Haradinaj odbio predlog o taksama, otkazana konferencija sa Mogerinijevom i Hanom

Premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj i formalno je odbio predlog Brisela da privremeno ukine uvećane takse, a da se u Cefti, zauzvrat, umesto Unmika vodi Kosovo sa zvezdicom. Otkazana je konferencija za novinare Haradinaja, predstavnice EU Federike Mogerini i komesara za pregovore o pristupanju Johanesa Hana, koja je bila predviđena posle sastanka Saveta za sporovođenje Sporazuma o stabilizaciji.

"Visoka predstavnica Mogerini i premijer Haradinaj odlučili su da ne održe zajedničku konferenciju za novinare. EU će, sa svoje strane, objaviti saopštenje posle sastanka", izjavila je portparolka EU Maja Kocijančič.

Tanjug u Savetu saznaje da Haradinaj, izlazeći sa sastanka, nije potvrdio da je konferencija otkazana na "zajedničku inicijativu".

Naveo je da je tokom razgovora sa zvaničnicima EU u Briselu ponovo pokrenuo pitanje vizne liberalizacije za Kosovo, kao i da je ponovo odbio evropski predlog o ukidanju tarifa za robu iz Srbije i BiH.

Haradinaj je istakao da se Priština zalaže za postizanje samo sveobuhvatnog rešenja u dijalogu sa Beogradom.

Nakon sastanka u Briselu poručio je da je kosovska vlada pripremila "nacrt potencijalog sporazuma" između Beograda i Prištine, a kosovski parlament je odredio članove delegacije za pregovore.

"Nemamo više vremena za polovična rešenja. Isto važi i za tarife koje se ne mogu rešavati odvojeno. Mi tražimo rešenje koje će uključivati međusobno priznanje i stolicu u UN", zaključio je Haradinaj nakon sastanka sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini i komesarom za pregovore o pridruživanju Johanesom Hanom.

Zamerke zvaničnicima u Briselu

Haradinaj je, u svom obraćanju zvaničnicima EU, zamerio Briselu zbog zanemarivanja evropske perspektive Kosova i neodobravanja vizne liberalizacije za Kosovo, za koje je rekao da je dinamično mlado društvo, prenela je prištinska Gazeta ekspres na svom sajtu.

"Oni ne uživaju u slobodama koje su normalne za vas. Ne mogu slobodno putovati, ne mogu slobodno da trguju, ne mogu slobodno da se takmiče i ne mogu biti punopravni učesnici u zajednici slobodnih naroda", naveo je Haradinaj i dodao da se to događa iako je, kako tvrdi, Priština ispunila svih 95 unapred utvrđenih kriterijuma, što je Komisija potvrdila u maju.

Odgovor, koji dobijamo od EU je za Prištinu "bezvredan i beznadežan", rekao je Haradinaj predstavnicima EU i pozvao ih da ubrzaju integracioni proces pridruživanja Kosova.

Ideju o korekciji granica i razmene teritorija nazvao je "fatalnom" i ocenio da rasprava pokrenuta na tu temu podriva sve postignuto tokom proteklih sedam godina.

"Da ponovim, ja kao premijer i vlada, oštro se protivimo i odbacujemo tu ideju koja može samo doneti rat i nove tragedije na Balkanu. Ko god govori o granicama, teritorijama ili korekcijama na mojoj zemlji je naš neprijatelj", rekao je Haradinaj.

"Prošlo vreme uslovljavanja"

Neposredno uoči sastanka kosovskog premijera sa briselskim zvaničnicima Gazeta ekspres je objavila pismo kojim je Haradinaj odgovorio na jučerašnji predlog Brisela za rešavanje tarifnog problema.

"Prošlo je vreme kada su takva pitanja mogla biti rešena uslovljavanjem", piše Haradinaj šefici evropske diplomatije Federiki Mogerini.

"Dvadeset godina nakon rata na Kosovu, deset godina nakon proglašenja nezavisnosti republike Kosovo i pet godina nakon Briselskog sporazuma, istina je da je napredak u normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije minimalan i zapravo je u potpunosti zaustavljen", navodi u pismu Haradinaj. 

Između ostalog, ističe da nema smisla žaliti zbog aktuelne situacije i da Brisel treba da bude svestan realnosti.

"Ono što nam je potrebno sada je nova inicijativa za podizanje dijaloga na nivo na kojem će ovakva pitanja biti uključena u širi sporazum", naveo je Haradinaj.

"Priština već objavila nacrt sveobuhvatnog sporazuma"

S tim u vezi, Haradinaj podseća da je Priština već objavila nacrt sveobuhvatnog sporazuma između, kako navodi, "republike Kosova i Republike Srbije", koji je predstavljen i specijalnom predstavniku EU Nataliji Apostolovoj u četvrtak.

Objasnio je da je cilj tog dokumenta da se objedine pitanja o kojima je do sada postignut dogovor sa onima koja su, kako kaže, još na stolu, a koja će biti osnov pravno obavezujućeg sporazuma između "dve zemlje".

Haradinaj navodi i da veruje da je u interesu "Kosova, Srbije i EU, kao i šire međunarodne zajednice da ova prilika bude iskorišćena za unapređenje stavova i ambicija".

Uz uverenje da je rešenje moguće, uz posvećenost EU, Haradinaj navodi i da je uloga Brisela od vitalnog značaja za postizanje konačnog sporazuma.

Mogerinijeva, komesarka za trgovinu Sesilija Malmstrom i komesar Johanes Han u zajedničkom pismu Haradinaju ponudili su mogućnost rešavanja tarifnog problema sa Srbijom, a pre današnje sednice Saveta bezbednosti o Kosovu.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво