Dijalog u Briselu, Mogerinijeva sa Vučićem i Tačijem

Održan je trilateralni sastanak Aleksandra Vučića, Hašima Tačija i Federike Mogerini u Briselu. Ovom sastanku prethodili su odvojeni susreti predsednika Srbije i kosovskog predsednika sa šeficom evropske diplomatije, koja posreduje u dijalogu Beograda i Prištine.

Dijalog u Briselu započeo je odvojenim susretima Aleksandra Vučića i Hašima Tačija sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini. Nakon toga održan je trilateralni sastanak.

Tači je nakon bilateralnog sastanka sa Mogerinijevom naveo na Fejsbuku da je dogovorena dinamika dijaloga i da se govorilo o postizanju pravno obavezujućeg sporazuma između Beograda i Prištine.

Uoči sastanka obe strane su najavile teške razgovore. U Briselu se očekuje da predsednici potvrde spremnost da intenziviraju rad na pravno obavezujućem sporazumu o normalizaciji, što je odlučujuće, kako je rečeno, za njihov evropski put.

Komentarišući izjavu Hašima Tačija da bi pre pregovarao sa đavolom nego sa njim, predsednik Srbije je danas rekao da je njegov zadatak da se ponaša odgovorno i ozbiljno, odgovornije i ozbiljnije od svih drugih da bi sačuvao mir i stabilnost.

Na prethodnom sastanku, početkom septembra predsednik Vučić nije se ni sastao sa delegacijom Prištine zbog njihovog odbijanja da se slože sa posetom predsednika jezeru Gazivode.

Još jedna problematična situacija u pozadini razgovora je odluka Prištine da uvede carine od deset odsto na uvoz robe iz Srbije, što je EU osudila kao kršenje sporazuma CEFTA o slobodnoj trgovini.

U Briselu kažu da se od razgovora može očekivati da utvrdi ritam budućih sastanaka kako bi se do konačnog sporazuma došlo u narednih nekoliko meseci, a najavljuje se da bi razgovori na ekspertskom nivou u ovoj fazi mogli da budu intenzivirani.

broj komentara 3 pošalji komentar
(četvrtak, 08. nov 2018, 23:47)
spale [neregistrovani]

sustina

Istorija je pokazala da jedini saveznik koga imamo smo mi sami. Nece skoditi da izvrsimo prozivku za predstojece dogadjaje. Ocigledno je da zapad prepoznaje samo silu.

(četvrtak, 08. nov 2018, 20:40)
Pele [neregistrovani]

Tači

Tači mora da ispuni ceo dogovor koji je potpisao u Briselu.

(četvrtak, 08. nov 2018, 20:26)
Kole [neregistrovani]

Megerinijeva u Briselu sa Vucicem i Tacijem

Pre svega nastavak dijaloga itekako je znacajan za obe strane,ocekujemo lepe vesti.Spremnost za saradnju sa srpske strane postoji,ali to nije slucaj i sa Pristinom.