Skupština usvojila budžet, poslanici se izjasnili o više od 60 zakona

Skupština Srbije usvojila je velikom većinom budžet za 2019. godinu. Usvojeno je i da taksa za RTS i RTV od 1. januara bude 220 dinara. Budžetom su planirane veće penzije i plate u javnom sektoru. Povećanje javnih investicija trebalo bi da doprinese privrednom razvoju i većoj zaposlenosti. Poslanici su se izjašnjavali o više od 60 zakonskih predloga, propisa i sporazuma.

18.55 - Usvojeno devet predloga zakona iz nadležnosti Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave koji predstavljaju nastavak reforme javne uprave. 

16.10 – Usvojen novi Carinski zakon i Zakon o carinskoj službi.

15.00 - Parlament je izglasio i set poreskih zakona među kojima su izmene i dopune Zakona o porezu na imovinu.

14.40 – Skupština Srbije usvojila je izmene Zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru kojim se produžava zabrana zapošljavanja do kraja 2019. 

14.20 – Izglasan i Zakon o naknadama za korišćenje javnih dobara čime se unapređuje transparentnost sistema javnih prihoda i obezbeđuje se predvidivost troškova poslovanja privredi.

14.10 – Poslanici usvojili predlog da se od 1. januara 2019. takse za RTS I RTV povećaju na 220, umesto dosadašnjih 150 dinara.

12.50 – Velikom većinom glasova Skupština usvojila Zakon o budžetu za 2019.

12.00 – Sa 144 glasa za Usvojen Zakon o centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja.

Kao prvi među više od 60 zakona parlament je usvojio Zakon o centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja, kojim će se efikasnije kontrolisati naplata doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, a pored toga smanjiće se i troškovi administracije.

Za zakon je glasalo 144 poslanika od 151 prisutnih. Nije bilo glasova "protiv", kao ni uzdržanih.

Zakon će obezbediti regulisanje razmene podataka u pogledu uplate doprinosa za obavezno socijalno osiguranje povezivanjem Centralnog registra i Poreske uprave.

Vodiće se registar zaposlenih, izabranih, imenovanih, postavljenih i angažovanih lica kod korisnika javnih sredstava.

Parlament je u međuvremenu usvojio budžet za 2019. godinu. Za zakon je glasao 141 od 149 prisutnih poslanika, niko nije glasao "protiv" niti je bilo uzdržanih.

Set poreskih zakona

Poslanici su izglasali set poreskih zakona među kojima su izmene i dopune Zakona o porezu na imovinu koje donose ujednačeniju primenu poreskih propisa, jačanje pravne sigurnosti, adektavnije oporezivanje imovine shodno ekonomskoj moći, težnju da se poreskim merama destimuliše gradnja bez propisane dozvole, kao i nepoštovanje rokova za izgradnju.

Ministar finansija Siniša Mali objasnio je ranije da će izmene i dopune o porezu na imovinu uticati i na povećanje ekonomičnosti postupka podnošenja poreskih prijava.

Mali je naveo da se izmenama i dopunama Zakona o privremenom uređivanju osnovica za obračun i isplatu plata kod pojednih korisnika javnih sredstava osnovica umanjuje za pet odsto od 1. januara 2019.godine.

Kada je reč o Predlogu zakona o centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja, Mali je objasnio da se njime obezbeđuje zakonski osnov za povezivanje sa drugim registrima i evidencijama u Srbiji.

Predlog carinskog zakona je važan zbog otvaranja Poglavlja 29 (carinska unija) u pregovorima sa Evropskom unijom, rekao je Mali i naveo da je ključna zimena što će se, kako kaže, komunikacija između carine i privatnog sektora ubuduće obavljati elektronski.

I deklaracije će se takođe podnositi elektronski, rekao je Mali, navodeći da je plan da to bude završeno do 2020. godine.

Izmene zakona o republičkim administrativnim taksama za cilj imaju usaglašavanje sa zakonom o deviznom poslovanju, rekao je Mali.

Ministar finansija je govoreći o izmenama Zakona o igrama na sreću i Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji najavio osnivanje Uprave za igre na sreću kao organa u sastavu tog ministarstva.

Takođe je predstavio i Zakon o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju, rekavši da su njime redefinisani rokovi za utvrđivanje ukupne osnovice koja se može znati tek pošto se donese veći broj rešenja o pravu na obeštećenje u postupku restitucije.
Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o duvanu ima za cilj suzbijanje nelegalne proizvodnje i prometa duvana i duvanskih proizvoda, rekao je Mali i dodao da je neophodno što pre uspostaviti efikasniju kontrolu na tržištu duvana i duvanskih proizvoda.

Rekao je da se izmenama Zakona o porezu na dobit pravnih lica pruža podrška razvoju privrede.

Novi carinski zakon, smeštaj robe do 90 dana

Poslanici su usvojili novi Carinski zakon, kao i Zakon o carinskoj službi.

Novim Carinskim zakonom, kažu u Upravi carina, postignut je izuzetno visok nivo usaglašenosti sa novim Carinskim zakonom EU, što je, osenjuju, veoma važno za pregovaračko Poglavlje 29 – Carinska unija.

Ključna izmena, podsećaju, odnosi se na komunikaciju između carine i privatnog sektora, koja će se ubuduće obavljati elektronskim putem.

Uvedena je i nova podela carinskih postupaka na stavljanje robe u slobodan promet, posebne postupke i izvoz, a ustanovljeno je i obavezno obezbeđenje za većinu carinskih postupaka.

Rok u kome roba može da bude u privremenom smeštaju je povećan sa 20 na 90 dana, a propisan je i ukupan rok od 10 godina u kojem roba može ostati u postupku privremenog uvoza. 

Skupština Srbije usvojila je i Zakon o naknadama za korišćenje javnih dobara čime se unapređuje transparentnost sistema javnih prihoda i obezbeđuje se predvidivost troškova poslovanja privredi.

Zakon otklanja mogućnost naplate naknada više puta po istom osnovu. Ukinuće se naknada za biogoriva, za obavezne rezerve prirodnog gasa, za prekomerno korišćenje javnog puta, kao i za korišćenje komercijalnih objekata kojima je omogućen pristup sa javnog puta.

S druge strane, uvodi se naknada za unapređenje energetske efikasnosti radi omogućavanja izvršenja međunarodnih obaveza u vezi ostvarivanja ciljeva propisanih zakonom kojim se uređuje efikasno korišćenje energije. 

Produžena zabrana zapošljavanja u javnom sektoru

Skupština Srbije usvojila je izmene Zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru kojim se produžava zabrana zapošljavanja do kraja 2019. godine.

To je jedan od devet zakona iz oblasti državne uprave i lokalne samouprave koji je danas usvojen u parlamentu.

Resorni ministar Branko Ružić rekao je, kada je reč o zakonima koji se tiču plata, da su rokovi uslovljeni potrebom da se u predstojećem periodu sprovedu dodatne finansijske analize prelaska na nov sistem plata, kao i da se ostavi novi primeren vremenski period za prilagođavanje poslodavaca i zaposlenih i to sve do 1. januara 2020. godine.

Poslanici dela opozicije proveli su noć u Skupštini Srbije, jer im kako je sinoć rekao šef poslanika DS-a Goran Ćirić, nije omogućeno da o amandamnima za budžet govore u plenumu.

Oni su kritikovali vladajuću koaliciju zbog velikog broja predloženih "besmislenih" amandmana na Predlog zakona o centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja zbog čega nisu stigli da govore o amandmanima na predloženi budžet.

Poslanici dela opozicije juče su dobili i nekoliko opomena što je bio jedan od povoda da organizuju takozvani paralelni parlament i da tokom noći ostanu u Skupštini i govore o svojim rešenjima.

Na konferencijama su govorili o budžetu ukazujući da im to nije bilo omogućeno u plenumu. Zajedničkom konferencijom taj vid protesta je okončan.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 07. dec 2018, 11:07)
Daliborka [neregistrovani]

Budzet

Nadam se da ce budzet zaista doprineti rastu zivotnog standarda.