Zasedanje Generalne skupštine Interpola na ivici skandala

U Dubaiju je počela Generalna skupština Interpola. I pored protivljenja većeg broja država članica da se pitanje prijema takozvanog Kosova uopšte nađe na dnevnom redu, doneta je odluka da ova tačka ostane i da se o njoj glasa, kaže ministar Nebojša Stefanović. Prvi dan zasedanja su, kako RTS nezvanično saznaje, obeležila brojna kršenja procedura i provokacije. U jednom trenutku je, kako saznajemo, član prištinske delegacije, koji se predstavio kao novinar, nasrnuo na jednog člana tima MUP-a Srbije.

Na zasedanju, prema informacijama organizatora, učestvuje gotovo 1.000 zvaničnih predstavnika iz 173 zemlje. Među učesnicima je i ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović, kao i 85 šefova policija i 40 ministara.

Nebojša Stefanović je nakon početka zasedanja poručio da će Srbija nastaviti da se bori do samog glasanja u utorak, kako bi pokazala da "prijem takozvanog Kosova u Interpol predstavlja politizaciju ove policijske organizacije" što je, kako je naglasio, "štetno ne samo za međunarodno pravo, već i za sve buduće policijske operacije".

Ministar Stefanović, koji predvodi našu delegaciju u Dubaiju, rekao je da je sam početak sednice Generalne skupštine obeležilo neprincipijelno ponašanje Generalnog sekretarijata Interpola.

"I pored protivljenja većeg broja država članica i naravno Republike Srbije da se pitanje prijema takozvanog 'Kosova‘ uopšte nađe na dnevnom redu, doneta je odluka da ova tačka ostane i da se o njoj glasa. Nažalost, iako smo više puta upozoravali da je time ugroženo međunarodno pravo, ovakva odluka pokazuje da Korelova rezolucija koju je usvojila Generalna skupština prethodne godine u Pekingu ostaje samo mrtvo slovo na papiru", naglasio je Stefanović, prenosi MUP u saopštenju.

Priština veruje da će postati član Interpola jer bi to, tvrde, koristilo svim članicama organizacije, a da bi najveći gubitnik bio transnacionalni zločin.

Kosovo je prema međunarodnim izveštajima region organizovanog kriminala, stoga malo ko od Srba očekuje da bi se vlasti u Prištini uhvatile s tim ukoštac, već da bi nastojali da pažnju prebace na spiskove i raspisivanje poternica za Srbima.

Stav Generalnog sekretarijata jači od međunarodnog prava

Ministar Stefanović je istakao da je Generalni sekretarijat i jedan deo članica Interpola odlučio da njihovo stanovište bude iznad međunarodnog prava i iznad odluka koje je donela i sama Generalna skupština.

"Republika Srbija nastavlja da, zajedno sa svojim partnerima, lobira i da radi na tome da odluka o eventualnom prijemu tzv. Kosova ne prođe na samom glasanju u utorak. Ne predajemo se i borićemo se svim silama do kraja. Nadam se da ćemo, zajedno sa zemljama koje pomažu Srbiji, uspeti da pokažemo da glasanje za prijem takozvanog Kosova u Interpol predstavlja potpunu politizaciju ove policijske organizacije što je potpuno štetno, ne samo za međunarodno pravo, već i sve buduće policijske operacije", naglasio je ministar Stefanović.

Slobodan Zečević iz Instituta za evropske studije kaže za RTS da postoje dobre šanse da Kosovo ne uđe u Interpol i da bi prijem Kosova u tu međunarodnu organizaciju bio presedan.

Na četvorodnevnoj konferenciji biće razmatrani i zahtevi Kiribatija i Vanuatua, koje su članice UN, za prijem u članstvo Interpola. Tema ovogodišnje 87. Generalne skupštine je uloga policije u eri informatike.

Na konferenciji će biti razmatrano kako će tehnologija promeniti pretnje u budućnosti i kako je službe bezbednosti mogu koristiti da odgovore na te izazove.

Provokacije i kršenje procedura

Kako RTS nezvanično saznaje, današnje zasedanje Generalne skupštine Interpola obeležile su provokacije prištinske delegacije na račun predstavnika MUP-a Srbije.

U jednom trenutku je, kako saznajemo, član prištinske delegacije, koji se predstavio kao novinar, nasrnuo na jednog člana tima MUP-a Srbije.

Uz to je prvi dan zasedanja Generalne skupštine Interpola imao, u najmanju ruku, neuobičajen tok.

Naime, mimo uobičajene procedura Generalni sekretarijat Interpola preuzeo je predsedavanje 87. zasedanju Generalne skupštine, a generalni sekretar Jirgen Štok je u svom uvodnom obraćanju najviše pažnje posvetio ostavci doskorašnjeg predsednika Interpola Meng Hongveja.

Južnokorejac Kim Džong Jang, čiji je zadatak bio da vodi sednicu Generalne skupštine, reč je predao savetnici za pravna pitanja Amerikanki Meri Rodrigez "koja je na svoju ruku tumačila prigovore zemalja, uključujući i prigovore Srbije, koje su iznele primedbe na program rada ovogodišnje Generalne skupštine".

Izvor RTS-a navodi da je Rodrigezova prekršila pravila i procedure Interpola, ne uvažavajući primedbe koje jasno ukazuju na kršenje međunarodnog prava.

Generalni sekretar Jirgen Štok je, u izlaganju neuobičajeno dugom za ovakve događaje, mnogo vremena posvetio slučaju Menga i do detalja opisivao svoje viđenje njegovog nestanka, kao i šta je sve njegova supruga govorila u medijima.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво