Poslanici o amandmanima na više zakona, sutra glasanje

Skupština Srbije završila je večeras raspravu o amandmanima na više zakona, među kojima je i Predlog budžeta za 2019. godinu o čemu će se izjašnjavati sutra u 10 časova. Opozicija zbog više od 500 amandmana vladajuće koalicije podnetih na samo jednu od predloženih tačaka, odlučila je da napravi paralelni parlament u holu Skupštine.

Tokom današnje rasprave poslanici dela opozicije su negodovali jer im, kako su naveli, nije dozvoljeno da govore što je predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković odbacila i obrazložila da je vreme za raspravu po amandmanima potrošeno.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izrekla je opomene poslanicima DS-a Balši Božoviću, šefu poslaničke grupe Dveri Bošku Obradoviću i poslaniku SDS-a Marku Đurišiću jer su, kako je navela, ometali rad sednice.

Oni su se javljali za reč, a Gojkovićeva je objasnila da ne mogu da dobiju reč, jer je potrošeno vreme za raspravu o amandmanima.

Božović je na to rekao da im je Gojković "ukrala vreme" na šta je ona odgovorila da su oni njoj ukrali 12 godina života.

"Vreme ste potrošili, ne mogu ja vama da izmislim vreme. Ne mogu da kršim Poslovnik. Znate, radim od šest ujutro, a vi ste došli malo odmorniji od mene, pa molim za razumevanje od vas koji radite samo popodne", rekla je Gojkovićeva.

Obradović je dobio opomenu pošto je nastavio da reklamira povredu Poslovnika, a predsednica parlamenta je rekla da deo opozicija već treći dan ponavlja predstavu koja je sada već "otužna".

Đurišić je opomenu dobio jer je dobacio iz poslaničke klupe "Šta sedi?"

"Imate opomenu, ne možete da vređate potpredsednika parlamenta. Izvadite ruke iz džepova i ne možete da mu vičete - šta sedi, šta sedi. Ovo nije kafana", rekla je Gojkovićeva.

Prethodno je Đorđe Vukadinović iz poslaničke grupe Pokret za spas Srbije - Nova Srbija rekao da je razlog što se poslanici ne javljaju da govore o amandmanima koji se samo čitaju, jer je vreme za raspravu prošlo, i to 600 minuta na "besmislene amandmane" vladajuće koalicije.

Gojkovićeva je istakla da to što Vukadinović govori nije istina i pozvala ga da pogleda strukturu amandmana.

"Ne možete da kažete da su to besmisleni amandmani i ja radim po Poslovniku, ne kradem vam vreme", rekla je Gojkovićeva.

Nakon toga su napustili salu i obratili su se novinarima u holu skupštine gde su najavili da će tokom večeri i noći ostati u parlamentu, odakle će se obraćati javnosti i čitati svoje amandmane, najpre one koji su se odnosili na budžet za 2019. godinu.

Poslanici će sutra glasati, između ostalog, o povećanju taksi za RTS i RTV od 1. januara 2019. godine, setu poreskih zakona, ali i o tome da na snazi ostane zabrana zapošljavanja u javnom sektoru.

 Poslanici su od ponedeljka raspravljali o amandmanima na Predlog zakona o centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво