ugovor.

"To je težak i loš put, mora da bude bolji. Da smo imali bolji put, pitanje je da li bi bilo nesereća koje su se događale", rekao je predsednik.

Vučić građanima: Tutin bez vas ne vredi nikome ništa

Predsednik Aleksandar Vučić posetio je danas Tehničku školu i Gimnaziju u Tutinu, koje rade u istoj zgradi, obnovljenoj uz ulaganje od 116 miliona dinara, gde su ga đaci i nastavnici dočekali gromoglasnim aplauzom, a on prihvatio košarkašku loptu od jednog đaka i "izdriblao" je.

"Tutin bez vas, koji ste ovde rođeni, ne vredi nikome ništa. Hoćemo da ovde živite pristojnim životom, da vaša deca žive ovde u Tutinu. To je naš najvažniji cilj", poručio je predsednik okupljenim građanima.

Napomenuo je da će, osim objekata javne namene, u Tutinu biti rešen i problem sa vodom, kao i da će pre kraja godine biti završena i trafo-stanica. Ponovio je da je važno da se ojača privatni sektor, da se dovede investitor koji će moći pristojne plate da isplati.

"I vama Bošnjacima, i Srbima želim da kažem – čuvaćemo mir i nećemo praviti razliku. Zato Tutin mora da ima puteve, pristup svemu onome što ima u Srbiji. Radićemo da dovedemo investitora, a ne samo da se oslonite na svoje ljude koji žive u Evropi", rekao je Vučić.

Nakon toga, predsednik je obišao školu, a potom se u zbornici sastao sa lokalnim privrednicima i predstavnicima lokalne samouprave.

Pre dolaska predsednika, okupljenim građanima se kratko obratio ministar poljoprivrede Branislav Nedimović koji im je zahvalio što su došli i poručio da su im njegova i vrata Vlade Srbije uvek otvorena.

Na kraju posete, predsednik Vučić govorio je na skupu u Kraljevu. 

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво