Vučić sa svetskim zvaničnicima u Minhenu, zahvalnost Merkelovoj na podršci

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić imao je niz bilateralnih susreta na marginama 55. Minhenske bezbednosne konferencije. Nemačkoj kancelarki Angeli Merkel je zahvalio na podršci koju pruža Srbiji a među zvaničnicima sa kojima se sastao je i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Fotografija Aleksandra Vučića sa Angelom Merkel je objavljena na Instagram profilu "Budućnost Srbije".

Ispod fotografije na kojoj je s nemačkom kancelarkom u Minhenu, Vučić je istakao da je Srbija iskren i pouzdan prijatelj i partner Nemačke.

Inače, predsednik Srbije je pratio današnje obraćanje nemačke kancelarke na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji. 

Zatim se sastao i sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom koga je obavestio o platformi Prištine za dijalog.

Kako se navodi u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova, Lavrov i Vučić su konstatovali da imaju isti pristup kosovskom pitanju i istakli značaj Rezolucije SB UN 1244 u procesu regulisanja situacije na KiM.

"Istaknuta je neophodnost ukidanja provokativnih odluka kao što su stoprocentne takse na robu iz Srbije i BiH i formiranje 'oružanih snaga' KiM mimo Rezolucije SB UN", navodi se u saopštenju.

Vučić je potom razgovarao sa američkim senatorom Ronom Džonsonom. Vučić mu se, kako je napisao na Instagram nalogu "Budućnost Srbije", zahvalio na razumevanju pozicije Srbije i podršci u očuvanju mira i stabilnosti u regionu.

Predsednik se popodne sastao sa komesarom EU za proširenje i susedsku politiku Johanesom Hanom.

Umesto zakazanog bilateralnog sastanka, kojem prisustvuju i saradnici, Vučić i Han su odlučili da razgovraju u "četiri oka".

Njih dvojica su prethodno učestvovali na panelu "Bezbednost u Jugoistočnoj Evropi: dva koraka napred, jedan korak nazad", kao i kosovski predsednik Hašim Tači i predsedavajući bezbednosne konferencije u Minhenu Volfang Išinger.

Vučić se večeras sastao i sa delegacijom Kongresa SAD, predvođenom senatorom Rodžerom Vikerom. Na Instagram nalogu "Budućnost Srbije", napisao je da je razgovor sa američkom delegacijom bio težak.

Potom, predsednik Srbije se sastao sa poslanicima nemačkog Bundestaga Johanom Vadefulom, Jirgenom Hartom i Peterom Bajerom.

Vučić se sastao i sa ministarkom spoljnih poslova Norveške Ine Eriksen Sorejide. 

Tim sastancima je nastavio niz bilateralnih susreta koje je započeo juče, prvog dana učešća na konferenciji koja okuplja najviše političke i ekonomske lidere iz celog sveta.

Prvog dana, Vučić se sastao sa šefom nemačke diplomatije Hajko Masom, s potpredsednikom Vlade i ministrom spoljnih i evropskih poslova Belgije Didijeom Rejndersom, državnim ministrom za Evropu i Ameriku i političkim direktorom u britanskom Forin ofisu Alanom Dankanom i Ričardom Murom.

Sastao se takođe s predsednikom Moldavije Igorom Dodonom, a na kratko je, u odvojenim susretima, razgovarao i sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini i premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem.

Uoči odlaska u Minhen Vučić je najavio brojne susrete i rekao da će se na tom skupu "boriti za Srbiju".

Minhenska bezbednosna konferencija, 55. po redu, otvorena je juče i do nedelje će okupiti brojne visoke svetske zvaničnike – 35 šefova država ili vlada, kao i 50 ministara spoljnih poslova.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво