Protesti u Novom Sadu, Nišu, Čačku, Šapcu i Zaječaru

Večeras su u Novom Sadu, Nišu, Čačku, Šapcu i Zaječaru održani protesti građana, nezadovoljnih radom vlasti.

Protest pod parolom "Jedan od pet miliona – stop krvavim košuljama" održan je u Novom Sadu. Građanima su se ispred Srpskog narodnog pozorišta obratili glumac Milorad Kapor, student prava Milan Vujić i jedan od organizatora beogradskih protesta Branislav Trifunović.

Protestu su prisustvovali predsednik DS-a Zoran Lutovac, poslanica DS-a Aleksandra Jerkov i Lider Levice Srbije Borislav Stefanović, javlja Radio 021.

U Nišu je održan drugi protest "Stop teroru – za Niš bez straha", kao deo protesta "Jedan od pet miliona". Govorili su novinar Srđan Škoro, profesor Filozofskog fakulteta u Nišu Zoran Jovanović i otpušteni radnik JKP "Gorica" Rade Rašović.

Na skupu u centru Niša zahtevane su ostavke ministarke saobraćaja Zorane Mihajlović i gradonačelnika Darka Bulatovića. Zatraženo je i vraćanje osnivačkih i upravljačkih prava nad aerodromom "Konstantin Veliki", kao i zaustavljanje partijskog zapošljavanja, oduzimanja imovine od strane javnih izvršitelja i isključenja struje socijalno ugroženim građanima. Pored toga, na protestu je zatraženo i rasvetljavanje serije paljevina automobila u Nišu i obezbeđivanje svih pružnih prelaza.

Čačani su u 18 časova izašli u protestnu šetnju kako bi izrazili nezadovoljstvo radom aktuelne vlasti, kako na lokalnom, tako i na republičkom nivou.

Organizatori su istakli zahteve za fer i poštene izbore, slobodnu medijsku scenu, da se zaustavi nasilje, da se pronađu nalogodavci ubistva Olivera Ivanovića, kao i napada na Borka Stefanovića. Čačani su šetnjom centralnim gradskim ulicama skrenuli pažnju i na lokalne probleme, zahtevajući da se smanji zagađenje Zapadne Morave, da se spreči odlazak mladih iz Čačka i da se mladima obezbedi budućnost koju zaslužuju.

Protestna okupljanja i šetnja građana i u Šapcu, bez stranačkih obeležja, ali uz pištaljke i parole "Zar je moralo ponovo". Kratko su im se obratili predstavnici građana sa porukom "Vučiću, shvati, nećemo stati" i ovogodišnji predsednik Čivijaške republike Predrag Koraksić Koraks.

Osim zaustavljanja nasilja demonstranti traže pet minuta za proteste na RTS-u i jednako izveštavanje o svim političkim opcijama, pronalaženje počinioca i nalogodavaca ubistva Olivera Ivanovića i napada na novinara Milana Jovanovića, traže ostavku ministra unutrašnjih poslova i obrazloženje plana za Kosovo od predsednika Vučića.

I više stotina Zaječaraca večeras je učestvovalo u protestnoj šetnji. Osnovni zahtev učesnika protesta bio je da se svi oni koji su od 2004. godine do danas učestvovali u vođenju grada i javnih preduzeća i prema njihovim rečima napravili dug od preko dve milijarde dinara povuku sa vlasti.

Drugi zahtev je da svi oni koji sada predstavljaju opoziciju aktuelnoj vlasti u gradu moraju hitno da izađu iz gradske skupštine i bojkotuju rad lokalnog parlamenta.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво