Реаговања из Србије на исход гласања у Интерполу

Поводом одбијања захтева за чланство Косова у Интерпол, државни званичници у Србији поручују да је наша земља победом у скупштини Интерпола вратила веру у међународно право и да је то велика победа српског народа и Владе Србије. Кајл Скот изјавио је да је за САД разочаравајућа одлука Интерпола. Александар Чепурин честитао министру Небојши Стефановићу на "сјајном раду у Дубаију".

Србија коју води Александар Вучић је победничка земља, изјавио је министар одбране Александар Вулин, поводом гласања у Генералној скупштини Интерпола.

"Ово више није Србија која се повлачи, понижава и гази, Србија која је навикла на поразе и више им се и не супротставља. Србија је победом на скупштини Интерпола вратила веру у међународно право и изборила наду свим слободним малим народима да се за слободу вреди борити", саопштио је Вулин. 

Вулин је истакао да свет после ове победе више није исти и да нада коју је Србија пробудила више неће моћи да се угуши и заборави.

"Победу су изборили председник Вучић, потпредседник Стефановић, потпредседник Дачић, премијерка Брнабић, сви храбри и вредни људи у министарству унутрашњих послова, министарству спољних послова, министарству одбране. Србија коју води Александар Вучић није сама, то је земља која се поштује, а реч њеног председника слуша и уважава. Србија је земља за коју се вреди борити", истакао је министар Вулин. 

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић честитао је острвским државама Кирибати и Вануату чланство у Интерполу, а Приштини поручио да одбијање захтева за чланство у тој међународној организацији јасно показује да без договора са Србијом није могуће било шта постићи.

Ђурић је новинарима у Београду рекао да је српски народ на Косову и Метохији радостан и захвалан због победе права и правде у Интерполу.

"Срби на КиМ можда боље од других разумеју колика је опасност претила од покушаја Приштине да уђе у Интерпол и од чињенице да нема никакве сумње да би то чланство било злоупотребљавано за даљи прогон Срба на КиМ, за даља хапшења, застрашивања и све оно што нема никакве везе са полицијским послом, а итекако има везе са политиком", рекао је Ђурић.

Зато је већина света, захваљујући огромном труду председника Александра Вучића, министра Ивице Дачића, премијерке Ане Брнабић и свих других који су били укључени у то питање, остварила фантастичан резултат, рекао је Ђурић.

Генерални секретар Председника Републике Никола Селаковић рекао је да су полижиле испит чланице Интерпола које су показале принципијелан однос.

"После дуго времена у једно тешкој давидовско-голијатској борби, Србија је била у улози Давида, успели смо да тријумфујемо", навео је Селаковић.

Потпредседник Српске листе Игор Симић рекао је да резултат гласања потврђује потребу да Приштина и Београд морају да нађу договор када се ради о отвореним питањима, а не да се силом или једностраним потезима покушава добити некакав поен, пренео је Радио Контакт Плус. 

Амерички и руски амбасадори о одлуци 

Амерички амбасадор у Србији Кајл Скот изјавио је да је за САД разочаравајућа одлука Интерпола да Косово не постане члан те оганизације, али је додао да је дипломатија у међународним организацијама битка међу разним погледима и да се Србија борила за свој поглед, што он цени.

"То је разочаравајуће за нас, али то је одлука Интерпола", рекао је Скот новинарима у Београду, коментаришући одлуку Генералне скупштине те организације.

"Колико сам разумео, више земаља је гласало за Косово, него против, али због правила Интерпола то није прихваћено. То значи да ће бити још теже за Косово да види листе Интерпола, већ ће то моћи преко Унмика", рекао је Скот.

Амбасадор Русије у Београду Александар Чепурин честитао је на Твитеру министру унутрашњих послова Србије Небојши Стефановићу на "сјајном раду у Дубаију".

"Честитао сам данас министру Небојши Стефановићу рођендан, а и на сјајном раду у Дубаију. Празник и победа се добро слажу", написао је Чепурин. 

"Победа права и правде" 

Потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић изјавила је да одлука Скупштине Интерпола да не прими такозвану државу Косову у своје чланство победа Србије, али и победа права и правде.

Михајловићева је честитала и министру Небојши Стефановићу и његовом тиму на свему што су учинили да се спречи пријем Косова у чланство Интерпола.

"Ова одлука Интерпола је и потврда политике Србије која инсистира на проналажењу компромисног и трајног решења за питање Косова у интересу Срба и Албанаца и мира у региону. Сигурно је да ће Србија наставити са таквом политиком", истакла је Михајловићева у саопштењу. 

Министар Ненад Поповић рекао је да је гласање у Интерполу велика победа српског народа и Владе Србије.

"Гласање у Интерполу је још једна потврда да се упорном и посвећеном борбом за наше Косово, уз подршку наших пријатеља у свету, може победити у тешкој и неправедној борби, где су погажена сва правила међународног права", рекао је Поповић.

Србија је на Генералној скупштини Интерпола у Дубаију добила снажну потврду за исправност своје политике, којом тражи компромис и договор у вези са Косовом и Метохијом, рекао је министар енергетике Александар Антић.

"Србија је показала целом свету да има сврхе супротставити се притисцима као начину вођења међународних послова и да је једини начин компромис и споразум", наводи се у саопштењу. 

Удружење породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији је, у име косметских жртава, захвалило председнику Вучићу и министру Стефановићу што лажна и самопрозвана држава "Косово" није постала члан Интерпола. 

Директор Центра за глобализацију Дејан Милетић каже да то што самопроглашено Косово није примљено у Интерпол представља још једну важну победу српске дипломатије и појачава преговарачку позицију Србије. 

Посланичка група СПС-а сматра да је све што се јуче и данас у Дубаију на седници Генералне скупштине Интерпола доказ да право и правда постоје и да је Србија сачувала своје достојанство и међународни углед, док су потпуни дебакл доживели они који су на бескрупулозан начин покушали да спроведу политизацију Интерпола. 

Нови покушај косовских Албанаца да постану члан Интерпола пропао је као што им је пропао и покушај да постану члан Унеска, зато што је председник Александар Вучић успео да скине негативну хипотеку са Србије, саопштио је председник Јединствене Србије Драган Марковић.

Покрет социјалиста оценио је да је Србија коју предводи Александар Вучић још једном је показала свету да ће се борити за свој народ, права и националне интересе, али и да је свет показао да због Вучићеве доследности, принципијелности и упорности уважава Србију.  

Покрет обнове Краљевине Србије саопштио је да је одлуком да лажна држава Косово не може у Интерпол, свет рекао своје. 

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво