Stefanović o formiranju kosovske vojske: Očekujemo odgovore od NATO-a i EU

Zadatak Srbije je da spreči da Srbi imaju bezbednosni problem i budu ugroženi na bilo koji način, jedan je od zaključaka posle sednice Biroa za koordinaciju službi bezbednosti.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović za RTS kaže da su srpske službe bezbednosti dobile određene zadatke, imajući u vidu najavljeno formiranje "vojske Kosova" i predstojeću Generalnu skupštinu Interpola.

Govori i o mogućnosti da Priština 28. novembra, kada slavi Dan albanske zastave, proglasi "vojsku Kosova".

"Oni rade na tome da taj datum bude momenat proglašenja čak i ako je to suprotno i ustavima i propisima koje je sama Priština donela, međunarodnim sporazumima, Rezoluciji 1244 i samim garancijama NATO-a. Nema podrške Srba za to", rekao je Stefanović.

Istakao je da takva odluka izaziva veliku zabrinutost kod Srba.

"Naše Ministarstvo odbrane, unutrašnjih poslova i sve službe analizirali su sva saznanja koja mi imamo o tome i pripremili neke moguće scenarije koji bi mogli da se dogode i naravno odgovore Srbije, ali pre svega želimo da na ozbiljan način razgovaramo sa partnerima koji su i bili garant – NATO i EU da tako nešto ne može da se dogodi", rekao je Stefanović.

Stefanović navodi da je to ozbiljno pitanje i da pre svega očekuje odgovor od njih.

"Da li su spremni da na nepravni način, na potpuno brutalno kršenje pa čak i unutrašnjih propisa tzv. Kosova, da li su spremni da to prihvate po cenu nestabilnosti u regionu i po cenu svega što su i oni sami obećali ili će nešto konkretno preduzeti", zaključio je Stefanović.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво