Наставак дијалога Београда и Приштине вечерас у Бриселу

Састанак на највишем нивоу између Београда и Приштине биће одржан вечерас у Бриселу, уз посредовање шефице европске дипломатије Федерике Могерини, саопштила је Служба за спољне послове Европске уније. Председник Србије је, коментаришући изјаву Хашима Тачија да би пре преговарао са ђаволом него са њим, поручио да је његов задатак да се понаша одговорно и озбиљно да би сачувао мир и стабилност и да не жели да подлегне личним оценама.

Уочи састанка обе стране најављују тешке разговоре, а у Бриселу се очекује да председници потврде спремност да интензивирају рад на правно обавезујућем споразуму о нормализацији, што је одлучујуће, како је речено, за њихов европски пут. Овакве најаве о интензивирању дијалога чуле су се више пута из Брисела у последње време, али до тога ипак није дошло.

Коментаришући изјаву Хашима Тачија да би пре преговарао са ђаволом него са њим, председник Србије је рекао да је његов задатак да се понаша одговорно и озбиљно, одговорније и озбиљније од свих других да би сачувао мир и стабилност.

"Ја не желим да подлегнем личним оценама иако није нимало ни пријатно ни лепо да разговарам са Тачијем, нити са било ким од њих. Али, као што сам у више наврата рекао, боље је 100 година преговарати него један дан ратовати", рекао је Вучић новинарима у Хелсинкију, где присуствује Самиту ЕПП.

Председник Србије каже да ми с времена на време волимо да размишљамо о показивању мишића, а заборављамо на цену коју би требало да платимо.

Рекао је да, иако је за 150 одсто ојачао капацитет Војске Србије, зна колико смо и даље нејаки, и колико нам је потребно додатне снаге, економске и свега другог, и колико нам је мир важан.

"Колико је сувише важан да све друго није за поређење с тим. Људи који би да показују мишиће морају добро да знају податке, све добро размеју да би онда могли својим емоцијама да дају одушка. Ја немам право на то и морам да се понашам много одговорније од свих других у региону, а то препознају у међународној заједници", нагласио је Вучић.

СПЦ и став Сабора о преговорима

Вучић каже да је разумео поруку Српске православне цркве о косовском питању, али да она неће променити његово мишљење.

"Разумео сам поруку, али то неће променити моје мишљење, иако и те како добро схватам да су држави апсолутно везане руке и да не можете ништа да урадите, сем да слушате идеје које су много тога лошег донеле нашој земљи", рекао је Вучић, коментаришући саопштење Светог архијерејског сабора СПЦ.

Председник је истакао да никада ни на који начин није увредио било кога у цркви и да га погађа њихово лоше мешање у политику.

"Кажете да чувамо пуни суверенитет. Моје питање за вас је – а који суверенитет? Знате ли шта чини суверенитет, знате ли шта чини једну државу? Територија, народ, војска, полиција... а шта од тога ми имамо на Косову и Метохији?", упитао је председник Србије.

Навео је да Србија на Косову и Метохији има формални територијални интегритет и шест до седам одсто људи о којима држава мора да брине. Како је додао, оно што ће свакако радити то је да ће чувати српски народ и помагати му.

"Тиме што ћете се трудити да јасно покажете да не желите било какав компромис, ни по коју цену и никада, плашим се да нећемо имати око чега компромисе да правимо јер нас је неодговорна политика довела у такву ситуацију", рекао је председник Србије.

Вучић је СПЦ пожелео све најбоље и успешне саборе и додао да не може да се сагласи са њиховим ставовима.

СПЦ је у саопштењу са ванредног заседања Сабора навела да се суверенитет и интегритет Србије на Косову и Метохији ни по коју цену не може довести под знак питања и апелују на државне представнике да уместо на тражењу што бржег споразума са Приштином, више пажње посвете изградњи државне и националне платформе у чијој би припреми учествовали сви релевантни друштвени чиниоци.

Брисел очекује утрђивање ритма састанака

На претходном састанку, почетком септембра председник Вучић није се ни састао са делегацијом Приштине због њиховог одбијања да се сложе са посетом председника језеру Газиводе.

Два месеца касније долази до новог састанка, а још једна проблематична ситуација у позадини разговора је одлука Приштине да уведе царине од десет одсто на увоз робе из Србије, што је ЕУ осудила као кршење споразума ЦЕФТА о слободној трговини.

У Бриселу кажу да се од разговора може очекивати да утврди ритам будућих састанака како би се до коначног споразума дошло у наредних неколико месеци, а најављује се да би разговори на експертском нивоу у овој фази могли да буду интензивирани.

Разграничење као могуће решење за односе Београда и Приштине је нешто о чему се дебатовало у јавности у међувремену.

Представници ЕУ нису се директно изразили о оваквом решењу, али се као принцип будућег споразума наводи да он мора бити прихваћен од обе стране, прихватљив за међународну заједницу и регион и у складу са међународним правом и европским стандардима.

Аустријски канцелар Себастијан Курц је након посете Београду и Приштини рекао да би ЕУ подржала свако договорено решење које би донело трајно решење, укључујући ту и корекцију граница.

Састанак на највишем политичком нивоу требало би да почне вечерас око 18 часова, одвојеним сусретима делгација Београда и Приштине са Федериком Могерини, а затим да се настави заједничким састанком касније у току вечери.

број коментара 29 пошаљи коментар
(четвртак, 08. нов 2018, 18:43)
Daki [нерегистровани]

Nastavak

Neko nastavlja dijalog, a neko ga zvanično nije ni započeo kako treba.

(четвртак, 08. нов 2018, 18:42)
Milica [нерегистровани]

Čudo

Vučić je odavno spreman, ali hajde da vidimo i to čudo.

(четвртак, 08. нов 2018, 15:48)
duo De-Dejan [нерегистровани]

nastavak razgovora

Na dosadašnjim razgovorima je propušteno da se raspravlja o roku za uspostavljanje "Zajednice srpskih opština". Dalji razgovori mogu da budu samo o do sada propuštenom.

(четвртак, 08. нов 2018, 13:23)
Lane [нерегистровани]

Lane.mitrovic@gmail.con

Daće Bog da se Albanci opamete i popuste.

(четвртак, 08. нов 2018, 12:46)
Бранко [нерегистровани]

Дијалог

Дијалог је једина опција у изналажењу компромисног решења.

(четвртак, 08. нов 2018, 12:14)
anonymous [нерегистровани]

kompromis

Nama su bitni razgovori jer je to jedini način da se postigne dogovor.

(четвртак, 08. нов 2018, 11:55)
max [нерегистровани]

max

Nadamo se da ce Albanci shvatiti da se dijalog mora nastaviti.

(четвртак, 08. нов 2018, 11:54)
mima [нерегистровани]

max

Danas je bitan dan za Srbiju.

(четвртак, 08. нов 2018, 11:14)
anonymous [нерегистровани]

Kosovo

Ja se nadam da će da popuste već jednom!

(четвртак, 08. нов 2018, 10:59)
anonymous [нерегистровани]

Okii

Ja mislim da nam oni gube vreme ulazka u Evropi..Jer svi znamo da njih nece skoro nikada primiti u evropi dok smo mi bitno ispred mnogo drzava u Balkanu.Nesmemo gubiti vreme u pregovore.