Брисел предлаже Приштини конкретно решење за таксе

Висока представница Могерини, комесар Јоханес Хан и комесарка за трговину Маргарет Малмстром упутили су заједничко писмо косовском премијеру Рамушу Харадинају у којем објашњавању став ЕУ да тарифе на робу из Србије морају да буду хитно повучене, потврдила је портпаролка ЕУ Маја Коцијанциц.

"У писму је поновљена понуда комесара Хана како решавати притужбе Приштине о функционисању Цефта споразума на одговарајући нацин," рекла је Коцијанчич, не наводећи детаље.

У решењу би, између осталог, назив "Унмик" у Цефта, био замењен са "Косово*".

Представници ЕУ, међутим, као знак добре воље захтевају да пре понедељка, 17. децембра, када је у Бриселу седница Савета ССП, да Косово привремено обустави извршење одлуке о тарифама на производе из Србије и Босне и Херцеговине, јавља Коха.

Ипак, електронски медији у Приштини преносе да косовска влада неће прихватити компромис.

Саветник Рамуша Харадинаја Авни Арифи потврдио је да је влада добила писмо на које ће премијер одговорити у понедељак.

"Писмо неће садржати никакве другачије ставове који већ нису познати грађанима Косова. Све позиције Владе познате су грађанима", рекао је Арифи.

Медији закључују да ће на основу ове изјаве, одговор Могеринијевој и другим комесарима ЕУ бити негативан.

У међувремену КТВ јавља да би Харадинај сутра требало да се састане у Бриселу са Федериком Могерини. Како се наводи, састанак владине делегације одржаће се у оквиру процеса имплементације Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП) између Косова и ЕУ.

Очекује се, како наводи КТВ, да ће се разматрати и резолуција о дијалогу, одлука о оснивању војске, као и о увођењу таксе од 100 одсто за производе из централне Србије.

Број коментара 27

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво