Kosovo nije primljeno u Interpol

Zahtev Kosova nije prošao ni u drugom krugu glasanja, saznaje RTS. Protiv prijema Kosova u Interpol glasala je 51 država, 68 je bilo za, a 16 se uzdržalo od glasanja, čemu je prethodila pauza koja je određena kako bi, saznajemo, delegacije izašle iz sale i kako bi SAD, Britanija i Turska izvršile dodatni pritisak na zemlje članice pre drugog kruga glasanja. Ovo je velika pobeda Srbije, kaže za RTS ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

11.15 – Kosovska vlada optužila je "divlju kampanju" Srbije za neuspeh u Interpolu, konstatujući da je pokušaj članstva Kosova u Interpolu propao.

11.00 – Predsednik Vučić je poručio da je Srbija sačuvala svoj obraz. Ponosan sam što je Srbija, bez mnogo novca i moći uspela da se izbori protiv najmoćnijih sila sveta i pokaže koliko je vredno čuvati svoju slobodu, integritet i nezavisnost, rekao je Vučić.

10.05 – U 10.45 predsednik Srbije Aleksandar Vučić i šef diplomatije Ivica Dačić održaće konferenciju za novinare.

9.59 – Zahtev Kosova nije prošao ni u drugom krugu glasanja.

9.50 – Priština nije uspela u prvom krugu glasanja da izbori članstvo u Interpolu, saznaje RTS. Za članstvo Kosova u Interpolu glasalo je 76 zemalja, 56 je bilo protiv, a 22 su se uzdržale.

9.10 – Prve su podršku Srbiji pružile Namibija, Rumunija, Venecuela i Surinam. 

8.55 – Na dnevnom redu je tačka o tzv. Kosovu. Nakon obraćanja ministra Stefanovića koji je oštro reagovao zbog kršenja Rezolucije 1244, počela je rasprava na kojoj se zemlje-delegati javljaju za reč i obrazlažu svoju odluku. U korist Srbije su se za reč javile Španija, Maroko, Kipar, Kina, Belorusija, Rusija.

Ni nakon dva kruga glasanja, Priština nije uspela da izbori članstvo u Interpolu.

Protiv prijema Kosova u Interpol glasala je 51 država, 68 je bilo za, a 16 se uzdržalo od glasanja.

Kako je za RTK 1 rekao izvor iz kosovske vlade, većina država koje su se uzdržale prilikom glasanja o članstvu Kosova u Interpolu su države koje su priznale nezavisnost Kosova.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je u uključenju u Jutarnji program RTS-a da je ishod glasanja u Interpolu veliki rezultat i veliki uspeh Srbije.

Zahvalio je članovima delegacije MUP-a koji su prisustvovali Generalnoj skupštini, ali i predsedniku, premijerki i šefu diplomatije, koji su prethodnih meseci radili da pokažu da su "pravo i pravda iznad lobiranja". Zahvalio je i svim državama koje su podržale Srbiju.

"Ovo je bio i veliki ispit za Interpol i mislim da je jedan deo zemalja razumeo da bi se ovim politizovala ova organizacija, da bi ona prestala da bude policijska i važna, da bi ona postala političko telo, a to smo svi želeli da izbegnemo", istakao je Stefanović.

Pritisci nisu uspeli i, kako je naglasio Stefanović, razlika je u drugom krugu glasanja bila još i veća.

Zasedanje Generalne skupštine se nastavlja, a sutra bi trebalo da bude izabran novi predsednik Interpola.

Pritisci uoči drugog kruga glasanja

Ministar Stefanovića je u uvodnom obraćanju oštro reagovao na sednici Generalne skupštine zbog kršenja Rezolucije 1244. 

Delegati su potom obrazlagali svoju odluku o zahtevu Kosova za prijem u članstvo Interpola. Namibija i Rumunija su podržale Srbiju, a za reč su se javili i delegati iz Španije, Maroka, Kipra, Kine, Belorusije, Rusije.

Nakon rasprave prvi put se glasalo o članstvu, a Kosovo nije uspelo da obezbedi dvotrećinsku većinu. Novom glasanju je prethodila pauza koja je određena kako bi, saznajemo, delegacije izašle iz sale i kako bi SAD, Britanija i Turska izvršile dodatni pritisak na zemlje članice pre drugog kruga glasanja.

Ministar Stefanović oštro se usprotivio određivanju pauze i na pitanje predsedavajućem na osnovu čega je određena pauza, nije dobio odgovor.

Ni u drugom krugu Kosovo nije uspelo da obezbedi dvotrećinsku većinu. 

Kosovo je do sada tri puta podnosilo zahtev za članstvo – 2010, 2015. i 2017. godine.

Interpol je prošle godine usvojio Rezoluciju po kojoj zemlje koje traže prijem moraju biti članice UN ili imati status posmatrača.

Na jutrošnju vest reagovali su zvaničnici iz Beograda, ali i iz Prištine. I strane agencije su izvestile o porazu prištinske delegacije.

Građani severnog dela Kosovske Mitrovice proslavili su na ulicama pobedu Srbije.

Za razliku od Kosova, Kiribati i Vanuatu su postali nove članice Interpola.

broj komentara 93 pošalji komentar
(sreda, 21. nov 2018, 10:45) - Seča interpolska! [neregistrovani]

Zapadne moćne sile su se sad...

još više naoštrile u odnosu na Srbiju!

(sreda, 21. nov 2018, 09:07) - Vanja [neregistrovani]

Srbija

Velika pobeda Srbije. Hvala svima koji su dali podršku Srbiji.

(utorak, 20. nov 2018, 21:45) - anonymous [neregistrovani]

Glasanje

A kako su glasale Hrvatska i Crna Gora?

(utorak, 20. nov 2018, 20:12) - anonymous [neregistrovani]

Kranj

Gospodo draga pa naravno da nemože neko da uđe u klub,ako nema kartu ta karta je UN. Zato nikada ne priznati oteto nam KOSOVO I METOHIJU koju dosta puta izostavljamo iz teksta.Živela pravda i sa njom majka nam Srbija........

(utorak, 20. nov 2018, 18:28) - anonymous [neregistrovani]

Veliki

Veliki dan za Srbiju! Kosovo nije zasluzilo ulazak jer ne ispunjava nijedan uslov!

(utorak, 20. nov 2018, 18:27) - anonymous [neregistrovani]

Zapadne sile su pale na ispitu...

SAD,EU i sve one drzave koje su bile,iz bilo kojeg razloga,uz njih i uz "nezavisni" KosMet,su pale na ispitu postovanja medjunarodnog prava i pravde i demokratije.Pokazale su,najblaze receno,svu svoju aroganciju,silu bez razuma i necovjecnost i zato su pretrpile poraz.A,pobijedile su drzave koje nisu bogate,koje nisu jake kao zapadne sile,ali su zato privrzene medjunarodnom pravu i pravdi i ovom prilikom im se od srca zahvaljujem.
Dakle,ipak ima nade za ovu planetu Zemlju.

(utorak, 20. nov 2018, 16:54) - anonymous 1950 [neregistrovani]

Interpol

Asošijeted Pres kaže da je Srbija pobedila uz podršku Rusije. Znači da je takozvana džava Kosovo izgubila uz podršku Amerike.

(utorak, 20. nov 2018, 16:51) - milan lala [neregistrovani]

Postovanje samo sebe.

Cestitke na odlucnoj borbi i pobedi . Cvrsta odlucnost da se zastite nasi interesi a sa tim i medjunarodno pravo pokazalo se uspesnim i pored cinjenice da smo mi mala zemlja sa malim uticejem. Krsenje medjunarodnog prava i samovolja velikih sila zapada ovaj put nije imala uspeha u glasanju. Doziveli su veliki politicki poraz na svetskoj sceni .A sto se nas tice glasanje u Interpolu Srbiju definitivno primorava da razume da je nasa politika pravljenja "prijatelja" od proverenih neprijatelja bila neuspesna i nemoguca . Takva nasa politika dobrih namera uspostavljanja iskrenih prijateljskih odnosa sa onim zemljama koje su se prema nama u kontinuitetu odnosile neprijateljski shvacena je kao nasa slabost te su se pritisci i neprijateljstvo od tih drzava prema nama bahato ponavljali i jos vise uvecavali. Poslednji ociti primeri su obelezavanje pobede u Parizu i glasanje u Interpolu. Srbija mora Briselu , Belinu i Parizu najozbiljnije saopstiti da je umorna od njihovog dokazanog neprijateljstva prema nama, da shvacamo da nas ne zele
da ce Srbija nastaviti sa svojim reformama ali da ce najozbiljnije preispitati svoju dalju politiku integracija u EU i eventulano clanstvo. Ko sebe ne postuje nemoze ocekivati da ce ga drugi postovati .

(utorak, 20. nov 2018, 16:11) - anonymous [neregistrovani]

Sta reci

osim da je pravda triumfovala. Ovako se bori za narod pravdu i dostojanstvo. Svaka cast nasim predstavnicma. Lakmus test je pokazao boje za i protiv pravde. Obelodanite boje i imena drzava svom narodu. Ipak narod treba da zna jer iz njega dolaze nasi pobedonosni predstavnici.

(utorak, 20. nov 2018, 16:10) - anonymous [neregistrovani]

moja poruka

E pa vi, nasi rukovodioci, nastavite i dalje da se druzite sa SAD i Velikom Britanijom !!!