Vučić u Varni: Zajedno za stabilnost i razvoj regiona

Samit kvadrilaterale Srbije, Grčke, Bugarske i Rumunije održan je u Varni. Predsednik Vučić je zahvalio liderima tih zemalja na podršci koju pružaju Srbiji na evropskom putu. Zatražio je da se dozvoli izgradnja gasovoda na "balkanskoj ruti" bivšeg projekta "Južni tok". Rumunska premijerka Vjorika Dančila rekla da bi projekat auto-puta Pančevo-Temišvar mogao da se sprovede u bliskoj budućnosti.

Aleksandar Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa bugarskim premijerom Bojkom Borisovim, grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom, predsednicom vlade Rumunije Vjorikom Dančilom, kao i izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, rekao da je sagovornike upoznao sa situacijom u regionu Zapadnog Balkana, kao i da su razgovarali o odnosima Beograda i Prištine i neophodnosti da se ti razgovori nastave.

"U nadi da će Srbija, uz njihovu podršku, uspeti da izbegne bilo kakve incidente i sačuva puni mir i stabilnost neophodan za sve", rekao je Vučić.

Pored rešavanja pitanja, na ovakvim sastancima se, kaže Vučić, razmenjuju stavovi o Balkanu i čitavoj Evropi i ovom delu sveta.

Predsednik je rekao da je bilo reči o infrastrukturnim projektima, te dodao da će do sledećeg susreta, u decembru u Beogradu, ti projekti biti konkretizovani i da će biti uključena još jedna zemlja.

Rekao je da se razgovaralo i o infrastrukturnom povezivanju sa Bugarskom i Rumunijom, ističući da je posebno važan putni pravac Temišvar-Pančevo.

Dodao je da je takođe bilo reči i o gasnom sistemu i da je zajedno sa predsednikom vlade Bugarske zamolio za "balkansku rutu", koja bi, kaže, bila najbolje rešenje za Srbiju, Mađarsku, Austriju, severni deo Italije.

"Zamolio sam za balkansku gasnu rutu bivšeg 'Južnog toka'"

Predsednik Vučić je novinarima nakon Samita u Varni rekao da je zatražio da se dozvoli izgradnja gasovoda na "balkanskoj ruti" bivšeg projekta "Južni tok" kako bi Srbija mogla da nabavlja ruski gas koji je mnogo jeftiniji i ima ga u dovoljnim količinama.

"Molio sam za balkansku rutu, bivšu rutu 'Južnog toka', da nam se to dozvoli kako bi dobijali jeftiniji ruski gas (preko nastavka 'Turskog toka'), ali smo spremni da razgovaramo o svim drugim načinima za snadbevanje gasom Srbije. Ali, ljudi dajte ono što je najrealnije i što znamo, gde gasa ima i što je najjeftnije, da to probamo da dobijemo i da se oko toga dogovorimo", rekao je Vučić nakon samita.

Srbija se, naglasio je Vučić, sprema da raspiše tender za izgradnju dela gasovoda kojim bi se povezala sa bugarskim gasovodom.

Rekao je da su na kvadrilaterali najkonkretniji razgovori vođeni upravo u oblasti energetike i posebno o snabedavanju gasom.

"Energetika je za nas od ključnog značaja, približava se 2019. i mi se nadamo da će sve biti u redu sa snabdevanjem ruskog gasa koji ide preko Ukrajine", rekao je Vučić, dodajući da i Srbija dobija gas preko Ukrajine.

Kako kaže, ako to ne bude slučaj, postavlja se pitanje šta će Srbija da radi.

"Zato smo danas svi i (bugarski premijer Bojko) Borisov i ja i svi drugi izneli neke rezervne varijante, ali mi, Mađari i Bugari u stvari nemamo rezervnih varijanti. Čak i Austrijanci mogu da dobijaju gas iz Severnog toka. Mi ne možemo i Borisov je rekao da Bugarska hoće da ima deo lokalnog gasa iz Rumunije i Bugarske, ali da su to male količine. Za nas tu nema ničega", naveo je Vučić.

Predsednik dodaje da Bugarska, takođe, hoće azerbejdžanski gas iz LNG terminala u Aleksandropolisu, ali da je taj gas dvostruko i trostruko skuplji nego ruski gas.

Vučić je naglasio da je zahvalan premijeru Izraela Benjaminu Netanjahuu što će deo gasa iz gasovoda koji ta zemlja pravi u saradnji sa Italijom ići ka severu, što su dobre vesti.

"Ali, to je sve malo i nedovoljno i logično skuplje. Oni nam kažu - možete da dobijete gas iz Aleksandropolisa, možete da čekate pa da dobijete s terminala na Krku, ali mi nemamo za to nikakav gasni interkonektor. I opet treba da imamo tri puta skuplji gas zbog geopolitičkih sukoba i velike geopolitičke utakmice između Amerikanaca i Rusa. Mi samo hoćemo da imamo jeftin gas za svoju zemlju. Ne trošimo ga mnogo, trošimo ga srećom sve više, jer industrija napreduje i to je sve što Srbija moli i traži", poručio je Vučić.

Podsetio je da Srbija, s druge strane, gradi gasni interkontektor s Bugarskom, uz podršku EU od 49,6 miliona evra, koji treba da bude gotov do kraja 2021. i do maja 2022. da bude pušten.

Podsetio je da Nemačka, takođe, nabavlja ruski gas preko "Severnog toka" i da su im Rusi prodali 200 milijardi kubnih metara gasa, i dodao da su i pored toga sada problem "naše tri milijarde kubnih metara gasa ili u budućnosti pet milijardi".

"I da mi treba da platimo 600 dolara gas umesto 200 dolara na hiljadu metara kubnih. Pa, ko će to da plati", upitao je Vučić.

Ističe da je još gore ako ne možemo nikako da ga dobijemo.

"I kako ću ja to narodu da objasnim. I sad zbog svetske poltike, zbog svega što se dešava treba da kažem građanima izvinite, smrzavajte se, industrija da prestane da radi i slično zbog svetske politike i što se tuku veliki između sebe", rekao je Vučić.

Razgovor o gradnji pruge Beograd-Solun-Atina

Naveo je da je na kvadrilaterali razgovarano i o brojnim drugim infrastrukturnim projektima, na primer gradnji autoputa Temišvar-Pančevo, što bi moglo da bude završeno već pre kraja 2021. godine.

Takođe, razgovarano je i o gradnji pruge Beograd-Solun-Atina, a posebno zbog toga što će biti vrlo teško predvideti cenu nafte zbog odnosa sa Iranom i Saudijskom Arabijom, kao i odnosa SAD i Rusije.

"Niko ne zna da li će cena nafte rasti ili padati, ali strateški će verovatno cene ići naviše u godinama koje su pred nama i u tim uslovima železnički saobraćaj će postajati jeftiniji, kargo i putnički, i zato je od ključnog značaja da potpišemo memorandum sa Skopljem i Atinom oko izgradnje brze železničke pruge Beograd-Solun-Atina", dodao je Vučić.

Dančila: Uskoro auto-put Temišvar-Pančevo

Projekat izgradnje auto-puta Pančevo-Temišvar ima političku podršku i Rumunije i Srbije, izjavila je u Varni rumunska premijerka Vjorika Dančila, istakavši da bi taj projekat mogao da se sprovede u bliskoj budućnosti.

"U tehničkom smislu, već smo utvrdili kalendar za potvrdu tog projekta i izradu studije o izvodljivosti", rekla je Dančila na zajedničkoj konferenciji za novinare, prenosi Ađerpres.

Uz to, Dančila je istakla da je trgovinska razmena između Rumunije i Srbije beležila konstantan rast proteklih godina.

"Odlični bilateralni odnosi koje imamo sa Srbijom - uskoro ćemo, 2019, obeležiti 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa - najbolje se odražavaju na nivou trgovinske razmene, koja je proteklih godina konstantno bila u porastu", rekla je Dančila.

Takođe, uverena je da će se taj uzlazni trend održati, s obzirom na potencijale koje pružaju obe ekonomije.

"Sa optimizmom čekamo 2021. godinu, kada će Temišvar i Novi Sad biti evropske prestonice kulture, što će nam pružiti priliku da promovišemo neke zajedničke projekte", zaključila je rumunska premijerka.

U Varni je održan Samit kvadrilaterale Srbije, Grčke, Bugarske i Rumunije, kojem su prisustvovali i predsednici vlada Rumunije Vjorika Danćila, Bugarske Bojko Borisov i Grčke Aleksis Cipras.

Počasni gost Samita je bio predsednik Vlade Izraela Benjamin Netanjahu, sa kojim se u toku dana sastao i Vučić.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво