Зечевић: Добре шансе да Косово не уђе у Интерпол

Слободан Зечевић из Института за европске студије каже за РТС да постоје добре шансе да Косово не уђе у Интерпол и да би пријем Косова у ту међународну организацију био преседан.

У Дубаију данас почиње заседањe Генералне скупштине Интерпола, где је једна од тачака дневног реда и захтев за пријем такозваног независног Косава у ту организацију. Слободан Зечевић наводи да је до сада Србија доста урадила, јер Косово ни ушло ни у Унеско, ни у УН, па ни у Интерпол.

"Мислим да постоје добре шансе да Косово не уђе у Интерпол", нагласио је Зечевић гостујући у Дневнику РТС-а.

Указао је да има више разлога за то и као први навео да Косово није примљено ни у УН.

"Најчешће је пријем у УН касније последица уласка у ове друге међународне организације као што су Интерпол и Унеско", објаснио је Зечевић.

Као изузетак је навео Палестину која је примљена у УН не као држава чланица, него као посматрач, али је на основу тога касније имала аргументе да буде примљена у Интерпол и поред противљења САД и Израела.

"Други аргумент је сам начин пријема у Интерпол. Потребна вам је двотрећинска већина али од изражених гласова, оних који гласају тог дана. Значи, ако неке државе које су против косовске независности не уђу у салу и не гласају то је за нас велики минус", истакао је Зечевић.

У том смислу, сматра Зечевић, битно је лобирање и разговори да државе које не признају Косово буду на седници и да гласају у складу са својим ставом.

"Ако имате у виду да је око 192 чланице УН, можда нешто мало више Интерпола, значи 85 до 87 је против признања и то далеко од двотрећинске већине", каже Зечевић.

Међутим, додаје да постоје и политички аргументи јер један део држава које су признале независност Косова има став да би се побољшала борба против тероризма, против трговине наркотицима и осталих облика криминала ако би Косово било примљено у Интерпол.

"У ствари то нема никакве везе са суштином, они желе да да прогурају Косово у Интерпол да би доказали да је Косово нормална држава као и свака друга. То је проблем", нагласио је Зечевић.

Подсетио је да је то је у супротности са Резолуцијом 1244.

"Косово није независна држава по тој Резолуцији Уједињених нација, УН нису признале Косово као независну државу и у том смислу заиста би био преседан да они уђу сад у Интерпол", напоменуо је Зечевић.

Поред тога, Зечевић наводи да би чланство у Интерполу косовски Албанци врло вероватно политички злоупотребили у потпуно друге сврхе.

"Постоји претпоставка с обзиром да косовски Албанци могу и овако да се боре против организованог криминала и да имате озбиљну везу између организованог криминала и те некадашње ОВК и суштини они би могли да злоупотребљавају и највероватније да би њихово чланство у Интерполу служило само за злоупотребе, за прогон српских полицајаца и војника који су учествовали у операцијама на Косову, за прогон Срба", тврди Зечевић.

Подсетио је да су злоупотребили и споразум Цефта, јер га мењају како желе и не поштују Бриселски споразум, и додао да "они нису кредибилан партенер генерално".

Број коментара 33

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво