Brnabić: Privrede zasnovati na inovacijama i startapovima

Premijerka Ana Brnabić izjavila je u Sofiji na Evropskom startap samitu da sve vlade na Zapadnom Balkanu imaju ogromnu odgovornost da privrede zasnovane na investicijama transformišu u ekonomije zasnovane na inovacijama i startapovima. Brnabićeva se sastala sa bugarskim premijerom.

"Pravni okvir je važan. Digitalizacija vlade i uprave važna je i stimulativna za startapove", rekla je Ana Brnabić, ukazavši i na značaj novih podsticaja.

U tom kontekstu, navela je Brnabićeva, Srbija radi na izmeni poreskih okvira i da će, ako one i budžet prođu skupštinu, od Nove godine postojati 80 odsto odbitka na porez na dobit za kompanije koje ulažu u inovacije.

"Nadam se da ćemo privući kompanije. Tu je i pristup finansiranju i to je naš fokus za 2019. Koncept otvorenih podataka vrlo je stimulativan koncept za startapove i doneli smo zakon o elektronskom pravljanju", rekla je srpska premijerka.

Premijerka je, međutim, upozorila i da nigde na Balkanu ne postoji kultura preduzetništva.

"Mladi žele posao ili u javnom sektoru, jer smatraju da je sigurniji, ili u velikim kompanijama, i veoma malo dece će u školi reći da želi da bude preduzetnik, kao što je slučaj u Izraelu. Zato je uveden predmet preduzetništva u školama", dodala je Ana Brnabić. 

Navela je i da će onaj koji završi školu i otvori svoj posao, u prvoj godini rada biti oslobođen poreza. "Možete da probate svakako, ako uspete, odlično za preduzetnika, ali i za državu", istakla je premijerka Srbije.

Ukazala je i da "vlada ne zna sve i najbolje", i da zato treba da korača lagano, jer ne sme da se meša u taj sektor, već da sluša i pomaže.

Na pitanje moderatora zašto neko treba da izabere Srbiju, Evropu a ne na primer SAD, rekla je da u Srbiji kompanija može da se elektronski registruje, da Srbija ima kvalifikovanu radnu snagu, dobro poslovno okruženje, liberalizovan je režim radnih dozvola.

"Posebna prednost regiona je to što je navikao na život u turbulencijama, što je nekada bila slabost", dodala je Ana Brnabić.

Na samitu učestvuje 400 predstavnika evropskog startap ekosistema. "Verujemo da Bugarska može da bude važan partner u mreži ekosistema startapova", rekla je komesarka EU za digitalno društvo i ekonomiju Marija Gabrijel na otvaranju samita.

Prema njenim rečima, startapovi u regionu se ne plaše preuzimanja rizika i sve zemlje regiona će sve više ispoljavati digitalne inicijative.

"Startapovi su jako važni i na Zapadnom Balkanu i u zapadnoj Evropi jer su odraz novog vremena, oni proizvode danas novu revoluciju", ocenila je Marija Gabrijel.

Premijer Bugarske Bojko Borisov rekao je da je region uvek bio poznat po nekim negativnim aspektima, prevarama, digitalnom kriminalu, kao bure baruta.

"Ali, imamo potencijal da izvršimo trasformaciju Balkana u čvorište i lidera u oblasti digitalne ekonomije i digitalne infrastrukture", dodao je Borisov.

Premijer Crne Gore Duško Marković izjavio je da je digitalizacija izazov za crnogorsku privredu i društvo.  

Makedonski premijer Zoran Zaev veruje da će region brzo uhvatiti korak sa Zapadnom Evropom.

Gradonačelnica Sofije Jordanka Fandakova rekla je da su u Sofiji kvalifikovani mladi ljudi puni inicijative i da su investicije u javnu infrastrukturu doprinele da bugarska prestonica bude prva u ovoj oblasti među gradovima u regionu. 

Borisov: Evropski projekat nekompletan bez Zapadnog Balkana 

Evropski projekat neće biti kompletan bez zemalja Zapadnog Balkana, a njihov uspeh na evropskom putu zavisi pre svega od lidera tih zemalja, izjavio je Bojko Borisov u razgovoru sa premijerkom Srbije.

Borisov se odvojeno sastao sa premijerkom Brnabić i premijerom Crne Gore Duškom Markovićem na marginama Evropskog startap samita koji se održava u Bugarskoj.

Kako je saopštila bugarska vlada, Borisov je u razgovoru sa Brnabićevom rekao da će Bugarska nastaviti da podržava Srbiju u sprovođenju reformi i projekata usmerenih ka EU.

"Evropski projekat neće biti kompletan bez Zapadnog Balkana, a njihov uspeh na putu ka EU zavisi pre svega od političke volje lidera. Bugarska će nastaviti da ih podržava u sprovođenju reformi i projekata usmerenih ka EU", rekao je Borisov.

U razgovoru sa Barnabićevom, bugarski premijer je istakao da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine jedan od najvažnijih faktora političke stabilnosti i bezbednosti u regionu. 

Zato se, kazao je, zalaže da nastavak dijaloga, uz posredovanje Evropske unije.

Iz Sofije predsednica Vlade otputovala je u Solun, gde je učestvovala na 3. Solunskom samitu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво