Вучић у Рашком округу, отворена фабрика "Лус протект"

Обиласком Рашког округа, настављена је кампања "Будућност Србије". Председник Александар Вучић је најавио да ће медицинским сестрама и лекарима ове године бити знатно увећане плате. Након обиласка Врњачке Бање, Вучић је отишао у Краљево, где је за крај марта најавио нова запошљавања. Председник је у Рашки разговарао са представницима Срба са Косова и Метохије, а затим је присуствовао отварању фабрике "Лус протект". Србима и Бошњацима у Тутину Вучић је поручио да ће чувати мир. На крају посете говорио је на скупу у Краљеву.

Председник Александар Вучић је на почетку обиласка Рашког округа обишао Врњачку Бању, у којој је посетио Дом здравља "Др Никола Џамић".

Вучић је обећао медицинским сестрама и лекарима да ће плате ове године бити знатно увећане.

"Полако, вас сестре и лекаре мотивишемо да останете у Србији, да будете нешто задовољнији", рекао је председник захваливши запосленима на дочеку.

Испред Дома здравља су га дочекали министар здравља Златибор Лончар, начелник Рашког округа Небојша Симовић, председник општине Врњачка Бања Бобан Ђуровић, директорка Весна Малићанин и запослени у тој установи, као и грађани који су, као и у другим местима, искористили прилику да председнику изнесу своје проблеме.

Један од мештана Врњачке Бање пожалио се да нема здравствену књижицу, јер му фирма у којој је радио осам година није уплаћивала радни стаж, а председник општине Бобан Ђуровић је обећао да ће тај проблем бити решен.

Током обиласка, директорка Дома здравља Весна Малићанин је Вучићу предочила шта је прошле године урађено у Дому здравља у првој фази реконструкције, за коју је Владина Канцеларија за управљање јавним улагањима издвојила 105 милиона динара.

Нагласила је да 40 година ништа није рађено у тој здравственој установи и најавила другу фазу радова у овој години, за које ће Канцеларија издвојити 128 милиона динара.

"Нећемо дозволити никоме да нападне наш народ"

Председник Вучић је у Врњачкој Бањи рекао да сваког дана на КиМ српском народу прете. Навео је да је порука Србије да ће чувати мир и стабилност, али да то нико не треба да схвати као знак слабости јер Београд неће дозволити никоме, па ни Приштини, да нападне наш народ.

Обраћајући се грађанима на Променади у Врњачкој Бањи, Вучић је рекао да нема никакву бојазан што се тиче економије Србије, али да га брине политичка ситуација у региону.

"Имамо у Приштини људе који се понашају неодговорно, нису испунили што пише у Бриселском споразуму – једину обавезу, Заједницу српских општина, а после тога увели су таксе од 100 одсто на српску робу желећи да униште српски народ на КиМ, да га протерају са својих вековних огњишта, али и да нанесу економску штету Србији. Ми ту штету можемо да истрпимо, али нећемо одустати од националних и државних интереса", нагласио је он.

Говорећи о Врњачкој Бањи, Вучић је подсетио да је држава претходних година много новца уложила у ту општину.

"Данас Врњачка Бања дивно изгледа, све више је хотела, туристички капацитети су лепши и бољи. Врњачка Бања данас буквално изгледа лепше од Баден-Бадена и многих европских бања", рекао је председник обећавши да ће држава уложити још много новца у Врњачку Бању.

Међутим, указао је да је једна лоша вест која долази из Врњачке Бање да се све мање деце рађа у тој општини. Без деце, наш народ и земља неће имати будућност, упозорио је Вучић.

Вучић је на Променади обишао и штандове са рукотворинама Удружења "Златне нити".

Нова запошљавања у Краљеву од краја марта

Председник Србије је обишао производни погон фабрике кревета и душека "Моја соба" у Краљеву и разговарао са управом и радницима фабрике. На питање новинара када ће бити отворене нове фабрике у Краљеву, Вучић је рекао да Краљевчани могу да очекују нова запошљавања од краја марта и почетка априла.

Вучић је рекао да држава може да помогне српским привредницима, и то са до 50 одсто инвестиције, и нагласио да су породичне фирме будућност српске привреде.

"Овакве (породичне) компаније су будућност Србије", рекао је Вучић и додао да фабрика "Моја соба" може све да прода у Немачкој, Белгији и другим земљама западне Европе.

Директор фабрике Бранко Петровић рекао је за Танјуг да је та фабрика 2012. године имала четири запослена, а данас их има 119 и извози 95 одсто производа, односно око 2.000 кревета месечно.

Производи се не извозе само у земље региона већ и у земље ЕУ, попут Немачке, Холандије, Белгије...

Фабрика је прошле године забележила раст од 150 одсто, рекао је Петровић.

Градоначелник Краљева Предраг Терзић, који је са Петровићем сачекао председника, рекао је да је "Моја соба" пример фабрике која је остварила изузетан напредак за само шест година. "'Моја соба' је фабрика коју ниједан радник никада није напустио", додао је Терзић за Танјуг.

Вучић је потом обишао етно-село Богут, у подножју планине Чемерно. Тамо су га дочекали власници туристичких објеката са Радана и Голије, а председника је угостила Даринка Филиповић, повратница из Француске, која је сав стечени капитал уложила у родну Лопатницу.

"Тек када се разболимо и када су нам потребне матичне ћелије, схватимо да су мајке најважнија бића", поручио је Вучић.

Отворена фабрика за производњу заштитне опреме

Председник Вучић сусрео се са грађанима у Рашки и присуствовао отварању фабике "Лус протект".

Захвалио је на подршци коју му, како је рекао, пружају све време и истакао да је отварање фабрике, у којој ће бити запослено више стотина људи у наредним годинама, веома важна ствар за Рашку. Рекао је да је у плану да се доведе још један инвеститор у то место.

"Лус протект" производи радну заштитну опрему, опрему за војску и полицију, корпоративне униформе, као и лаке конфекције. Тренутно запошљава 120 радника, а план је да у наредна три месеца буде запослено још 100 људи, да их у наредне три године буде 550, а у наредних пет – 750 запослених.

Свечаном отварању присуствовали су и министар финансија Синиша Мали, директор БИА Братислав Гашић, амбасадор УАЕ у Србији Мубарак Саед ел Дахери, председник општине Рашка Игњат Ракитић.

Фабрика је отворена без новчаних подстицаја државе Србије.

Менаџер фабрике Ђорђо Ђаке поручио је након свечаног отварања да ће учинити све да та новоотворена фабрика постане једна од најуспешнијих текстилних прича југоисточне Европе.

"Ми извозимо у већину земаља западне Европе, као и у Сједињене Америчке Државе. 'Лус протект' са својим младим менаџерским тимом има потенцијал да буде један од водећих произвођача одевних предмета у Европи", рекао је Ђаке.

Отварање фабрике "Лус протект" допринеће унапређењу стандарда у области заштите на раду, али и бољем животном стандарду грађана који живе у овом делу Србије, поручио је амбасадор Уједињених Арапских Емирата у Србији Мубарак Саид Буршаид Ал Дахери. 

"До 2012. гашене фабрике, сада их само отварамо"

Председник Александар Вучић изјавио је да су до 2012-2013. године фабрике гашене, док се данас отварају, јер нова радна места доприносе бољем животу грађана.

Председник је указао да се мора наћи решење за Матарушку и Богутовачку бању. "Морамо да помогнемо домаћинима у овом крају, по селима, који праве етно села дуж Долине јоргована", констатовао је Вучић.

Навео је да је држава доста помогла Рашкој, као и да очекује а се уради пут ка Голији.

Констатовао је да је Рашки потребна још један фабрика, што би, уз решавање проблема са пречишћавањем отпадних вода са Копаоника, био велики резултат за ту општину.

Напоменуо је да из Рашке иде у посету Тутину, те да се мора обновити пут Нови Пазар – Рашка, у дужини од 22 километра, за шта је већ потписан уговор.

"То је тежак и лош пут, мора да буде бољи. Да смо имали бољи пут, питање је да ли би било несерећа које су се догађале", рекао је председник.

Вучић грађанима: Тутин без вас не вреди никоме ништа

Председник Александар Вучић посетио је данас Техничку школу и Гимназију у Тутину, које раде у истој згради, обновљеној уз улагање од 116 милиона динара, где су га ђаци и наставници дочекали громогласним аплаузом, а он прихватио кошаркашку лопту од једног ђака и "издриблао" је.

"Тутин без вас, који сте овде рођени, не вреди никоме ништа. Хоћемо да овде живите пристојним животом, да ваша деца живе овде у Тутину. То је наш најважнији циљ", поручио је председник окупљеним грађанима.

Напоменуо је да ће, осим објеката јавне намене, у Тутину бити решен и проблем са водом, као и да ће пре краја године бити завршена и трафо-станица. Поновио је да је важно да се ојача приватни сектор, да се доведе инвеститор који ће моћи пристојне плате да исплати.

"И вама Бошњацима, и Србима желим да кажем – чуваћемо мир и нећемо правити разлику. Зато Тутин мора да има путеве, приступ свему ономе што има у Србији. Радићемо да доведемо инвеститора, а не само да се ослоните на своје људе који живе у Европи", рекао је Вучић.

Након тога, председник је обишао школу, а потом се у зборници састао са локалним привредницима и представницима локалне самоуправе.

Пре доласка председника, окупљеним грађанима се кратко обратио министар пољопривреде Бранислав Недимовић који им је захвалио што су дошли и поручио да су им његова и врата Владе Србије увек отворена.

На крају посете, председник Вучић говорио је на скупу у Краљеву. 

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво