Austrija će ipak podržati prijem Kosova u Interpol

Sebastijan Kurc, austrijski kancelar rekao je agenciji APA, povodom posete Prištini, da ta zemlja podržava napore Kosova da bude primljena u članstvo Interpola.

Sebastijan Kurc tvrdi da je i njegov koalicioni partner Slobodarska stranka (FPO) Hajnca Kristijana Štrahea promenila svoj stav s tim u vezi.

Naime, Štrahe je prilikom nedavne posete šefa srpske diplomatije Ivice Dačića Beču najavio da Austrija neće podržati prijem Kosova u Interpol, niti u bilo koju međunarodnu organizaciju, dok se ne postigne rešenje između Beograda i Prištine.

Štrahe je, pre dve nedelje, rekao i da je taj stav usaglašen i sa predsednikom Austrije Aleksanderom van der Belenom, koji je, međutim, tada poručio da austrijski stav nije u potpunosti rešen.

APA dodaje da Vlada u Beču navodi da je Kurc dogovorio sa Štraheom i ministrom unutrašnjih poslova Herbertom Kiklom da će "Austrija na tom sastanku prihvatiti članstvo Kosova".

Štrahe je imao kritički stav prema članstvu Kosova u Interpolu, ali su eksperti izneli argumente u vezi međunarodne policijske saradnje, koji su bili odlučujući, naglašeno je iz austrijske vlade.

Ukazuje se da je prioritet predsedavanja Austrije EU da se podrže sve države Zapadnog Balkana u približavanju EU, kao i u sprovođenju potrebnih reformi.

"To posebno važi i za oblast unutrašnje bezbedosti i borbu protiv korupcije. Mi zbog toga imamo interes za pojačanu policijsku saradnju", rekao je Kurc.

I ministar unutrašnjih poslova Kikl istakao je u izjavi da, i pored sve opravdane kritike, članstvo Kosova u Interpolu donosi prednost u borbi protiv kriminala, pošto olakšava prekograničnu saradnju policija.

broj komentara 37 pošalji komentar
(sreda, 07. nov 2018, 09:52) - anonymousPero iz Svedske [neregistrovani]

Kao i od ranije....

Ma Austrija je od rodjenja mala sestra velike Nemacke..

(sreda, 07. nov 2018, 08:21) - anonymous [neregistrovani]

Objasnjenje

Vrlo prosto: priznali su Kosovo, naravno da ce se zalagati za prijem istog u sve medjunarodne institucije.

(sreda, 07. nov 2018, 08:15) - Maja [neregistrovani]

Austrija

Ovo je jedno veliko razočarenje! Ne mogu da verujem kako nas je Austrija izdala!

(utorak, 06. nov 2018, 17:32) - anonymous [neregistrovani]

odakle

Austrija bi mogla da nam objasni odakle sad odjednom ovakva odluka?

(utorak, 06. nov 2018, 16:56) - anonymous [neregistrovani]

Možda je potrebno detaljnije objašnjenje

Austrija je Kosovo priznala. Za nju, to je najnormalnija država. Sve ostalo "videćemo, podržaćemo i vas da nađete rešenje" je normalan politički govor u situaciji u kojoj dva sagovornika nemaju isto mišljenje. Što se donošenja odluka tiče, Austrija se prema Kosovu ponaša kao prema državi i nemojte sa da tu merite dužinu osmeha u rukovanju sa ovim ili onim domaćinom - nikakvog iznenađenja neće biti. Što se Beča tiče to pitanje je odavno završeno.

(utorak, 06. nov 2018, 16:19) - anonymous [neregistrovani]

Pa ipak je

Austrija priznala jednostrano proglasenu nezavisnost tzv.Kosova.Sta onda ocekivati.Borba za svaki nas glas je bitna.

(utorak, 06. nov 2018, 15:50) - anonymous [neregistrovani]

Ko zna

Ko zna koja ce odluka na kraju biti..

(utorak, 06. nov 2018, 15:12) - anonymous [neregistrovani]

Ahaha

Mon ami Sebastijan

(utorak, 06. nov 2018, 14:42) - Maja [neregistrovani]

zzzz

Jedan dan ovako, drugi dan onako. Videcemo sta ce na kraju biti, ko koga podrzava.

(utorak, 06. nov 2018, 14:05) - Markovljev [neregistrovani]

Još jedan "dobar prijatelj" Srbije

Još jedan veliki prijatelj Srbije, nije ni prešao granicu Srbije niti se vratio u Beč a već priča i radi drugačije, nego što je govorio u Beogradu.To što je prvo bio u Beogradu a onda ide u Prištinu je za razumnog čoveka dovoljno da zna gde su mu prijatelji.Svi ti što ponekad iskorače pa kažu svoje lično mišljenje, vrlo brzo dobiju po prstima i okreću se o 100%.