Protest u Kosovskoj Mitrovici – Imaju li srpska deca pravo na život?

U Domu u Kosovskoj Mitrovici danas u podne miran protest protiv odluka Prištine održali su predstavnici udruženja za podršku i brigu o deci i odraslim licima sa posebnim potrebama "Podrži me"

Predstavnici udruženja su upozorili da se nerazumne mere Prištine odražavaju na rad udruženja, ali i na položaj osoba sa invaliditetom.

Ivana Rakić, predsednica udruženja "Podrži me" rekla je da su se okupili roditelji bolesne dece, koji nose veliki teret i posebno su pogođeni krizom nakon teških mera Prištine.

Rakićeva je predstavnike međunarodne zajednice pitala imaju li srpska deca pravo na lečenje, na život i mirno detinjstvo.

"Niste nas zaštitili pre 19 godina, zašto to ne uradite sada? Mnogo smo propatili, ali nećemo odustati, jer odavde nema nazad. Naša deca od rođenja nemaju pravu slobodu, ali mi ćemo ostati ovde, verujemo našoj Srbiji", poručila je Rakićeva kroz suze.

U ime roditelja dece sa posebnim potrebama, obratila se Mirjana Jovanović koja je istakla da Unicef ne bi smeo da dozvoli sve što se dešava na KiM, a ne da gleda ovu sramotu.

Maratonac Blagoje Janaćković, naveo je da narod mora da se bori i pokaže da je jak.

"Ove mere nas sve pogađaju, molimo za razumevanje prema nama", poručio je i praćen suzama u sali, ponovio apel svetu da otvori oči i ukine mere Prištine.

"Bolnici u Kosovskoj Mitrovici nedostaju lekovi"

Milan Ivanović, direktor KBC "Kosovska Mitrovica" navodi da se ekonomska blokada sve više održava na rad Kliničko bolničkog centra.

Ističe da je sve manje lekova, da je situacija sve teža, a da su obaveze prema građanima velike.

"Svakog dana ovde leži između 350 i 400 pacijenata, a godišnje se uradi oko 1.800 operacija i više od 600 porođaja", navodi Ivanović.

Dodaje da postoji humanitrana kriza u nestašici pojedinih antibiotika, anestetika, citostatika.

"U ovom trenutku postoji jedna humanitarna kriza u nestašici pojedinih antibiotika, anestetika, citostatika. Tako da ako se nastavi ova situacija sa blokadom i sa ovim suludim sankcijama zaista ovo može prerasti u onemogućeno lečenje naših pacijenata. Za sad uspevamo da ih adekvatno zbrinemo", zaključio je Ivanović.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи