Наставак дијалога Београда и Приштине вечерас у Бриселу

Састанак на највишем нивоу између Београда и Приштине биће одржан вечерас у Бриселу, уз посредовање шефице европске дипломатије Федерике Могерини, саопштила је Служба за спољне послове Европске уније. Председник Србије је, коментаришући изјаву Хашима Тачија да би пре преговарао са ђаволом него са њим, поручио да је његов задатак да се понаша одговорно и озбиљно да би сачувао мир и стабилност и да не жели да подлегне личним оценама.

Уочи састанка обе стране најављују тешке разговоре, а у Бриселу се очекује да председници потврде спремност да интензивирају рад на правно обавезујућем споразуму о нормализацији, што је одлучујуће, како је речено, за њихов европски пут. Овакве најаве о интензивирању дијалога чуле су се више пута из Брисела у последње време, али до тога ипак није дошло.

Коментаришући изјаву Хашима Тачија да би пре преговарао са ђаволом него са њим, председник Србије је рекао да је његов задатак да се понаша одговорно и озбиљно, одговорније и озбиљније од свих других да би сачувао мир и стабилност.

"Ја не желим да подлегнем личним оценама иако није нимало ни пријатно ни лепо да разговарам са Тачијем, нити са било ким од њих. Али, као што сам у више наврата рекао, боље је 100 година преговарати него један дан ратовати", рекао је Вучић новинарима у Хелсинкију, где присуствује Самиту ЕПП.

Председник Србије каже да ми с времена на време волимо да размишљамо о показивању мишића, а заборављамо на цену коју би требало да платимо.

Рекао је да, иако је за 150 одсто ојачао капацитет Војске Србије, зна колико смо и даље нејаки, и колико нам је потребно додатне снаге, економске и свега другог, и колико нам је мир важан.

"Колико је сувише важан да све друго није за поређење с тим. Људи који би да показују мишиће морају добро да знају податке, све добро размеју да би онда могли својим емоцијама да дају одушка. Ја немам право на то и морам да се понашам много одговорније од свих других у региону, а то препознају у међународној заједници", нагласио је Вучић.

СПЦ и став Сабора о преговорима

Вучић каже да је разумео поруку Српске православне цркве о косовском питању, али да она неће променити његово мишљење.

"Разумео сам поруку, али то неће променити моје мишљење, иако и те како добро схватам да су држави апсолутно везане руке и да не можете ништа да урадите, сем да слушате идеје које су много тога лошег донеле нашој земљи", рекао је Вучић, коментаришући саопштење Светог архијерејског сабора СПЦ.

Председник је истакао да никада ни на који начин није увредио било кога у цркви и да га погађа њихово лоше мешање у политику.

"Кажете да чувамо пуни суверенитет. Моје питање за вас је – а који суверенитет? Знате ли шта чини суверенитет, знате ли шта чини једну државу? Територија, народ, војска, полиција... а шта од тога ми имамо на Косову и Метохији?", упитао је председник Србије.

Навео је да Србија на Косову и Метохији има формални територијални интегритет и шест до седам одсто људи о којима држава мора да брине. Како је додао, оно што ће свакако радити то је да ће чувати српски народ и помагати му.

"Тиме што ћете се трудити да јасно покажете да не желите било какав компромис, ни по коју цену и никада, плашим се да нећемо имати око чега компромисе да правимо јер нас је неодговорна политика довела у такву ситуацију", рекао је председник Србије.

Вучић је СПЦ пожелео све најбоље и успешне саборе и додао да не може да се сагласи са њиховим ставовима.

СПЦ је у саопштењу са ванредног заседања Сабора навела да се суверенитет и интегритет Србије на Косову и Метохији ни по коју цену не може довести под знак питања и апелују на државне представнике да уместо на тражењу што бржег споразума са Приштином, више пажње посвете изградњи државне и националне платформе у чијој би припреми учествовали сви релевантни друштвени чиниоци.

Брисел очекује утрђивање ритма састанака

На претходном састанку, почетком септембра председник Вучић није се ни састао са делегацијом Приштине због њиховог одбијања да се сложе са посетом председника језеру Газиводе.

Два месеца касније долази до новог састанка, а још једна проблематична ситуација у позадини разговора је одлука Приштине да уведе царине од десет одсто на увоз робе из Србије, што је ЕУ осудила као кршење споразума ЦЕФТА о слободној трговини.

У Бриселу кажу да се од разговора може очекивати да утврди ритам будућих састанака како би се до коначног споразума дошло у наредних неколико месеци, а најављује се да би разговори на експертском нивоу у овој фази могли да буду интензивирани.

Разграничење као могуће решење за односе Београда и Приштине је нешто о чему се дебатовало у јавности у међувремену.

Представници ЕУ нису се директно изразили о оваквом решењу, али се као принцип будућег споразума наводи да он мора бити прихваћен од обе стране, прихватљив за међународну заједницу и регион и у складу са међународним правом и европским стандардима.

Аустријски канцелар Себастијан Курц је након посете Београду и Приштини рекао да би ЕУ подржала свако договорено решење које би донело трајно решење, укључујући ту и корекцију граница.

Састанак на највишем политичком нивоу требало би да почне вечерас око 18 часова, одвојеним сусретима делгација Београда и Приштине са Федериком Могерини, а затим да се настави заједничким састанком касније у току вечери.

Број коментара 27

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво