Усвојен буџет за 2019.

Скупштина Србије усвојила је великом већином гласова посланика Закон о буџету за 2019. годину.

За закон је гласао 141 од 149 присутних посланика, нико није био "против" нити се ко уздржао од гласања.

Буџетом су предвиђени укупни приходи од 1.246,2 милијарде динара и расходи у висини од 1.269,1 милијарду динара, што даје дефицит од 22,9 милијарди динара, односно 0,4 одсто БДП-а.

Министар финансија Синиша Мали је приликом образлагања предлога буџета у Скупштини Србије рекао да је буџет уравнотежен и да га карактерише социјални аспект који је везан за повећање животног стандарда, који прати повећање плата и пензија, као и развојни аспект, јер су предвиђена рекордна издвајања за капиталне инвестиције.

То ће, како је рекао, подстаћи даљи раст БДП-а.

Пројектован је реални раст БДП-а од 3,5 одсто и просечна инфлација 2,3 одсто, додао је Мали.

Министар је напоменуо да је буџет за наредну годину резултат и наставак реформских процеса започетих 2014. године, који су, како је истакао, резултирали сјајном 2018. годином у којој су остварени изузетни резултати у економији, при чему је у периоду јануар-септембар забележен привредни раст од 4,5 одсто, а стопа незапослености у трећем кварталу смањена на 11,3 одсто.

Додао је да окосницу буџетске и фискалне политике у наредној години чине мере растерећења привреде, кроз подстицај расту и запошљавању, и напуштање такозваних кризних мера које су биле на снази у оквиру програма фискалне консолидације.

Мали је том приликом најавио повећање плата у Србији у јавном сектору између седам и 12 одсто, а за плате се у буџету налази 294,4 милијарде динара, што је за око 33 милијарде динара више него у 2018. години.

Улагања за капиталне инвестиције ће бити 220 милијарди динара, што је за 43 милијарде динара више него 2018. године.

"У буџету се, између осталог, налазе средства за наставак радова на обилазници око Београда, завршетак пута Сурчин–Обреновац, изградњу ауто-пута Обреновац–Љиг, пут Прељина–Пожега, Моравски коридор, Ауто-пут Е-75 Келебија – Суботица југ, државни пут Нови Пазар – Тутин, пројекат мађарско-српске железнице, железничку инфраструктуру и набавку возова", рекао је Мали.

Новац је, како је рекао, издвојен и за Научнотехнолошки парк у Новом Саду, дигиталне учионице, изградњу Дата центра у Крагујевцу, развој инфраструктуре здравствених установа, а пре свега за изградњу и опремање здравствених установа, као што су КЦ Србије, КЦ Војводине и КЦ Крагујевац.

"Буџет за 2019. годину и сет реформских закона представљају здраве темеље за даље унапређење свих области нашег друштва, што ће за коначан резултат имати оно што је најважније за грађане Србије, а то је даље повећање инвестиционих активности, смањење незапослености и побољшање њиховог животног стандарда", закључио је Мали.

Посланици данас гласају о више од 60 законских предлога, прописа и споразума.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво